RockStation

MOSHING ON ORFŰ, 2016 - Útiterv Orfűre - II. útszakasz, lazulásilag, mulatásilag

2016. június 20. - Nemesúr

moshing-on-orfu-cover_2016_---_eff.jpg

Már 3. éve látogatunk ki Rockstationileg - és így rockerileg - az Orfűi Campingbe. Állítólag 3 a magyar igazság, és lám: 2014-ben azzal a kérdéssel rukkoltunk neki, érdemes-e a Fishing a Rockfesztivál titulusra, 2015-ben pedig azzal, vajon be tudja-e írni magát az ország legnagyobb és legfaszább fesztjei közé? Miután mindkettőből dicsérettel vizsgázott, idén nem lesznek ilyen kérdéseink, csak szakmaiak, és inkább arra gyúrunk, amire egy olvasó is: hol, mit, mikor, kivel, hogyan, az élmény optimalizálása kedvéért.

Az Útiterv 2. felében kicsit elmozdulunk a keményvonalas szakmaiságtól és kultúrától, és a fesztiválélet napos oldalára tesszük a hangsúlyt: kaja-pia, jövés-menés, pop-rap-egyszálgitár, és persze, a metálarcok csárdása: hardcore kerülnek a terítékre. A minap átmentünk az állós-ülős-fekvős progikon, de EZEKRE tutira járatod a lábad!

Durrbele hát. Lehet, jó lesz --

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

fesztivalcimsorok_foo_2016_9_tapilag.png

Sör, bor, kávé, kenyér, pecsenye. Alapdiéta nyári bulikázáshoz. Idén mindet alkalmunk lesz különböző kifinomultsági szinteken élvezni a kempingben, és némi túrázással az Orfű - Abaliget - Magyarhertelend tengelyen, hagyományos műhelyekben is!

BORILAG: A Hosszúlépés Fröccs(kul)túrán írók, zenészek és borászok túráztatják meg, tömik ki nasival és itatják le, szigorúan disztingvált körülmények között a jónépet. Nagy sztorizások közepette, naná. 7,5k, és szombatra még van hely, ahol Szálinger Balázs költő, író, drámaíró, a Hévíz irodalmi folyóirat főszerkesztője a netán már ismerősen csengő, villányi Tiffán Imre borszakértelmével és Szűcs Krisztián húrlábaival kalauzol.

Akinek ez túl időigényes, annak opció az Orfűi Borozó borkóstolós tesztelgetése a Pécsi Borozó gasztromagazin főszerkesztőségével (4k) vagy a Balkán Grill gyorstalpalója amatőr sommelier-knek, persze csavaplepényestül (4k). Na meg a Borfalu és a Borutca gazdag kínálata, az olcsó de jó kistermelőitől az igazán luxi pincészeti csodákig...

magyarhertelendi_sorok.jpg

SÖRILEG: Aztán ha már unod a vizezett sört a magyar fesztiválokon, vagy csak annyira vagy Boros, hogy szereted a Belgät, a változatosság kedvéért ki is ruccanhatnál akár a magyarhertelendi Kapucinus Sörfőzdébe fesztiválturné keretében. Igen, oda, ahol az olyan frankóságok készülnek, mint a meggyes Nem Vagyok Én Apáca, a Kapucinus, vagy a Frau Luther, kis hazánk híresen jóáras ÉS minőségi kézműves sörei (ezek mindegyike díjazott, a pult legalább egyik oldalán).

Egyrészt végigiszod és örülsz magadnak, másrészt mindezt Blahalouisianaékkal, Supernemékkel vagy Kispálékkal (naptól függően, így), harmadrészt hoznak-visznek, jól megfociztatnak pólóért, kapsz 2 tetszőleges üveggel, és lemosod az egészet közös bográcsozással a tetőponton. De csak ha jól akarod érezni magad, persze, lehet attól még punnyadni masszívan. Ezért a túráért 7,5 kiló, egy vadabb bebaszás ára, azért korrekt.

Mikor/hol? - minden nap a camping bejáratánál, regisztráció: 10:15-45, indulás 11:00

Ha még ez is túl burzsuj, húzzál nagyon gyorsan Abaligetre, ahol a nap folyamán elkészítheti a saját sörös korsóját, süthet saját kenyeret (persze helyi pék- és fazekasmesterek műhelyében és felügyeletével), majd jól bepuszilhatja a sörkoritálat a termékeiből. Ez 4,5k, kivéve, ha még nem vagy 14 - ekkora egy bátyusnak látszó személyt nem árt megfűzni, és JESSZ, INGYEN SÖR! 

Mikor/hol?szombatra még van hely, regisztráció a camping bejáratánál: 10:15-45, indulás 11:00

TÁPILAG: Igazából kimondható, hogy olyan jó fesztiválkaját, mint a FOO-n, egyedül a 2012-es és 2014-es Rockmaratonokon ettem. Konkrétan 2 fesztiválutca mentén végig készülnek a lepények, grillnyársak, kolbice, többféle gyros, házi chipsek, minipékség(!!!), egész éjjel hősies kitartással nyitva tartó amcsihambisok, akik reggel még ham&eggset is sütnek, plusz fantasztikus levesek és streetfood (jajdehipszter ezt leírni, de tudja mindenki, mit értek ide - szóval minden, ami olyan, mint a junkfood, csak nem szemétből van). Tavaly többet ettem, mint ittam Fishingen, szerintem ennél nincs nagyobb elismerés. Tankolj fel zsugával, nem fogod megbánni, ha szilárd is van benned. (Persze ez attól függ, bejön-e neked a Szilárd. ...Elnézést. Abbahagytam.)

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

fesztivalcimsorok_foo_2016_10_porgesileg.png

Ennyi kaja-piát le kell mozogni. Rekeszépítés, váltó-csapatversenyek, gyephoki (!!!), kispályás foci, ping-pong,  extrém horgászverseny, mindegyik bajnokság-formátumban jövő évi hetijegyért és FOO-ajándékokért... Engem főleg az utóbbi fog meg, sose jobb alkalmat kipróbálni az olyan unortodox fogásokat, mint a rakétahajtású orsó, a csalijelmez vagy az élőháló! Az is nagy plusz, hogy ha ügyes vagy, és van egy jó csapatod, szavatolhatod a jövő ilyenkori "kijutásodat"...

fishing-on-orfu-mozi-snitt_lovasinception.png

Ja, ha már kijutás. Az EB mérkőzéseit óriás kivetítőn és tévéken közvetítik természetesen a fesztivál alatt, főleg a Jameson sátorban! Ne legyünk meglepődve, ha a kedvenc bandánkkal borulhatunk egymás nyakába szerdán (vagy vállára, de végül mindenképp az árokba).

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

fesztivalcimsorok_foo_2016_11_helyileg.png

A kevésbé sportosoknak VAGY családosoknak lesz cseppkőbarlang- és denevérmúzeum-nézés (remélem, kiküldik a falusi Batmant), a vidék forrásait némi mesemondással körbejáró útvonal, biciklitúra, biciklikölcsönzés, biciklifétis, biciklipornó, jó, az utóbbit majd meglátjuk. Tényleg nincs pofám többet írni, még azt hinnétek, én vagyok a reklámos, aztán max. bárcsak, legalább fizetnének érte. De tényleg dugig van tömve jóval a fesztivál a koncerteken túl is.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

fesztivalcimsorok_foo_2016_12_poppilag-reppileg.png
Nem lenne nagy nyári fesztivál a FOO, ha a nagyszínpadokra nem hívná meg a fesztiválkedvenceket... De mentségükre szóljon, egyrészt inkább alternatív beütésű gitárzenéből, mint rádiópopból válogatnak, másrészt, hogy egyáltalán VÁLOGATNAK. Nem fogjuk 2 egymást követő évben 2 egymást követő időpontban ugyanazokat találni még a Nagyszínpadokon sem, és ezt nemigen mondhatja el magáról más zenei fesztivál az országban.

Sőt, még azt is megkockáztatom, hogy ezek közül párra bőrkabiban és bakancsban se szégyen kinézni. Vagy akár építő jellegű. Meg is hülyülnénk, ha egyféle zenére szocializálódnánk, és a 30Y is meglepően király élőben, ha pár percig nem az elöl sikonyáló későtinikkel foglalkozol. Mi ezekre dobbantunk idén még patkánytorzító hiányában IS:

Blahalouisianaékat 2016-ban úgy hordja körbe a szakma, mint az első "beérett" fiatal zenekart hosszú évekre előre-hátra. Schlobocher Barbi tényleg kimagasló és fényesre csiszolt hangja meg bája az egész építmény alapja, de világosan hallatszik, mennyire képzett zenészlegénység veszi őt körbe. Ha van olyan magyar nagybetűs popzene, amitől nem kell egy ledzep-rajongónak se rögvest világgá futnia, az övüké az: a Sixpence Non The Richer, Cardigans és 90's évek egyéb egyslágeres csajpopjai közé szívbaj nélkül vágható a mixbe, és már ideje lenne egy normális magyar tinivígjátéknak, ahova szintén mehetne. Már a külföldi sajtó is felfigyelt rájuk, szóval lehet kiabálni nekik az első sorokból, el ne puhuljanak (a Megbaszlakzsédáért pedig még mindig jár a parasztlengő).

Mikor/hol? - szerda -- Liszt Ferenc Nagyszínpad -- 22:30

A rapben is van hardcore, sötétség, innováció és letaglózó erő. A Sör és Fűben szerintem ezek megvannak. Az ország talán legeredetibb új hip-hop/trip-hop formációjának élén 3 lakonikus maszkos csávó nyomja az új urbánus lírát. Erre is lehet egy olyat bólogatni, mint a helyi pankokra, csak a szöveg lesz súlyosabb - egyben a rapper haverokkal együtt mulatás kiváló ürügyet nyújt a dohánytermékekkel való lerántásukra...

Na jó, szépítse a frász, ez nem rock, de simán van olyan jó, hogy zenei ízléstől független bárkinek bekínáljam. A "Nem vagyok én Weörös Sándor, csak egy sörös vándor" meg az év rapsora és kész.

Mikor/hol? - péntek -- PMFC Színpad -- 21:10

USEME. A projekt, ami mindenkit megoszt, mert popnak túl prog, metálnak túl puha, de szerintem ha bedugják a gittyókat, nem fognak annyira háborogni a Subscribe régi rajongói sem. Őszintén szólva, nem tudom, hogy szentimentális, iránytalan szövegömlenyt kapok, vagy tényleg a modern poprock forradalmát... De sose jobb alkalmat, hogy rájöjjünk.

Mikor/hol? - péntek -- Jameson Sátor -- 22:00

És ha ez nem elég, még mindig ott a RATM tribute volt subisoktól, hagyományosan!

Mikor/hol? - csütörtök -- Jameson Sátor -- 01:00 

 +++ Meg még, ha nem szégyelled a puhábbat:
- PASO
- Quimby
- 30Y
- Ivan & the Parazol
- Akkezdet Phiai
- Bëlga
- Supernem

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

fesztivalcimsorok_foo_2016_13_hardkorilag.png

Jó, most már TÉNYLEG nem kell tovább várnotok arra, ami igazán nektek szól:

Orfűn idén is felcsendül a prémium minőségű hazai hardcore!

Igaz, nem olyan volumenben, mint az eddigi évek során, de TÖKRE AJÁNLOM, hogy ne kevesebb lelkesedéssel! Még a végén át kéne neveznem ezt a cikksorozatot valami másra, és a Moshing On Orfűnél kedvesebb és gagyibb címet nem tudok kitalálni, szóval pls, szálljunk már magunkba meg egymásba fejmagasságban lelkesen a lenti bandák előtt!

A Petøfi úgy robbant be 2014 eleje táján a hazai hardcore tükörjegébe, mint egy bespeedezett rigójancsi, és kb. olyan hangfekvésbé is üvöltötte az ébresztőt széles e határba. Új szeleket hozott: a sokadik hullámos midwest emoból átvett La Dispute-os szövegmondós blokkokat váltogatják a Touché Amoré sűrűségű eszelős vágták és a metafizikai és egzisztenciális angsttal átitatott sikítások. Nem tudom, szegény elveszett Sándorunk mit szólna róluk, de a maga kontextusában és nemében, ezen a nyelven ez is biza forradalmi. Aki nem hiszi, járjon utánuk:

Mikor/hol? - szombat -- PMFC színpad -- 22:00

A hazai és magyar nyelvű hardcore szerintem változatlan csúcszenekara, a Téveszme is egyre nagyobb időközökkel hallgat, részben a nagysutyiba' új lemez írásának, részben a széttartó álmok és életpályák egyre nehezebb átfedésének köszönhetően. De a magyarázatokra lófasz se kiváncsi, és a friss klipekben és szövegekben, meg az olyan élőkoncerteken, mint a múlt hét pénteki Düreres, megmutatják, hogy annyi tűz van bennük, hogy egész Bihart el lehetne látni a csecsükre kötött hőerőművekkel. Gyere és lövesd be a hajadat Viktor torkából!

Mikor/hol? - szombat -- PMFC színpad -- 22:00

Valszeg Magyarország legjobb élő hardcore produkciója a Stubborn, ami már-már legendát épít elborult, felszabadító, mindenkit beráncigáló élő showikkal. Közönségbe mászva gitározás, vagy akár a pengetés rájuk bízása (akkordokat fogva), arcba nyomott mikibe ütemre üvöltetés, outrok során szétkapott-szétvert-rajongókközéadott dobok, színpad- és kordonmászás, nekivetkőzés, igazából minden van. Ha ehhez hozzátesszük, hogy néha kimondottan deathcore-os és matekos elemeket pakolnak a trash-hardcorera, és mintha a Cancer Bats, Gorilla Biscuits és Converge szentségtelen keverékét hallanánk a speakerekből, pedig szerintem mindenki számára kötelezővé válik az ottlét, meg az együttlét, aki értette az előző mondatot. Mert amúgy a fiúk a legtüneményesebb emberek. Az összes haragot kipakolják a fára, aztán már csak a dedós viccek meg a csatakos ölelkezés marad hátra. Állíthatom személyes tapasztalatból is.

Mikor/hol? - szombat -- PMFC színpad -- 01:00

Végezetül de nem utolsó sorban pediglen: vidéki gyerekként tudom ám, mitől döglik a légy messze a fővárostól. A nem-budapesti core-arcok a nyers, parasztos, Gatling-pörgés szerű gyepálásért élnak-halnak, meg a "for my family, for my friends" étoszért. A Don Gatto pedig állja a sarat és szállítja a láncfűrész-hardcoret már majd' egy évtizede. Szerintem mindent elmond, hogy 140 BPM alá nemigen mennek, és átlag 4 koncertenként kell legalább az egyik dobbőrt (vagy a duplázó láncát) cserélniük. A zárónap legjobb nyitánya lesznek ők, felérnek egy intravénás vodkaredbullal.

Mikor/hol? - szombat -- PMFC színpad -- 18:00

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Ugye most már megvan, melyik színpadot kell ötször bekarikázni rockerileg a bugylibicskával?

Azt a szép kürtőskalács-alakút, azt, ni. A PMFC-t. Mini rockfeszt fog folyni rajta nonstop.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
fesztivalcimsorok_foo_2016_14_akusztikailag.png

A legkisebb közös nevezőt megtalálhatjuk mindnyájan a grószmestis gitárban. Aki azt, és akár egyedül azt képes méltómód megszólaltatni, az mindent visz. Messze a színpadoktól, általában a Borfaluban, a dombtetőn, pedig a sima, őszinte, regényes életű dalszerzőkre épülő produkcióké a főszerep. Az akusztikus- félakusztikus, chillezős, figyelős és lassúzós fellépőkből is annyi és olyanok lesznek, hogy külön megérdemelnek egy misét, vagy napi legalább 1,5 órát.

A durvább hörimöriben utazó veterán HAW-t és Stereochristot egyébként frontoló Makó Dávid másfél éve lép színpadra saját Appalachiai beütésű dark country dalait pengetve The Devil's Trade néven, aminek témái különös módon megfeleltethetőek a mi kihalóban és beborulóban lévő tájainkra. A Nuskull.hu a 2015-ös Év Lemezének választotta, olyanokat utasítva maga mögé, mitn a Mastodon vagy a Night Verses, hazai előadóként, pedig igazán derék. Több metálarcot elérzékenyülni és elkussolva adózni a szikár dallamoknak még egy akusztikus koncerten se láttam. Az biztos, hogy idehaza ismeretlen zenei csemege lesz ez, ahol remélhetőleg a banjo és a dobozgitár is előkerülnek a bajuzspomádé mellé. (A koncert alatt megsűrűsödő harmincas férfibánatnak és meglóduló szakállhossz-átlagnak ne tulajdonítsunk semmi rendkívüli jelentőséget.) Ha "köpöd a futballt", pesties nyelvjárással élve, ide jöhetsz búsongani a többi emberen, míg ők a meccsen csüngenek!

Mikor/hol? - szerda -- Borfalu -- 20:40

Közép-Európa Leadbellyje, az osztrák származású, de magyarként élő Ripoff Raskolnikov idén adott ki egy igazi poros-balkánszállós fílingű, komoly új lemezt. Az ember nyugati szemmel él a Nyugat keleti végén, és nehéz lenne nála hitelesebb, nagyközönség előtt aktív kortárs blueszenészt mondani idehaza. Együttműködött már majd' minden jelentős élő hazai bluesmannel, chicagói dívákkal, Jamie Winchester sleppjével, Kiss Tibivel, Varga Liviusszal, Frenkkel és Ian Siegallel áll össze időnként a Braindogs nevű frenetikus Tom Waits tribute-zenekarban, és az amerikai bluesgitárosok nagydíját 2013-ban elnyerő magyar Little G. Weevillel (Szűcs Gáborral) is turnézott, korzózott eleget. Ideje, hogy az ettől elszokott közönségnek is felvillantson valamit a kopott gitárok és szívek szépségéből.

Mikor/hol? - szerda -- Borfalu -- 22:00

Zanzingerről, vagyis Misota Daniról muszáj mindig újra és újra írni. Saját építésű, egyre több nemzetközi figyelmet kiváltó kis kiadója, a Lone Waltz Records rohamosan gyűjti maga köré a pőre hangszerelésű, egyszerű de zsigeri dalokban utazó dalszerző-zenészeket (Duke Bluebeard és Upor András után most már a Papaver Cousins és I Am Soyuz is az istállóban), közben ő maga is fáradhatatlanul ír és utazik kisklubokba és kocsmákba, és (titkos belső infó következik, ihaj) készül az igazán nagy és borongós durranásnak ígért 2. nagylemezével is. Szerintem pofa kell ahhoz, hogy valaki az első klipjében közelről mondja a kamerába, hogy 9 millió rabszolga országában élünk... és valami félelmetes tudatlanság vagy ostobaság, hogy mindössze elismerősen hümmögjünk minderre. Az angol nem veszi el a dolog élét. Ilyen pofára és ilyen hangokra van szükségünk, ha ez az ország zenei(pari)lag ki akar lábalni valaha is önmagából. Elismerésünket kifejezhetjük taps és száraz vörösborra meghívások formájában --

Mikor/hol? - szombat -- Borfalu -- 15:00

Kihagyhatatlan erről a listáról az orfűi törzsközönség néplelkéből szóló Szabó Benedek és a Galaxisok. Ha még tényleg nem tudod, kik ők, meg pláne. Generációs szorongások, korszellemidézés, kiábrándultság, önirónia és a rajta való felülemelkedés, tábortüzelős hangulat - csupa klisének tűnik, de egyben mégis nagyon eredeti és őszinte. Közös kézzel "nyomjuk el a csikket, mint a kisebbrendűségit", és verjünk rá egy fröccsöt valaki széppel.

Mikor/hol? - péntek -- Borfalu -- 01:00

 +++ Meg még lesni érdemes:
- Frenk
- Little G. Weevil
- Lenthár Balázs

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

fesztivalcimsorok_foo_2016_15_ugysemvagodmileg.png

Az abszolút hab a fesztiváltortán tervezetlenül beesni olyan bandákra, amiknek a puszta létéről is először itt szerzel tudomást. Részben, mert nem tolják őket a te csatornáidon VAGY a populárisokon, részben, mert ők döntenek úgy, ill. részben, mert még nagyon frissek, vagy nagyon behatárolják őket földrajzi és pénzügyi adottságaik... (magyarán: gecire csórók és a halál valagán laknak).

Nembaaaj! Bandibácsi ezt is elintézi!

Amikor beírod a keresőbe, hogy Elefánt Szex, nyilván nem erre számítasz. Pedig! Tébolyalternatív, jazz/pop/nóta, belső zenével operáló verses szövegek, underground kultusz, gruppiszívek romjai. Végy minden alter prekoncepciót, csináld meg sokkal jobban, mint hitted, hogy lehet, és mosd át sok-sok-sok-sok borral meg distortionnel. És akkor ezt kapod.

Mikor/hol?
- szombat -- Víziszínpad -- 16:00
- szombat -- Kovács Ákos Nagyszínpad -- 20:40

Müller Péter Sziámi örök és elpusztíthatatlan. Az URH-tól a szúrópróbaszerű slammelésen át talán az egyetlen trú ellenkulturális alakja a magyar szellemi és zenei életnek majd' 40 éve. És van ám neki egy zenekara, többek közt az Európa Kiadós Kirschner Péterrel zajgenerátorrá gyalázott/magasztalt gitáron és egy raklap fura fazonnal még körülötte ...Andfriends néven, várhatólag triprock, beat, poszt-punk és jammelés lesz itten dögivel. Hasonlóan állunk hozzá, mint a USEME-hez: vagy nagyon átjön, vagy nagyon nem. A "nagyonnak" szavazunk ezúton bizalmat, meg az örökbecsű Müller-mondásnak, miszerint "Ha előrelátó csecsemő lettél volna..." - Hátha játszanak pár antik számot, és hallhatjuk élőben is, mi a sztori vége. Azt a renyhe intonálást is megbocsátjuk talán.

Mikor/hol? - csütörtök -- Borfalu -- 20:40

Ricsárdgír lájtszébörrel disznót győz, elcsábítja klipjeibe mellőled a pritivúment, és anyád családi VHS-éből csinál jobb klipet, mint te fél millióból. A tavalyi Fishing nagy áttörése, a legemlékezetesebb koncert, ha nem is a legmuzikálisabb, az övüké volt A legöncélúbb hülyezene ez, a magyar tress alfája és Omegája és talán LGT-je de semmiképp se Ricséje, stb. stb., csak szuperlatívuszokban és káromkodva lehet erről az óvodás spontán faszkodásról beszélni. Minden szám mindig más, igazi garázsdzsezz, újee. Na de tényleg, aki ezen nem tud egy hatalmasat bulizni, az partvissal a valagában él. Ugye te nem élsz partvissal a valagadban? Akkor SZÖRF! 

Mikor/hol?
- csütörtök -- Víziszínpad -- 14:00
- csütörtök -- Borfalu -- 16:00

+++ Még több lötyögésre, dánszidánszra és szemforgatásra való:
- ZPZ
- Gyík Zenekar
- Bagossy Brothers

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
fesztivalcimsorok_foo_2016_16_bulilag.png

Mindegy, milyen szubkultúra vagy korcsoport tagja vagy, ez 3 nap idült, fesztiválkeretek közt családias hippiskedés. Nem több, nem kevesebb. Az emberek nem gázolnak egymásba fizikailag vagy lelkileg (vagy csak barátilag a moshpitben), nincsenek meddő viták arról, ki kokszosabb, ki fúgásabb, és melyik rokk a hárdabb vagy metál a trúbb. Én minden évben megkaptam azt a szórakozást, amiért lehet, több fesztre kellett volna elmennem, és ennek sokszorosából összelegóznom, szarabb arcok közt, rusnya környezetben. Nem biztos! De eléggé valószínű. Tényleg, épp csak a társaságot nem adják oda a karszalaghoz. Az már egyéni szocproblem. Társasággal jönni jó, de találni és csinálni is lehet, itt aztán simán.

A FOO valóban alternatív zenei fesztivál. Annyiban alternatív, hogy a kereskedelmi érdekek, profitmaximalizálás és gigaiparrá növekedés átlagos hazai fesztiválálmaival szemben meghúzza a határokat ízlésben, létszámban, szponzorokban. EZ a fajta öntörvényűség már eleve egy alternatíva mindenhez képest, amiben egy átlag hazai fesztiválszervező gondolkodik. Ez teszi lehetővé, hogy ennyiféle banda önként és dalolva jöjjön a hívásra, mert ugye nincs zenekari jelentkezés, a szervezők válogatnak.

boysonthedocks_foo_2015_--_eff.jpg

Lessétek csak buzgón a jegyeket. Bármibe lefogadom, hogy ahogy minden évben, most is utolsó pillanatban offolják sokan, az esemény falán és a kemping bejáratánál transzperenssel adás-vétel fog pörögni. 

+ Ezeket az ajánlókat személyes élmények alapján írom minden évben, azon alapfeltevéssel, hogy rockerszemcsin át nézve több kedvet kapnak az elektromos gitárokon szocializálódottak is. De nézzünk szembe a tényekkel: a Fishing On Orfű all-inclusive. Nem rétegfeszt, nem lövi be magát semmilyen demográfiába élesen, és ezzel a szervezői ízlésben gyökeredző. Nem rockfesztivál, nem metálfesztivál, nem "popfesztivál", nem "alterfesztivál", hanem ezek mindegyike egyszerre, az ifjúságitábor-romantika és tisztességes élőzene keretei közt, ami csak befér.

Akinek fontosabb az elkülönülés- és morálisan-kulturálisan megalapozott fensőbbrendűség-tudata annál, hogy csak simán jól érezze magát és új dolgokat fedezzen fel, míg a nyár apró örömeinek hódol, az tényleg inkább ruházzon be művházas grindbulikra és menjen alulhirdetett metálmaratonokra vagy technotáborokba.

Mindenki mást pedig várok a pultoknál egy üveg kliséízű rozéval a kezemben.

És megkínálom szívesen, ha e cikk hozta meg a kedvét arra, hogy jöjjön. :)

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Összeraktunk egy szoftos nyárias feelgood lejátszási listát is,
a kevésbé vad zenék kedvelőinek az idei fellépőkből.
Katt az Orfű Fílingre!

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

És most kezdj pakolni, másik kézzel csáp.
foo_borz_2016_png.png

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

 Katt a névjegyre Nemesúr további írásaiért!
rs_nevjegyem_csak_nemesur_1.png

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr688825744

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum