RockStation

Barátok és ellenségek - Csillagképek 2016 Fesztivál /Enter Shikari - Our Last Night - Raised Fist/ @ Barba Negra Track

2016. augusztus 26. - BETH

0entershikari2016_06_eredmeny.jpg

Az egy dolog, hogy az augusztus még mindig tele van jobbnál jobb szabadtéri koncertekkel és fesztiválokkal, de az már egyenesen parádés, hogy így a szezon végéhez közeledve még ledobtak ránk egy mini Apokalipszist a Csillagképek Kétezer Tizenhat/Constellation Festival 2016 formájában. Szubjektív beszámolónk következik.

Pár hónappal korábban robbant a hír, miszerint az Enter Shikari nemcsak szimplán visszatér Magyarországra, hanem egy különleges „egydélutános” fesztivált is beidőzít nekünk augusztus majdnem utolsó hetére. Ez lett a Csillagképek Kétezer Tizenhat, vagy a Constellation Festival 2016, ahol az említett legendákon kívül fellépett a hazai KIES és Petőfi, valamint az ikonikus svéd Raised Fist, és a new hampshire-i Our Last Night is.

Az elsőként színpadra lépő KIES nemrég premiereltette Nem a világ vége című videoklipjét. A szám a szeptemberben megjelenő Kaland az élet című nagylemezükön kapott helyet, az album bemutatója pedig szeptember 17-én lesz az A38-on (esemény link itt). Személy szerint eléggé várom a végeredményt, mivel a lemezt a szegedi Black Hole Sound-ban vették fel, ami eddig is eléggé érdekes és fajsúlyos lemezeket adott az országnak és a világnak, és a jövőben valószínűleg tovább folytatja ezt a tendenciát. Érdemes lesz továbbra is odafigyelnünk a munkásságukra. A KIES élőben is jól hozza ezt a könnyedebb grunge/rock vonalat és annak ellenére is odatették magukat, hogy elsőként kellett a színpadra állniuk.

Másodikként a Petofi következett, akik rövid idő alatt az egyik legnépszerűbb hazai hardcore csapattá váltak. A színpadon is elszabadultak, nagyon jól felhergelték az akkor még – a nevekhez és zenékhez viszonyítva – maréknyi közönséget – nekem élőben sokkal jobban tetszettek mint lemezen, de ízlések és pofonok. Nagyon jó választás volt a harmadik banda előtt, teljesen felpörgették a műfaj kedvelőit – és szerintem a szabadtéri koncertek többségétől eltérően itt még a hangosítás is jól működött. 

0raisedfist2016_01_eredmeny.jpg

Nem illik ennyire elfogultnak lenni, de a Raised Fist profizmusáról, karizmájáról és ösztönös „kapjátok be, de azért szeretlek titeket” produkciójáról nem lehet nem szuperlativuszokban írni. Megdöbbentő volt, hogy ennyire kevesen voltak rajtuk – jó, nem volt üres a tér, de  azért ez a színvonal úgy feltette a lécet, hogy azt az őket követő zenekar nem volt képes túlszárnyalni. Ez persze nem jelenti azt, hogy nem csinálták jól, mert nagyon jók voltak, de a Raised Fist az valami teljesen más volt. Ők tényleg csillagállásban voltak, végig tudták tartani a tempót és az energiát, sőt még trónfoltak is a végén – nem húzták el, mégsem volt kevés. Méltatlanul kevés circle pit-et kaptak, de cserébe az első két sorban minden második csaj keresztet vetett az énekes felsőtestétől…A produkcióra visszatérve: libabőr, és katarzis - hibátlan volt. Jövőre egy külön Raised Fist?

0ourlastnight2016_06_eredmeny.jpg

Az Our Last Night nekem az előzőek fényében egy jól átgondolt, jól felépített slágeres metal/metalcore alternatív rock életigenlés volt és értem a népszerűségét, vagyis ennek okait, de az előző zenekar tökös, erős lehengerlő megmozdulása után nekem túl könnyedek voltak. Hiányzott valami ösztönösség, de nem tudok belekötni a színpadi jelenlétükbe – közönség énekeltetése, megmozgatása, üvöltözés – mindent kipipálhattunk szerda este. Lehet az egészet a Raised Fist számlájára kellene írni? Mindenesetre dupla annyian voltak kíváncsiak az Our Last Night-ra, akik hamarosan egy hosszabb turnéra indulnak. 

0entershikari2016_17_eredmeny.jpg

Ezen a ponton már mindenki a fő attrakciót, a fesztivál megálmodóját, az Enter Shikarit várta. Nem hiszem, hogy külön be kellene őket mutatnom, különös, ahogy a műfajt alapvetően nem ismerő és nem kedvelő emberek is – a saját ismerősi köröm alapján állítom ezt - örömmel nyomogattak igent a koncertre és tényleg meg is jelentek a helyszínen. Még mindig megdöbbent egy-egy rögtönzött zenei részletük, és ha van zenekar aki szemtelenül jól ötvözi a metalcore-t az elektronikus és inkább érzékeny, dallamos rock elemekkel – ők azok. Kijöttek a közönség közé, átmozgatták a tömeget - tényleg konstellációt varázsoltak az est végére, a koronájuk sértetlenül marad a helyén. Soha rosszabb augusztus éjszakát!

FOTÓK: RÉTI ZSOLT

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr6111652116

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum