RockStation

Négynapos underground hipnózis a hollandoknál - Roadburn Festival 2017

2017. február 13. - csubeszshuriken

14708246_10154319091835141_67145401467016914_n.jpgNem kevés áhítattal számoltunk be tavaly is nektek az akkor lezajló Roadburn Festival eseményeiről. Amiket visszafogottan fogalmazva is nevezhetünk simán dúsnak, az underground zenék és az ott fellépő magasztos bandák világának tekintetében. Azonban ahelyett, hogy azonnal nosztalgiázni kezdenénk, inkább bemutatjuk nektek, hogy kik azok akik idén is öregbítik a már alsó hangon is kultikusnak nevezhető underground fesztivál hírnevét. Ami ebben az évben tizennyolcadszor kerül majd megrendezésre Hollandiában. Azon belül is Tilburg városában, április 20 - 24 között. Az igen értékes fellépők számát tekintve pedig arra gondoltunk, hogy napi lebontásban mutatnánk meg, kik is állnak majd színpadra ott. Például a fesztivál első napján, április 20 - án csütörtökön.

Ahol egyértelműen a Bongzilla lesz majd az egyik főszereplő. Akiket, ha még szükséges bemutatni több, mint húsz év fennállás után, akkor talán legendájukról az árul el legtöbbet, ha azt mondjuk: A súllyal megküldött elröppenős sufni metál pionírjai ők. Füstből születtek és a lassú gitárok hipnózisa az a kút, amibe még úgy 1995 környékén beleestek.

A hipnotikus metál katarzisa pedig velük az estén természetesen nem ér véget, hiszen színpadra lép a szintén kultuszstátusszal bíró és friss lemezes Subrosa zenekar is. Akik az államok középső részéből hozzák a női énekkel és hegedűkkel felruházott páratlan doom metál zenéjüket, amely nagy kritikai elismerésnek örvendett eddig összesen négy nagylemezen, amik közül az utolsó csupán néhány hónapja jelent meg.

A Deafheaven ehhez képest majd másfajta hangvételt üt meg. Az ő zenéjük, habár szintén hordoz mélyebb tartalmakat, sokkal absztraktabb és torzabb, amely főleg a black metálból táplálkozik, de más műfajokkal is fúziónál. A pár éves zenekar abszolút közkedvelt az újfajta hangzásokat kereső post metál színtéren.

Mellettük lesz még az első estén reflektorfényben a Crippled Black Phoenix. Akik a brit szigetről nem rég Budapestig is eljutottak egy Európa turné keretében, mely zseniális új lemezüknek a Bronze című alkotásnak volt a bemutató körútja. Zenéjüket leginkább a progresszív rock oldaláról lehet megközelíteni, de valójában nehezen azonosíthatók ők is egy stílussal. Azokon ugyanis felülemelkedik zenéjük.

Akár csak a Wolves In The Troone Room zenéje. Akik szintén black metál gyökerekkel rendelkeznek, de annak hagyományos hangzásától nagyon hamar eltértek elsősorban az effektek és a billentyűk használatával. Amitől a természet, a mitológiák és a rituálék világában elvesző dallamok tolódtak az ambient felé is, minthogy mindig ragaszkodjanak a klisékhez. Élőben képtelenség, hogy ne legyen meg mindennek a varázsa.

Velük együtt azonban az este valóban kicsit a black metál vonalé, ugyanis más- más színpadokon ugyan, de ezen az estén lép fel még a lengyel Batushka és a kaliforniai Ash Borer is. Akik a stílus keményvonalas bandái közé tartoznak, bár utóbbi sokkal árnyaltabb atmoszférával bír, mint az utóbbi időkben rendesen felkapott lengyel banda.

Azonban, hogy a fesztivál első este is megmutassa mennyire változatos felhozatallal bír évről-évre, a lengyel ördögökkel egy színpadon aznap este fellép dälek is. A háromtagú absztrakt hip-hop csapat, szintén érdekes színfoltja az underground zenei világnak. Nehéz zenéjükbe ezer más hatást beépítve a trip-hop dolgoktól a legsúlyosabb elektronikus zenéken keresztül az utazgatós felhasználóbarát témákig.

Lesz ez mellett poszt rock fenomén. Az Alaric ezen a vonalon a tavalyi legjobb lemezt hozta. Aztán Pinkish Black, akik még a Relapse bandái közül is ki tudnak lógni egyediségükkel, ahogy elektronikus oldalról közelítik meg a doom zenék világát nagyon sajátos módon. Meg nehéz svéd sludge, amit a SUMA prezentál majd. Karöltve hasonló hangulatban az Unearthly Trance zenekarral. Az egyszemélyes ROME. Ami az amerikai folklór világához húz legközelebb. Csak úgy, akár a Those Poor Bastards. Hogy aztán megint visszakanyarodhasson az este a temető doom / sludge irányába. A FÓRN és Lycus is ebben utazik ugyanis. Na meg a black metálhoz, tudni illik a fellépők között szereplő VANUM is eme színtér kéttagú kultusz bandái közé tartozik. Ezeken túl pedig, ha még további információkra lennél kíváncsi, a fesztivál oldalán ITT kutakodhatsz.

15978041_10154560917980141_4031018398725212304_n.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr2812252384

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum