RockStation

Exodus | Sodom | Death Angel | Suicidal Angels @ Barba Negra, 2018.12.02.

Több frontos thrash támadás a Barba Negrában

2018. december 12. - bönin

0exodus2018_60_eredmeny.jpg

Egy vasárnap esti majdnem teltházas Negrás buli után úgy érzem megnyugodhat a magyar színtér - a thrash nálunk is dübörög, legalább is nagy az érdeklődés a műfaj iránt. Dübörgésnek nem mondanám, mert a látogatóközönség nagy része általában csak sasolja a színpadi eseményeket, de a színtér keménymagjai igen jó hangulatot csinálnak mostanában moshpit-tel, circle pit-tel, body surf-ökkel és egyéb nyalánkságokkal az ilyen stílű bulikon. Nem árulok zsákbamacskát, én is ezek közé a fanatikusok közé tartozom... Az MTV Headbangers Ball idén végre hozzánk is eljutott és egy olyan négyes meglepetéscsomagot hozott, amiből kicsik és nagyok egyaránt kihúzhatták a kedvenc stílusukat a műfajon belül. Két amerikai, azon belül is a híres Bay Area színtér két veterán brigádja, a német thrash Motörhead-je és az európai hangzást reprezentáló görög fiúk rúgták be a Barba Negra ajtaját.

0exodus2018_29_eredmeny.jpg

A Suicidal Angels-sel már pár éve viharos kapcsolatban vagyunk. Ha jól számolom negyedjére láttam őket, de sosem voltam odáig a zenéjükért. Valahogy nem üt be nálam az igazi thrash faktor, vontatottnak és ötlettelennek érzem a zenéjüket. Erre rádob, hogy mindenhova berakják őket, ami azért szúr szemet, mert vannak náluk sokkal ötletesebb és nagyobb támogatásra szoruló bandák. Negatív véleményemtől függetlenül ez volt a legjobb buli, amit produkáltak az évek folyamán. Energikusabb volt mint az eddigiek, jó volt a hangosítás és valahogy a közönség emelkedett hangulata is jobban felspanolt.

A Death Angel-t nagyon komálom, az utóbbi lemezeikkel 100%-ban visszatértek a frontra és brutál élő bulikat csinálnak. Utoljára pont a Barba-ban láttam őket, amikor a Testament előtt csavartak. Emlékszem, akkor igen pocsék volt a hangosítás, most viszont betalálták a hangtechnikus srácok. Leszámítva Mark Osegueda mikrofonját, amit a vége fele már hozzájuk is baszott, miután megelégelte, hogy többszörösen rosszalkodik.

A két filippínó gitáros - Rob és Ted - sebészi pontossággal reszelte a riffeket, a pontos dobok és inkább a klasszikus metált idéző vokál pedig a banda védjegyének számít. A Death Angel számomra a thrash mesterlövésze - kimért, pontos és gyilkos. A buli alatt engem a The Ultra-Violence / Thrown To The Wolves vegyessel szedtek le.

A halál angyalai után jött, amire az este a legjobban vártam - Sodom az új felállással! Tom Angelripper által vezetett haderő számomra a legtekintélyesebb az összes teuton banda közül. A 90-es évek alatt sem mentek félre, mindig megmaradtak a jól bejáratott paraszt, döngölős formulánál. Ahogy a Death Angel precízebb, technikás thrash, úgy a Sodom az érme másik oldala - vad, dühöngő, ösztön hajtotta, tele r'n'r/punk elemekkel. Miután Tom lecserélte az egész brigádot, ez volt az első alkalom, hogy láthattuk az új formulát.

Visszatért a Persecution Mania/Agent Orange lemezek gitárosa, Frank Blackfire, aki előszeretettel rakta ki a sörhasát és pózolt a közönségnek. A hergelésnek meg is volt a hatása - a Sodom alatt úgy láttam mindenki megőrült, mindenkiből kijött az állat. Főleg, hogy olyan old school őskövületeket játszottak, amik hatására kifolyt a szemfehérjém - tulajdonképpen csak az első három lemezről daráltak, plusz lejátszották az új két számos EP-t, többségében korrekt, enyhén kásás hangosítással.

Nálam a este hangulata itt csúcsosodott, ahogyan az addig elfogyasztott sörök száma is. Az új dobos Husky (Ashpyx, ex-Desaster), mintha beült volna egy géppuskalövegbe, úgy robbantotta le a fejeket a nukleáris apokalipszis dizájnja mögül. Blast beat a Bombenhagel alatt? Az igen! A második gitáros srácról nem sok minden derült ki eddig, régebbi bandákból sem ismerhetjük. Onkel Tom pedig maradt régi, nincs mit cicomázni, ő maga az igazi káposztazabáló rock 'n' roll. Bár, hogy miért szorongatott egy fordított bolgár zászlót az a mai napig rejtély.

0exodus2018_69_eredmeny.jpg

A nyári thrash tánc óta csak pár hónap telt el, de a San Franciscó-i legenda ismét nálunk robbant, ismét főzenekarként. Az Exodus szerintem egyre jobban beleszeret kis hazánkba, hiszen megint olyan 80-as éveket idéző arconpörgés volt a bulijukon, hogy az már néha életveszély volt. Egy hölgyeménynek dőlt az orrából a vér, de mintha semmi nem történt volna, tovább nyomatta. Minden elismerésem! Ezen kívül tömény mennyiségű circe/moshpit és szörfölés. Párszor én is megjártam a hullámokat a biztonsági őrök nagy örömére.

Az őrület nem véletlenül volt katartikus, hiszen Zetro bácsi folyamatosan korbácsolta a hangulatot és a zenésztársai is rendesen odatették magukat. Ezen felül majdnem végignyomták a Bonded By Blood albumukat, ami talán a legidőtállóbb Bay Area thrash korong. A szintén régisulis setlist között természetesen szerepelt a kötelező Toxic Waltz és a Fabulous Disaster, de durrantottak például egy ritkábban játszott Impaler-t is. Aki pedig szemfüles volt, az biztosan a felismerte a Metallica Motorbreath-jét a keringőzés előtt.

0exodus2018_03_eredmeny.jpg

Tehát, akinek nem esett volna még le, ez egy old school est volt, ahol a régi mesterműveket turnéztatták. Sok banda csinálja ezt mostanában, de szerintem pont eleget koncerteznek máskor az új albumukkal ezek a srácok , így ez az összeállítás egy marha nagy tíz pont. Ahogy észrevettem ez a tematika senkit nem zavart, a közönség  emelkedett hangulatban volt, amit a bandák többször is megköszöntek. Látszott, hogy jól érzik magukat és a budapesti állomás talán egy kicsit emlékezetesebb lesz a többinél - legalábbis jó ezt hinni. A póló árakkal meg valaki kezdjen valamit, mert már az egekben vannak! Thrash!

FOTÓK: RÉTI ZSOLT. További képek ITT.

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr8114435688

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum