RockStation

Csupán tizenkét százalékot kapnak a zenekarok a zeneipari bevételekből

2018. augusztus 08. - theshattered

0rogerwaters2018_46_eredmeny.jpgA zeneipari bevételek az USA-ban már átlépték a minden eddiginél magasabb, évenkénti húszmilliárd dollárnyi összeget, de ha ehhez hozzávesszük a koncerteket és a merch bevételeket, már a negyvenhárommilliárdot is eléri. Ami viszont szomorúbb tény: ebből a zenekarok csak tizenkét százaléknyi tőkét, azaz megközelítő ötmilliárd dollárnyi összeget látnak viszont, nyilván ki-ki a maga részesedésének megfelelően. Erről a Citigroup készített egy részletes, kimerítő elemzést.

Ebbe negyvenhárommilliárd dollárba a zenei bevételek, tehát az élő fellépések, streamelések, CD eladások, rádiós játszások és a hirdetések díjai tevődnek össze. A muzsikusok részesedéséből még persze lejönnek a terjeszés és produkciós költség összege, azaz a kiadók, stream szervezetek, a rádiók és más, a hallgatók és a szolgáltatók közötti interfészek költségei.

"Amikor szétszeded a pénzhalmokat, körülbelül tíz százalék jut csak a művészeknek. Ez iszonyatosan kevés. Hihetetlenül sok pénz úszik el a zenebizniszben." - áll a Citigroup kimutatásában. A dokumentumban szerepel az is, hogy a turnézás révén nagyobb részesedéshez jutnak az előadók, valamint hogy a saját megjelentetésű korongok nagyobb bevételt hoznak, mint a kiadón keresztüli megjelenések, más kérdés, hogy azok mekkora hátszelet kapnak. De még így is többek keresnek az előadók, mint valaha: 2000-ben hét százalék volt a részesedési arányuk, pedig akkor még a lemezeladások is magasabbak voltak, mint manapság.

Ha a teljes riportot meg szeretnétek nézni, IDE KATTINTVA közvetlenül letöltődik a .PDF fájl.

screen-shot-2018-08-07-at-12_06_09-am.png

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr6914168533

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum