RockStation

"Nagyon várjuk, hogy mit tartogat ez az este. Egy biztos, jó buli lesz!"

Interjú a Nomad gitárosával, Jánosi „Cicó” Szabolccsal

2018. december 17. - theshattered

nomad_2018_01.jpgSzerdán Budapesten is bemutatja majd a legújabb nagylemezét, az Új Reményt a Nomad. Ez egy kiváló apropót adott arra, hogy a csapat gitárosával, zene- és hangzásfelelősével Jánosi „Cicó” Szabolccsal beszélgessünk kicsit, igaz, most csak e-mailes formátumban. Ebben az új lemez és a koncert mellett természetesen szóba került a Dalos indulás, a közelgő Karácsony is, persze egy-két érdekességgel meghintve.

Sziasztok! Először is köszönöm a lehetőséget! Téma akad most bőven, úgyhogy kezdjük a lökéshullám elindítójával: az új lemezzel. Változott esetleg valamit a dalírási metódus az eddigiekhez képest?

Metódusban eléggé hasonlóan készült, mint az előző albumok, főként az utolsó (Márványmenyasszony ) lemez óta írt ötleteim közül választottuk, ki hogy melyeket rögzítsük. Ezeket aztán kidolgozva kerültek a szövegírás stádiumába. Az mindenképpen újdonságot jelentett a stúdiózásnál, hogy a dobok felvételénél mindannyian együtt játszottunk. Ez dinamikusabbá és élőbbé tette a nótákat.

Van valami extra info, érdekesség, amit esetleg érdemes tudni az albumról?

Ami még változás az előző albumokhoz képest, hogy én ezúttal úgymond produceri minőségben is kipróbálhattam magam. Míg az előző anyagoknál csak a felvételi szakaszokat írányítottam, és a keverést elvittük egy profi stúdióba, addig most teljes egészében a keverést, az utómunkálatokat és a masteringet is én vettem kézbe.

Mintha kicsit borongósabb hangulatú lenne a lemez anyaga.

Ez érdekes észrevétel. Azt érdemes tudni - és aki esetleg olvasott velem korábban interjút, talán hallotta is -, hogy mindig törekszem arra, hogy a saját érzéseinket, valamint az adott korszak  pillanatait örökítsem meg a dalokon keresztül: mindazt, amin épp keresztülmegyek vagy látok magam körül. Mivel most még nagyon frissek a szerzemények, ezért csak később látom azt „külsősként”, hogy milyen korszakom is volt, jó-e vagy rossz, haha. Az új lemez fő témája a remény, és ezen belül leginkább az, hogy van-e remény. Nyilván az élet olykor nem könnyű, sőt, mielőtt válaszokat kapnánk egy-egy kérdésre, olykor a poklon megyünk keresztül. Szokták mondani, hogy a hajnal előtt van a legsötétebb óra. A dalokban sem szerettem volna azt a tényt figyelmen kívül hagyni, hogy az élet olykor nem egy könnyű séta. Ilyenkor várjuk az új reményt!

A Dalos indulás sem éppen egy másodlagos tényező. Ez hogy jött a képbe? Miért pont az A remény hídjai lett a kiszemelt?

Örülünk, hogy A remény hídjai című dalunk bekerült A Dal 2019-be; talán nem árulok el nagy titkot azzal, hogy negyedik alkalommal jelentkeztünk az Eurovíziós Dalfesztivál hazai válogatójára, és annak ellenére, hogy a korábbi pályamunkáink (SajnálomA szerelem ilyenVan-e remény?) egészen komoly rádiós és/vagy közönségsikert arattak, most végre A Dal indulás is „megérkezett”. És hogy miért A remény hidjai? Mert pont ez a dal szól a leginkább arról, hogy érdemes kitartani, hiszen kell, hogy legyen remény! Maga ez a történet is azt bizonyítja, hogy nem szabad feladni: a negyedik próbálkozás, a negyedik album negyedik dala - 3 a magyar igazság, és egy a ráadás, ahogy mondani szokták, haha.

A többi indulóval milyen a viszonyotok (nyilván elsősorban metalfrontról)?

Be kell valljam, hogy személy szerint az indulók 90 százalékát nem ismerem, természetesen ez nem vonatkozik a metal előadókra. Leanderrel és a teljes Kills tagsággal nagyon jó barátságban vagyunk, együtt turnéztunk a tavasszal, és még a kiadónk és a managementünk is ugyanaz, úgyhogy együtt örültünk a bejutásnak. A Salvus-szal szintén nagyon jó a kapcsolat, már többször koncerteztünk velük. Nagyon örültem, hogy ők is bekerültek. A Fatal Error tagjai is szintén nagyon jó cimboráim és gyakran összefutok velük hétvégente. Az ő esetükben sem mondhatok mást: boldog voltam, hogy ott vannak a legjobb harmincban. 


A lemezbemutató koncerten számíthatunk majd valamilyen extra meglepetésre? Mire készüljenek majd a rajongók?

Szeretnénk az új lemezt a lehető legnagyobb terjedelmében megmutatni. A turné eddigi állomásain nagyon kellemes élmény volt, hogy szinte hangosabb volt a közönség hangja az új dalok hallatán, pedig még meg sem száradt a nyomdafesték az új CD-n. Zenekarilag pedig nagyon össze is csiszolódtunk a turné vége felé, és minden koncert számunkra is nagy élmény. Nagyon várjuk, hogy mit tartogat ez az este. Egy biztos, jó buli lesz!

Így, hogy jön a Karácsony, adja magát a kérdés: hogy, hol töltitek majd? Hogy viszonyultok az ünnepekhez?

Lesz még egy nagy koncertünk hazai pályán, Kazincbarcikán, a Diamond Klubban: ez az immáron hagyományos Nomad Karácsony december 23-án. Nálunk ezzel indul az ünnepi időszak. Aztán természetesen a szeretteinkkel szeretnénk sok időt eltölteni, amiből a szülők meglátogatása sem hiányozhat. Biztosan lesz majonézes krumpli rántott hallal, meg bejgli is, haha.

nomad_2018_02.jpg

Van valami kedvenc karácsonyi sztoritok?

Nem annyira sztorit mondanék, hanem inkább egy gondolatot, érzést, ami megfogalmazódott bennem. Sok ember ma már negatívan tekint erre az ünnepre, mivel keveredett egy, már-már őrületbe torkolló ajándékvásárlásba, ami a Black Friday áruház-rohamozó videóihoz hasonlít. Ennek ellenére egy gyönyörű ünnep, ami pont az emberiség legnagyobb reményéről szól. Nekem maga a karácsony sztorija az egyik kedvenc sztorim.

Mi várható Nomad-fronton majd a jövő évben?

Szeretnénk minél többet koncertezni jövőre, és minél több helyre eljutni. Kiadványok terén is van a fiókban néhány dolog, és attól függően, hogy miként alakulnak a dolgaink, nem kizárt az sem, hogy 2019-ben is kijön valamilyen Nomad hanganyag. De persze ez annyit jelent, hogy szeretnénk minél több dolgot megvalósítani jövőre, és 100%-osan csinálni továbbra is a dolgunkat. A koncerteken pedig mindenkit várunk sok szeretettel, idén még három alkalommal lehet elcsípni minket: december 19-én Budapesten, az Ellátóházban, december 21-én Szarvason, december 23-án pedig Kazincbarcikán.

A budapesti lemezbemutató koncert hivatalos Facebook eseménye IDE KATTINTVA érhető el.

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr1714491518

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum