RockStation

Nem szabad megjátszanod magad, mert az már k**vára átjön mindenkinek az első perctől fogva!

Interjú Frosttal a Satyricon dobosával

2018. február 15. - KoaX

satyricon17.jpg

Március 20-án Budapesten koncertezik a black metal műfaj egyik ikonja, a Satyricon. Az utóbbi lemezeivel a műfaji határokat levetkőző norvég banda tavaly adta ki új albumát, melyen ez még inkább így van. Ezek okán Frosttal a legendás zenekar dobosával sikerült telefonon beszélgetnünk. Mesélt nekünk Vörös Attiláról, az új albumról és magáról a műfajról is.

A 25. évfordulóját a zenekarnak egy különleges DVD-vel ünnepeltétek, amit az osloi Operaházban rögzítettek egy kórussal. Honnan jött az ötlet? 
Frost: Rengeteg szervezést igényelt. Ez azért nem olyan, mint egy turné, ahova simán lekötjük a bulikat és csókolom. Erre valóban rá kellett készülnünk. Alapból, nem egy egyszerű dolog a black metal-t bevinni az operába. Norvégok vagyunk, mondhatni innen ered a műfaj mégis azért egy ilyen dolog nem hétköznapi még itt sem. Voltak buktatók, amiket sikerült megoldani, sikerült egyeztetni a kórussal, akik nagyon készségesek voltak. Élmény volt velük dolgozni, átélni velük valami újat, amit előtte még nem csináltak ők sem és mi sem.

Milyen volt ennek a projektnek a megvalósítása?
Frost: Nagyon sok időt fordítottunk  a dalok gyakorlására illetve arra, hogy rendesen megtudjon szólalni minden, amit akarunk. Nehéz ez, mert mindenkinek vannak kedvencei, de válogatni kell, mert egyszerűen vannak olyan szerzemények, amik ezzel a kórussal nem úgy szólaltak meg, ahogy azt mi elképzeltük. Bevallom neked, sok mindent csináltam már az életem során, de sosem hittem volna, hogy egy kórussal fogom ünnepelni a banda huszonötödik születésnapját.

frost_1.jpg

Mondhatjuk, hogy az új albumotokkal egy új korszakot nyittok a zenekar életében. Ez szerinted is így van, vagy inkább egy vonalat követ a zenekar pályafutásában?
Frost: Ez egy érdekes kérdés, még ezen nem igazán gondolkodtam, sokkal inkább azt csináltam, ami zsigerből jött. Tudod, nem szoktuk túl bonyolítani a dolgokat, hogy most milyen legyen az új album, vagy milyen ne legyen sokkal inkább csak járjuk az utunkat. De elmondhatjuk, hogy ez egy felettébb különleges alkotás lett, ami ötvözi a hagyományokat, de egy új korszakot is nyit. benne van az egészben ez a kettősség, és igazából így lehet a legjobban választ adni a kérdésedre. Mondjuk nem is lehetne nagyon más, mint amit megszoktak tőlünk, hiszen ez is egy sorlemez a pályafutásunk során. De mégis egy kicsit más, mint a többi lemez.

Honnan jött az albumborító ötlete?
Frost: Nem akartunk valami csili-vili borítót. Egy letisztult művészeti alkotást szerettünk volna viszont látni. Ez szerintem sikerült is. Nekem nagyon tetszik Edvard Munch művészete. Csak fekete fehér színeket használt és nem is gondolkodott valami nagyon színesben. A maga puritán megjelenésével nyűgözi le az embert. Nem kell húsz percig nézned, hogy el tudd dönteni, hogy az egy koponya. Tudod mi az és felfogod elsőre, nincs mögötte semmi világmegváltás.

Mit gondolsz a black metal jövőjéről? 
Frost: Nincs már az a hangulat, mint ami régen uralkodott. Persze most is van rengeteg remek zenekar, de szerintem ez a környezet miatt van. Lesznek is még jó bandák a jövőben is, de már nem lesz az az idézőjeles kegyetlenség, mint ami régen volt. Tudod, most már nem tudsz annyira kemény lenni, mint akkor.

Hova tart a műfaj?
Frost:
Manapság a média annyi súlyos szart nyom le az emberek torkán, hogy nem tudsz úgymond sokkolóan brutális, gonosz lenni. Ilyenkor jön elő az, hogy az embernek még jobban figyelnie kell a színpadi showra és arra, hogy élőben is tökéletesen szerepeljen. Mellette pedig fontosak a jó dalok. Olyan zenét kell csinálni, ami tényleg belőled jön, amiben ott van minden érzelmed. Nem szabad megjátszanod magad, mert az már k**vára átjön mindenkinek az első perctől fogva!

frost_2.jpg

Új turné gitárosotok van, Vörös Attila. Hogy került ő a képbe?
Frost: Attilát imádom. Egy eszméletlenül tehetséges és ügyes gitáros, aki nem csak a száját tépi. Megvan a megfelelő tudása, tehetsége és nem fél ezt használni sem. Nem totojázik, ösztönből zenél. Nagyon jó embernek tartom emberileg is. Csihar Attila ajánlotta be, úgy néz ki, hogy az Attila nevű zenészek érzik ezt a műfajt nagyon.

Mit várhatunk a márciusi koncerttől?
Frost: Így, hogy Attila a gitárosunk most, nagyon várjuk a budapesti bulit, különleges lesz a számunkra az egyszer biztos. Készüljetek fel!

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr8513669538

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum