RockStation

„Mi vagyunk az élő példa arra a csapatra, amelyben mindenki remekül kijön a másikkal”

Interjú Joey Vera basszusgitárossal (Fates Warning, Armored Saint, Motor Sister)

2017. március 20. - magnetic star

0fateswarning2017_02_eredmeny.jpg

Ahogy az elmúlt év végén megjósoltuk, a Fates Warning budapesti fellépése diadalmasan bevonult 2017 legjelentősebb koncertjei közé és ezt akkor sem túlzás kijelenteni, ha az idei esztendőnek még a negyede sem telt el. (Mint azóta kiderült, rövidesen a tavalyi múltidéző koncertekről készült felvételek is megjelennek!) A mi szempontunkból az esemény fényét tovább emelte, hogy a zenekar legaktívabb tagjával, az Armored Saint és a Motor Sister soraiban is tevékenykedő Joey Vera bőgőssel beszélgethettünk.

Mennyiben befolyásolja a munkamódszereiteket, hogy Ray Alder énekes Spanyolországba költözött? Hogyan készültetek erre a turnéra?
Joey: Gyakorlatilag sehogyan. Az indulásig mindenki szépen megtanulta otthon a témáit, aztán a turné első állomásán próbáltunk egyet a koncert előtti napon.

A Theories Of Flight album megírásának menete különbözött valamiben a Darkness In A Different Light elkészítéséhez képest?
Joey: Nem volt gyökeresen eltérő a munkafolyamat, habár Ray ezúttal sokkal több szöveget írt, mint korábban. Olyan szempontból viszont nincs változás, hogy Jim a fő dalszerző. Ha jól emlékszem, a Darkness… szövegeinek úgy 70%-át hozta Ray, most meg 90%-hoz közelített az ő része. Vagyis jobban belefolyt a szövegek és az énekdallamok kidolgozásába.

A The Ghosts Of Home ugyanakkor teljes egészében Jim Matheos szerzeménye, amolyan önéletrajzi ihletésű dal, igaz?
Joey: Igen, pontosan.

Milyen volt a Theories… fogadtatása? Lett-e olyan népszerű mondjuk a megklipesített Seven Stars nóta, amekkora potenciál van benne?
Joey: Az ilyesmit sosem lehet előre tudni, csak ha már turnén vagyunk. A lemez fogadtatása összességében nagyszerű volt, sőt régen kaptunk már ennyire pozitív visszajelzéseket. A koncerteken csak néhány új számot játszunk és a reakciók városonként különbözőek, viszont a Seven Stars mindenütt jól működik, szeretik az emberek.

0fateswarning2017_04_eredmeny.jpg

Vicces egybeesés, hogy a „Repülés elméletei” című lemezetek turnéja alkalmával a ma esti buli egy hajón lesz. Még ha állóhajón is…
Joey: Még szerencse, hogy állóhajó! Különben ki is csinálna, amilyen keveset aludtam az utóbbi pár napban… (nevet)

Egyébként játszottál már valaha olyan tengerjárós fesztiválokon, mint mondjuk 70000 Tons Of Metal?
Joey: Azon pont nem, de néhány másikon igen. A Motörboat Cruise-en a Motor Sisterrel léptünk fel, a Monsters Of Rock Cruise-on pedig az Armored Sainttel. Imádtam ezeket. Teljesen más jellegű bulik, mint amilyeneket a szokványos turnén él át az ember, de hatalmas móka az egész!

Tavaly két koncert erejéig összeállt az Awaken The Guardian korabeli Fates Warning felállás. Mit szóltál ezekhez a megmozdulásokhoz? Ott voltál legalább az egyik bulin?
Joey: Nem, csak a Parallels évfordulós koncerten voltam annak idején Los Angelesben. Nagyon élveztem, hogy rajongóként láthatom a Fates Warningot. Régóta játszom ebben a zenekarban, már majdnem húsz éve, úgyhogy nagyszerű volt a közönség soraiban állva nézni őket. A legutóbbi retro bulikon is jó lett volna ott lenni. Csak Youtube-on láttam ezeket, de így is tetszett a dolog. A rajongók szeretik az ilyesmit. A zenekar vonzerejét egyebek mellett az jelenti, hogy olyan régóta aktív már. Ez azzal jár, hogy az embereket erős nosztalgikus szálak fűzik a bandához, hiszen a pályánk során egy adott időben roppant fontosak voltak számukra az akkori lemezeink. Ezeken nőttek fel. Sokaknak ilyen jelentőségű az Awaken The Guardian album.

Te magad is közéjük tartozol?
Joey: Mi akkoriban pályatársak voltunk, egyszerre törtünk fel. Tetszettek a kezdeti dolgaik, de rendszeresen csak valamivel később, a No Exit és Perfect Symmetry albumok idején kezdtem hallgatni őket.

A turnéfelállásotokban Mike Abdow gitározik. Frank Aresti színpadra tud még állni veletek legalább néhány amerikai bulin?
Joey: Csak amikor a környékén van fellépésünk. Észak-Kaliforniában él, ezért amikor San Franciscóban van koncertünk, szólunk neki, ő pedig jön és játszik velünk.

Frank helyzetétől eltekintve jó ideje stabil a zenekar tagsága. Mi a titok? Jól kijöttök emberileg? Könnyű Jimmel együtt dolgozni?
Joey: Igen. Mi vagyunk az élő példa arra a csapatra, amelyben mindenki remekül kijön a másikkal és megérti a másikat, zenei és emberi oldalról nézve egyaránt. Ez a kulcsa bármilyen munkakapcsolat folyamatosságának, különösen ennyi időn keresztül. Alap, hogy meglegyen az összhang.

0fateswarning2017_03_eredmeny.jpg

Ha nem bánod, az Armored Saint dolgairól is kérdeznélek. Tavaly év végén Carpe Noctum címmel koncertalbumotok jelent meg. Hogyhogy csak nyolc nóta került fel rá? Mi alapján válogattatok? Igyekeztetek kerülni az átfedéseket a hajdani Saints Will Conquer anyaggal?
Joey: Eredetileg nem volt olyan tervünk, hogy koncertlemezt adunk ki. A 2015-ös európai turnénk során lehetőségünk nyílt felvenni pár bulit. Wackenben és Aschaffenburg városában adott volt hozzá a megfelelő helyi technika, úgyhogy éltünk az alkalommal, de nem gondolkodtunk semmilyen kiadványban. Aztán egy évvel később éppen indult volna a Queensrӱche-kal közös túránk, amikor a kiadónk felvetette, hogy kihozhatnánk valamit, amivel lehetne némi felhajtást csapni a turnénak, hiszen kiemelt fontosságú eseményről van szó. Nekünk meg ott voltak ezek az élő felvételeink. Áthallgattam ezeket és kiválasztottam azt a nyolc számot, amely elég jól sikerült ahhoz, hogy koncertanyagként kiadható legyen. Azokat a nótákat eleve kihagytam a számításból, amelyek szerepeltek a Saints Will Conqueren. Az Aftermath egy igen mély dal, mindig is imádtuk játszani. Viszont törekedtünk a változatosságra, nem akartuk a Can U Delivernek vagy a Nervous Mannek egy újabb változatát felrakni. Szóval nyolc számra szűkült a kör és nem a pályánk egészét átfogó anyag lett a végeredmény, pusztán egy koncertkiadvány. Közben meg a müncheni buli képanyagából DVD-t akartunk összerakni, de volt egy csomó gond az audio sávokkal és így technikailag sajnos meghiúsult az ötlet. Később megcsináljuk majd.

Az Armored Sainttel továbbra is a Metal Blade-nél vagytok, és a Fates Warningnak szintén sokáig ők voltak a kiadója. Ez is a hosszú távú, stabil együttműködést példázza.
Joey: A Metal Blade egészen a kezdetek óta az Armored Saint mögött áll és a Fates Warningot is kedvelik. Ki tudja, egyszer talán újra náluk lesz mindkét banda... Nem vagyok képben a lemezcégeket illetően mostanában. Egy biztos, az Armored Saintet elejétől fogva komolyan támogatja a Metal Blade. Brian Slagel nagy zenerajongó és az Armored Saintet is szereti. Neki köszönhetjük, hogy zenélhetünk, amíg kedvünk tartja, ami miatt igazán szerencsésnek mondhatjuk magunkat.

Van-e egyéb zenei elfoglaltságod jelenleg?
Joey: Pearl Adaynek, Scott Ian feleségének a hamarosan megjelenő country rock lemezén játszottam. Ha jól tudom, éppen most folyik a keverés, így az év végéig reményeim szerint ki is jön majd az album.

FOTÓK: Réti Zsolt
http://www.fateswarning.com
http://www.armoredsaint.com
https://www.facebook.com/motorsister

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr4812352065

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum