RockStation

Azok a véres gyökerek... - Magyarul érkezik Max Cavalera életrajzi könyve!

Interjú Dudich Ákossal és Horváth "Pityesz" Istvánnal a magyar nyelvű Sepultura-könyv fordítóival

2016. október 31. - KoaX

maxcavaleraautobiographyreview.jpg

Gondolom az megvan mindenkinek, hogy a nyár elején Horvát Pityesz István és Dudich Ákos tető alá hozta nekünk Rex Brown, a Pantera bőgősének életrajzi könyvét. A két metalfej azóta sem tétlenkedik és gőzerővel dolgoznak azon, hogy végre valahára megjelenhessen Max Cavalera- My Bloody Roots című könyve magyarul is! Ez ügyben faggattam a két legényt, hogy mi is a pálya a könyvvel! Tessék nyomni a tovább gombot és rendelni a könyvet!

RS:  A Pantera könyvbemutatón lett megszavazva, hogy Max életrajzi könyve legyen a következő. Ti is ennek örültetek a legjobban,vagy esetleg lett volna más favorit?
Pity: Igazság szerint, elkapott minket a gépszíj és bizonyos történések határozták meg a továbblépést. A Rex-könyv megvalósulási ideje 160-170 nap volt. Elég kemény etap volt ez az 5 hónap, amely után még ugyebár körbe is jártuk az országot, ahol nagyobb városokban tartottunk könyvbemutatókat. Például délután 5-től 7-ig Debrecenben, aztán át Miskolcra, ahol este 9-től 11-ig voltunk, majd hazafelé éjjel egy benzinkútnál találkoztunk a csoport egyes tagjaival. Mindezek mellett szeretnénk köszönetünket kifejezni az Apey and the Pea zenekarnak, akik a nyári BarbaTrack-es koncertjükön lehetőséget biztosítottak nekünk megjelenni a könyvvel. És folytatva, szintén köszönet és tisztelet a Rockpart, a Rockmaraton, a Sportalshow (Szénégető Ricsi and the Viola Crew) illetve a FEZEN (Darvas Líviusz) szervezőinek segítségét, akik beillesztették a programjaik közé a mi megjelenésünket. És mindeközben megtörtént a szavazás. Kiderült, hogy Rex után Maxre vágyik a nép, aminek mi is örültünk és azonnal Ákos kezében összeállt a kezdéshez szükséges „fonál”. Erre jött a Roots-turné híre, majd a magyarországi dátum, így ezúttal nem mi döntöttünk a könyv sorsa felett, hanem a koncert időpontja! Amúgy a „turnénk” közben folyamatosan beszéltük Ákossal, hogy mi lenne jó? Fontos, hogy zeneileg is ugyanolyan hitelesek tudjunk maradni, mint a Panti könyvnél! Az pedig, hogy megcsináltuk... elég fasza, nem?Ákos: Személy szerint én nagyon örültem, hogy Max Cavalera könyve lett a befutó, mert én is rá szavaztam volna. A Sepultura, a Nailbomb, a Soulfly és a Cavalera Conspiracy mindig is visszatérő vendég volt a lejátszómban.

RS:  A Scott Ian-es könyvön kívül még melyik könyvvel foglalkoznátok szívesen?
Pity: Rengeteg olyan zenekar van, akiket imádunk Ákossal, de nem mernénk belevágni, mert lehet,beletörne a bicskánk. Mégpedig azért, mert a mi korosztályunkat érdekelné csak. Arról nem beszélve, hogy az Y vagy ZS generációnak meg lövése sem lenne róla, hogy mi a bánat az? Egy jó Neurosis-könyvet….nyami. Vagy Dillinger , Mike Patton vagy nem is tudom. Amúgy ami telitalálat lenne az egy atom Slayer-könyv lenne, szerintem.
Ákos: Sajnos a Cartaphilus kiadó már kihozott egy Slayer-könyvet. És a minősége lényegtelen is, kilőtték a potenciált. Amitől égne a kezem, az egy rendes Faith No More-, vagy Behemoth könyv. De először éljem túl ezt az évet.

pantera_konyvbemutato3.jpg

RS: Ha jól tudom, most kicsit lankadt az érdeklődés az új kiadvány iránt. Hogy álltok most? Hol tart a könyv?
Pity: A csoport ismételten túlteljesített, hiszen az igényünk szerinti 444 ember létszámot már túlléptünk, de megismétlődött a Rex-könyv körüli helyzet azaz ennek a létszámnak csak a fele rendelte meg a könyvet. Azonban a csoport 10 hónap alatt olyan erős közösségé nőtte ki magát, hogy mi is csak kapkodjuk a fejünket a gálánsabbnál gálánsabb gesztusok láttán. 
Ákos: Mit mondjak? A közönyös kukkolás népbetegség. Vagy inkább egy generáció rákfenéje. Amúgy az, hogy mondjuk csak 214 támogató neve szerepel majd a könyvben, nem vet nekünk gátat. Mert most már befejezzük, amibe belekezdtünk, megoldjuk valahogy. Mi nem okozunk csalódást!

RS: Olvastam, hogy most azért feszítettebb a tempó. Hogy bírjátok?
Pity: Elnyavajogtam magam a csoportban, hogy tudjuk a koncert miatt sokkal rövidebb az időnk a megvalósításra. Szerintem éppen hogy be tudunk futni a célba…persze ehhez kell még előrendelés, de köszönhetően a zenei platformoknak  - ÉS ITT MOST NEKTEK IS!kapunk teret és segítséget ahhoz, hogy még felhívhassuk azok figyelmét a könyvre, akiket elkerült a hírünk.
Ákos: Elmondom, hogy bírom: mintha srófokkal feszítenék az agytekervényeimet. Fasza metalos borítót lehetne csinálni belőle amúgy. Vagy egy ZS-kategóriás szerb horrorfilmet. A lényeg, hogy kész lesz a könyv időre, ha beledöglök is. Vagy ha más beledöglik, akkor is.

RS: Számotokra melyik a Max-pillanat az életetekben? Mindenkinek van valami Soulfly/Sepus emléke.
Pity: Nekem a személyes találkozások teszik teljessé a szerepemet a könyvhöz. A NeckSprain zenekarral 2005-2006-ban volt lehetőségünk együtt zenélni a Soulfly-jal és a Sepultura-ával is. Ha jól emlékszem az akkori basszusgitárosa a Soulfly-nak Bobby Burns(?) végignézte a koncertünket és a saját kiadójához le akart minket szerződtetni, hogy a Heavyweight-3rd round album megjelenhessen az Egyesült Államokban is. Sajnos ez nem jött létre családi okok miatt, mármint nem a mi részünkről. A Sepultura más tészta. Velük Tokaj Hegyalja fesztiválon játszottunk együtt és emlékszem, hogy ott álltak az emberek közt és néztek minket. Egy rövid youtube-os videót fel is rakott Paolo Jr., amint épp a Pray-t játsszuk a színpadon.
Ákos: Az enyém kevésbé rocksztáros, de belém égett. Ahogy az ELTE épületében Csigás Gábor barátom valamelyik kulturális antropológia órán áttolja nekem a Chaos AD-t.

pantera_konyvbemutato1.jpg

RS: Max mit szólt, amikor megkerestétek, hogy szeretnétek tető alá hozni a könyve magyar kiadását?Ákos: Nos, Max esetében nincsen olyan közvetlen kapcsolatunk, mint Rexnél volt, mert… Max nős. Szóval a feleségével/menedzserével, Gloriával kell egyezkedünk. Ha nem is nevezném zökkenőmentesnek, egyelőre pozitív a párbeszédünk.

RS: Mennyire para egy ilyen megjelenést összehozni? Gondolok itt a saját élményeitekre, aggodalmaitokra.
Pity: Aki mer az nyer. Annyi hátterünk azért volt, hogy egy közel 1000 fős csoportban (333-an az első Pantera-könyvért Facebook-csoport) az elejétől a végéig követhető volt, hogy „hanyas is a kabát?” Ugye ott szavazódott meg a Max-könyv, a jelenlegi könyvtulajdonosok, szintén abból a csoportból kerültek ki. Az aggodalom okai, most inkább azok a megpróbáltatások, amelyek sújtottak minket gyászilag, betegségileg vagy épp a könyv körüli töketlenkedések miatt.
Ákos: A para folyamatos. Parával kelek, parával fekszem. Meg tudjuk-e szerezni a jogokat? Nem csapott-e le rájuk valaki más? Miért nem küldik már az munkapéldányt? Miért ülnek ennyi ideig a szerződésen? Lesz-e elég pénz a jogokra? Lesz-e elég idő a fordításra? Mik ezek a random portugál mondatok, bakker? Ki tud portugálul? Mikor küldik már végre a belső képeket? Miért kérnek egy vagyont az eredeti borítóért? Ki legyen a korrektor? A szerkesztővel mi van? Ki legyen a tördelő? Hány példányt nyomjunk? Árulhatjuk a koncert helyszínén? Egyáltalán mi legyen a könyvbemutatóval? Pólót nyomjunk? Ki tervezze meg? De hát ahhoz is pénz kell… stb.

RS: Van már kedvenc részetek a könyvből?
Pity: Bevallom, amikor megkaptam az eredeti verziót, akkor könnyedebben tudtam végigolvasni angolul, mint Rex könyvét. Azonban amennyire gyorsan átfutottam rajta, onnan már futottunk is megvalósítás mezején és részemről így elmaradtak a katarzisok. Más irányban működök, mint Ákos, más a feladatom úgymond, így én messzebb vagyok a sztoriktól, mint Ákos, ugye aki fordítja a könyvet.  Meg amúgy is Ő szokott megosztogatni részleteket a csoportban ez abszolút az Ő területe.
Ákos: Minden nap van egy új kedvenc rész! Ahogy Lemmy pofán önti az akkor még no name Maxet whiskyvel, ahogy Max lehányja Eddie Veddert, majd rögtön utána autogramot kér tőle, vagy, ahogy Alexszel otthon előállítják a Nailbomb lemezen hallható ipari zajokat. Hogy az amazóniai indiánoknál tett Sepultura kiruccanásról ne is beszéljek.

RS: Várható a megjelenés után megint valami über kis buli?
Pity: Nos, akkor lőjük itt el nálatok a nagy hírt. Ugyebár Sold Out-os a november 21-i koncert, mi pedig ezzel a hírrel egy beleegyezésre vártunk! Glóriától vagy Maxtől. A beleegyezés megérkezett épp a mai nap (október 20-a) azaz Ákossal ott leszünk a koncerten, bent a teremben!  A beleegyezés értelmében az ő merchandise pultjuk mellett, mi is kipakolhatunk, tehát mindenki, aki rendelt könyvet, ott a helyszínen átveheti. Meg miután ott leszünk, egyben személyesen is lehet velünk találkozni, ami nem nagy dolog a koncert fényének tükrében! Szoktam volt mondani: egy jó Ákos- és Pityesz simogató alkalom ismét! Ki ne hagyd!

RS: Egyéb üzenet a nagy közönségnek?
Pity: Ezt a fajta összefogást, amelyre felhívtuk mindenki figyelmét, sokkal erősebben kellene támogatni, mint ahogy tesszük. Mi még teljesebbé, erősebbé tennénk, ha lehetne. Úgy érezzük közösségünk ereje a manapság erősen jelenlévő erőszakos és erőltetetten demagóg megnyilvánulások tökéletes ellenpéldája! És addig, amíg a pozitív oldalon állunk együtt, addig ebben a közösségben senkinek nincs szégyellni valója! Szégyellje inkább magát a világ, amiért olyan amilyen!
Ákos:Tribe! 

Ha szeretnél esetleg még több információt a könyvről IDE kattintva megtalálod a Facebook csoportot!

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr4511915191

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum