RockStation

Kreator - Gods Of Violence (Nuclear Blast, 2017)

Feltuningolt folytatás

2017. február 10. - Frogfoot

kreator_gods_2.jpg

Úgy látszik a 2016-os remek esztendő után idén töretlenül folytatódik a jó széria a thrash metal történetében, rögtön a Kreator nyitja az évet a tizennegyedik albumával! A zenekar számos tagcsere és zenei útkeresés után a Violent Revolution lemezzel talált újra magára és ez a lendület 2017-ben az új albumon is kitart.

A Violent Revolution – Enemy Of God – Hordes Of Chaos mesterhármassal újra feltalálta magát a zenekar, még agresszívebb lett a zenéjük, mint korábban de ezek után nem volt hová lépni, így a Kreator másfelé indult. Vették a bátorságot, hogy valami újat próbáljanak ki, mert az öt évvel ezelőtt kiadott Phantom Antichrist a csapat klasszikus albumaihoz kanyarodott vissza, ugyanakkor az addigi legdallamosabb Kreator lemezt alkották meg. A Gods Of Violence pedig ennek a feltuningolt, egyenes folytatása.

Impozáns, filmbe illő intróval nyitnak (Apocalypticon), majd a World War Now "új Kreator" stílusban kezdi az albumot. Miközben ez még mindig ugyanaz az banda amelyik meghódította a rajongókat a '80-as években, a Kreator komoly erőfeszítést tesz, hogy további keverje az eredeti vad thrasht a modern, dallamos elemekkel. Még sosem volt Kreator albumon ennyi dallamos téma mégis rögtön felismerhető a csapat jellegzetes stílusa.

kreator_2016.jpg

Az első benyomásom az, hogy változatos lemezt hoztak össze. Megmaradt az agresszió és a goromba lendület, de a másik oldalon neoklasszikus fülbemászó dallamok, himnikus refrének kettőse, kiegyensúlyozott módon vegyített dühös thrash és dallamos heavy metal. Személyes kedvenceim az Army Of Storms és a Lion With Eagle Wings (klasszikus Judas Priest és késői NWOBHM), ezekben tökéletes az egyensúly a agresszió és a dallamok között, vagy a Satan Is Real bár a kórus ismétlődő, kétségtelenül fülbemászó és a címadó dal amely egy akusztikus intro után pontosan az a fajta arcletépő thrash, amit elvárunk a Kreatortól, de olyan is van, amit korábban még nem hallhattunk a zenekartól: a Death Becomes My Light az album egyik dallamosabb száma, egy hét és fél perces eposz! Ventor dobolása és a basszus rendben van, de a lényeg Sami Yli-Sirniö-Petrozza duó virtuóz gitárjátéka, akik együtt erősebbek, mint valaha. Kiváló szólóikkal és átlagon felüli, nehéz riffelésükkel hasonlítanak a Hanneman-King, vagy a Holt-Hunolt párosra és egy kicsit bonyolultabbá tették a zenét.

Vendégként felbukkanak Francesco Paoli és Francesco Ferrini az olasz death metal csapat a Fleshgod Apocalypse tagjai, valamint Boris Pfeiffer (In Extremo) és egy 12 éves hárfaművész (Hail To The Hordes), de az egész lemezen találhatók kísérletezések itt-ott rövid zongora és zenekari részek vagy egy váratlan német szöveg formájában.

Bár nincsenek rossz dalok az új lemezen, a Gods of Violence időnként olyan mint egy megoldatlan kötélhúzás az alapvető Kreator és a grandiózus szimfonikus metal között.Az epikus riffek és a nyilvánvaló göteborgi hatások miatt egyre "archenemysebb" a banda. A Kreator sokáig az egyik legagresszívabb thrash zenekar volt és sok régi rajongónak már a Phantom Antichrist is hatalmas csalódást jelentett, de a többség láthatóan jól fogadta az új albumot: a német listák élén nyitott a zenekar.

Az első meghallgatás után nem voltam elragadtatva a Kreator új munkájától. Bár ez az album mindenképp meglepetés volt, lehetne egy kicsit változatosabb. Kellett egy kis időt adnom neki és már úgy érzem ez egy élvezetes, erős lemez lett, jó számokkal, jól összerakott zenével. Ez a modern Kreator...de hozzám azért közelebb áll a régi.
(4.5/5)

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr2512244992

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum