RockStation

Greta van Fleet - Anthem of the Peaceful Army (Republic, 2018)

A Led Zeppelin ifjúsági tagozata

2019. január 14. - BETH

greta_van_fleet_anthem.jpg

Nagyjából 7 éve alakult meg az a michigani rockbanda, akikre a szalagcímek a ”klasszikus rock” megújítóiként, az irányzat új reménységeiként hivatkoznak. Tavaly októberben jött ki első nagylemezük, az Anthem of the Peaceful Army, a Republic Records gondozásában. Végigturnézzák a világot, meghívást kaptak a Saturday Night Live műsorába és még Elton John buliján is felléptek.

A Greta van Fleet három testvér (Josh Kiszka – ének, Jake Kiszka – gitár, Sam Kiszka – basszusgitár) és egy dobos, Danny Wagner együttműködése, ami annyira sikeresnek bizonyul, hogy 2018 decemberében négy Grammy díjra is jelölték őket. A Legjobb új művész, a Legjobb rock performansz (Highway Tune című dalért) a Legjobb rock dal (Black Smoke Rising), és a Legjobb rock album a (From the Fires című EP-ért).

gretavanfleet-27206.jpg

A Greta Van Fleet nevét a korábbi dobos, Kyle Hauck segítségével találta ki, aki a munkaadóitól hallott egy bizonyos Gretna van Fleet nevű hölgyről, és annyira megtetszett neki, hogy bedobta a srácoknak. Az n betű eltávolításával dallamosabb nevet, Kyle kiszállásával pedig tényleg majdnem teljesen családi vállalkozást kaptak, hiszen Danny Wagner nagyon régi és nagyon jó barátja a testvéreknek. Érdekesség, hogy az eredeti Gretna is áldását adta, bár azt megjegyezte, hogy nem kedveli a stílust, amiben mozognak.

És milyen stílus is ez? 'Zeppelinista', erősen hetvenes kellékekkel megspékelt, korrekt és tisztelettudó lázadás. Egy aranyos zenekar, akiket minden kritika ilyen aranyosan is fogad. Az interjúkban nagy példaképként és inspirációként feltüntetett Robert Plant egy édes fickóként jellemezte Josh Kiszka énekest, Elton John pedig megdicsérte őket, ugyanakkor radikálisabb színpadi megjelenést javasolt a bandának (legalább a kép legyen forradalmi). 

Senki sem fejezte ki felháborodását az egy az egyben nyúlások miatt, ami valahol teljesen érthető. A dalok ugyanis tökéletes iparos munkák. Fantasztikus szólok, kellemesen lebegő és játékos basszus, kiemelkedő ének. Sorozatbarát szerzemények, amik az első randi – párkapcsolat- szerelmi csalódás – útkeresés – szakítás – esküvő – átmeneti halál témakörökben mind-mind felhasználhatók, beilleszthetők. Jó ránézni a fiúkra, helyesek, kedvesek és jól is zenélnek.

42629514_1883666985049728_697640888033083392_n.jpg

Az izgalom hiánya pedig nem feltétlenül jelenti a siker hiányát. A kísérteties Led Zeppelin árnyék könnyen utat nyit a Spotify és iTunes listákon, ha valaki megijed attól, hogy idén 50 éves (!) a Whole Lotta Love simán megvigasztalhatja magát a Lover, leaver című dallal, mert ez csak négy-öthónapos és mégis tiszta apja, ha valaki globális balladákra szomjazna az Anthem konfliktusmentes 4 perc 41 másodperce talán könnyen elérhetővé teszi ezt is.

A számok hallgatása közben az az érzés keríthet minket hatalmába, mintha az egész lemez egyetlen dallá forrt volna össze. Nincs tétje, nincs súlya, de hogy az istenben kritizálhatnánk, ha mindent szépen megcsináltak? Átkozottul szorgalmasak, és ha a következő generáció általuk talál rá a mindenkori mérföldkövekre, mi baj van azzal?

Semmi. Talán csak a szűkülő tér okozhat problémát, meg az elvárásaink, hogy ez valami nagy is lehetne, és mégsem az.

greta-van-fleet.jpg

Greta van Fleet Facebook / Greta Van Fleet Instagram

3kop.png

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr2614559902

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ződ2000 · http://egzostive.com 2019.01.14. 15:28:19

Nem igazán osztozom a szerző véleményén. Egyrészt kicsit az az érzésem hogy a szerző valahonnan honnosított egy Kritkát de nem nagyon halgatott még tőlük zenét. (Na milyen amikor a kritikust kritizálják? :) )

Nem egyszerűen példakép Plant, de sokan megemlítik, hogy a csávó olyan jól is énekel mint Plant fénykorában (tehát nem most :) ), az pedig impozáns, hogy a vézna tininek látszó kiscsávó olyan szimpadi jelenlétet produkál ami egy 30 éves öreg koncertrókának is a becsületére válna, ráadásul a meglehetősen embert próbáló dallamokat simán hozza a fellépésen.

Teljesen autentikus az a lazaság és pimaszság valamint eredetiség, amivel egy frissen érkező szinte tini kiáll a színpadja és egy frontmanhez méltóan uralja a helyzetet.

Engem talán point ez a pimaszság zavar kicsit (a forntman stylusa eredeti, de nem feltétlenül jön be), de elnézem azért hogy egy olyan énekesi stlust hozott vissza a netre (párosítva egy igen komoly gitárvirtuózitással a tagoktól), amit én már kiveszőnek gondoltam.

Ettől függetelénül az új dal picit csalódás, az első albumon több olyan dal volt ami elég nagyot ütött- Nekem a Black Smoke Rising tényleg egy maradandó szám, amellett hogy remekül reflektál a mai korszellemre, a millennial generáció követelőzésre (lásd még talk on the streets).

Teljesen más a zenekar kisugárzása és visszaverődése, mint amit a kritkából kiérzek.

BETH 2019.01.17. 23:57:33

@Ződ2000: szia és először is köszönöm, hogy írtál. Szerintem egyszerűen csak az van, hogy máshogy látjuk (inkább halljuk) az eddigi munkásságukat. Nem osztó és negatív a kritika, viszont erősen szubjektív. Én egyelőre nem érzem egyedinek a dolgot, de a végén próbáltam igazságot tenni és magamat is helyre tenni, hisz az elvárások óriási léceket pakolnak a kezdő zenekarok elé, és a srácok virtuozitását senki sem kérdőjelezheti meg. Nem tudom, hogy ezeket a gondolatokat hogyan fogalmazták meg külföldön, ezt a saját véleményemként írtam le, és az egyéni ízlésemet tükrözi, amiben benne van az is, hogy nem fedheti mindenki véleményét. Viszont a kommented adott egy perspektívát, ami a következő lemezüknél már bevillanhat és segíthet abban, hogy pozitívabb képem legyen róluk. Köszönöm, hogy írtál és minden jót kívánok!

Ződ2000 · http://egzostive.com 2019.01.20. 22:10:15

@BETH: autentikus alatt én is inkább azt értem hogy az egész egy nagyon koherens egész.
A csávók vérbeli rokkerek de nem a kivénhedt kopaszodó biker stílusban, a frontman pimasz és tehetséges a zene maga nem annyira újszerű mint inkább behoz a mainstreambe olyan minőségi zenét, ami mosanában inkább kivül maradt, többek között azért mert az ilyen zenéhez rengeteg tehetség kell (énekesi és gitár-virtuózitás).
Persze ha azt mondják ők az új Led Zeppelin, már lehet sejteni, hogy ezt a zenét nem most találták fel. Nem is úgy eredeti mint pl annak idején Radiohead, a Kasabian vagy a Nirvana első/áttörésalbuma, de a mai rockzenében üdítően hatnak.
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum