RockStation

Pig Destroyer - Head Cage (Relapse Records, 2018)

Vegyes érzelmű disznóvágás

2018. szeptember 05. - bönin

pig-destroyer-head-cage-relapse.jpg

A Pig Destroyer nagyon sokáig régisulis hangzásvilágú grindcore banda volt, sokszor a Napalm Death kistesójaként emlegették őket. Azóta kicsit más a szituáció, bár az előbb említett mesterek is sok változást vittek a zenéjükbe, sőt az egész grindcore színtér állandóan újít valamit. Rengeteg banda ugyanúgy szól, mint az összes többi, mások pedig próbálnak valami plusszal kitűnni. Disznópusztítóék az utolsó két albumokkal – beleértve, most a Head Cage-t is – eléggé vegyes érzelmeket váltottak ki a grind arcokból, ugyanis az előbbi folyamat ment végbe a washingtoni brigádnál is.

Nem feltétlen rossz irányba csavarognak, bár egy tőzsgyökeres grindcore-os nem arról híres, mint aki szereti fellágyítva, hígítva a zenéjét. A "protogrind" Prowler In The Yard és a Terrifyer után csöppet megszaladt a kísérletezés. A Phantom Limb még egyben lenyelhető volt, de a Book Burner alatt már sokan csóválták a fejüket. A Head Cage alatt is sokan fogják, az kurva élet.

d4ca7802-6895-4167-8b11-86b9703b2551.jpg

Első nóta, ami szembejött az Army Of Cops volt és az én értékrendem szerint ez nagyon messze van a grindcore-tól. Ez a kategória a tipikus nem rossz, de nem ennek a bandának kéne játszania. A régi Pig Destroyer albumokhoz képest, sok benne az okoskodás és van benne egy adag amerikai hangzásvilágú metalcore-os löket is. Ez az anomália megfigyelhető az együttes albumain, mint egy progresszív irányba tartó evolúció. Ez után viszont rápörögtem a The Torture Fields-re, ami ízig vérig akkora darálás thrash riffekkel beoltva, hogy kezdtem újra reménykedni, hogy itt nem lesz akkora langyulás. Az utolsó előre kidobott klippes szám a Mt. Skull, ahol pedig finom death metal riffek bukkannak elő. Aztán végig hallgattam – a mindössze fél órás – albumot és sokszor újra előjöttek a kétkedő érzések, bár őszintén szólva tetszett, amit hallottam.

Ennek ellenére, egyre távolabb és távolabb kezdenek tendálni az old school grindcore-tól, attól a „fajta” grind-tól, aminek egyszerűnek, ortónak, kaotikusnak kéne lennie. Mintha Scott Hull tovább gondolta volna a Book Burnert és ehhez ráadásul 6 év kellett. Túlzottan tiszta hangzásvilág és agyonbonyolított dalstruktúrák. És van basszusgitár! Összességében egyfajta technical death metal és a beatdown/hardcore fúziója ugrik be. De sok benne a thrash riff is, ami nálam mondjuk plusz pont. Ismétlem magam, ha egy másik együttes dobta volna ki ezt a albumot, akkor nyugodtabb szívvel adnám áldásomat rá. Így a Pig Destroyer-nél egyszerre élvezem és közben húzom a számat, mint valami borderline-os picsa. Akik a régisulis grindcore-t várják a disznósoktól, azok csalódni fognak, viszont, akik a grindcore-jukat fűszerezve eszik, azoknak valószínűleg be fog jönni a Head Cage.

Az albumon két számban is vendégvokálozik az Agoraphobic Nosebleed énekesnője Kat Katz, illetve másik faszitorokja Richard Johnson. És a végén azért nézzünk még már pár számot. Circle River és House Of Snakes grindcore plusz sludge, meglepő mix, ahogy a reakciók is megosztóak lesznek. Mindenesetre érdekes. The Last Song, The Adventures Of Jason And JR és (ismét) The Torture Fields kiemelkedően darálós thrash és death riffek. Szóval vegyes, nagyon vegyes, jó hallgatni, megvisz, de egyre kevésbé nevezném ezt grindcore-nak. Döntse el mindenki magának.

35kop.png

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr7014223389

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

levicrust 2018.09.09. 11:03:46

Nálam a terryfier van beragadva, de book is müködik. Jokat/jol irtál érdekel a cucc...

bönin 2018.09.09. 18:21:03

@levicrust: köszönöm, nyomassad is neki! :)
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum