RockStation

Wolves In TheThrone Room, Cough, Sinister Haze @ A38, 2017. 08.07.

A baglyok nem azok, akinek látszanak

2017. augusztus 08. - p.man

wittr_2.jpgAugusztus első napjai a hőség ellenére nagyszerű időszak volt a sötét zenék rajongóinak, hiszen pár napon belül több nehezen kihagyható koncert is összejött. A Wrekmeister Harmonies Robotos fellépése után – sajnos ugyanazon a napon – a hajón járt a Wolves In The Throne Room, akiknél kurrensebb black metal nem nagyon van manapság, és többek között a kultikus Possessed, akik a Dürerben szakítottak egyet. (A teljesség kedvéért meg kell említeni Brant Björk kiváló buliját a kettő között, mert aki nem játta Sean Wheelert vonatozni a Dave's War alatt, az egy életreszóló élménnyel lett szegényebb.) Mivel a Desertfesten sikerült lemaradni a WITTR-ről, így nem kis örömmel vettük be magunkat az A38 gyomrába, és az, hogy a mindig tuti Cough (és a Sinister Haze) is jött egy csomagban, csak hab volt a tortán.

A kora esti időpont a Sinister Haze kezdésén meg is látszott, hiszen alig néhány tucatnyian látták, hogy ők tulajdonképpen a Cough háromnegyede, mindössze a basszus helyén van váltás. (Parker Chandlernek meg ugye ott a Windhand.) A négyes az este legbékésebb fél óráját nyújtotta a színpadon, hipnotikus hatású, hegedűs-sampleres, elektro-akusztikus zenéjüket valahol a Swans környékén kell elképzelni. A dobbal támogatott részekben előjött az anyazenekar hatása is, de kategóriákkal más végeredménnyel, ami hamarosan világossá is vált az addigra lassan félházas hajó közönsége számára.
cough.jpgA Cough tavalyi Düreres bulija alapján nem volt kétségünk a pusztításról, de a nagyjából ötven perces akció minden képzeletet felülmúlt. Az első percekben a basszuserősítő gondjain volt a figyelem, de ahogy az megoldódott, a gyomorba vágó mélyeket csak a zsibbasztó hangerő múlta felül. Persze aki egy sludge zenekaron ezt kéri számon, az nagyon el van tévedve, ilyenkor inkább a hangzás szokott gond lenni, de érdekes módon ezzel sem volt gond. A Cough híres / hírhedt életigenlő, pozitív üzeneteket közvetítő dalairól („...time for ritual sacrifice, time for ritual suicide...”, „sometimes suicide is the only way out”), és ismét bebizonyították, hogy a blackes, doomos sludge egyik legmegbízhatóbb zenekarát alkotják.
wittr.jpgA Wolves In The Throne Room kezdésekor az tűnt fel, hogy talán valamivel kevesebben vannak a teremben, mint a Coughon, amit rövid gondolkodás után a Possessed bulinak tudtunk be. A korábbi, természetközeli black hozzáállás a színpadképen is jól átjött, de az csak a kezdéskor tűnt fel, hogy a dob és a sampler mellett háromgitáros a felállás, és a mélyekről nem basszus gondoskodik. A hangszer elkötelezett híveként ez nekem annyira nem jön be, de ez legyen az én bajom, hiszen a WITTR-t körülvevő hype nem azt mutatja, hogy valami gond lenne a koncepcióval. A füstölők, a fények, a manírok mind-mind ezt az atmoszférát támogatták, ugyanakkor a nagyjából fél óra után az is kiderült, hogy e mellé nem mindig társulnak megjegyezhető dalok. A srácok (és a samplereket kezelő lány) nagy hozzáértéssel hozzák a poszt-black kötelező elemeit, a lassú, cipőbámulós részeket, a blastbeateket, de a könnyen felidézhető, emblematikus dalokkal egyelőre még adósak. A szeptemberben megjelenő új album (Thrine Woven) ezen lehet, hogy változtatni fog, de ezen az estén a lassulás-darálás kombó egy idő után inkább volt fárasztó, mint szórakoztató. A hangzás viszont kiemelésre érdemes, és reméljük, hogy az áprilisi Mayhem bulit tönkrevágó hangmérnök is megkapta a keverő beállításait.

Mivel én csak ezen a bulin voltam az este folyamán, nem tudom összehasonlítani a Düreres minifeszttel, de lehet, hogy nem is érdemes. Minden kritika ellenére a WITTR bizonyította, hogy miért tartják őket az amerikai black metal egyik zászlóshajójának, a Cough pedig lassan a blackened sludge egyik alapzenekara lesz. Még több ilyen koncertet!

(A képeket Somay Márk (A38 Hajó) készítette)

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr8012727890

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum