"Most már nem az a kérdés, hogy lesz-e legközelebb, hanem az, hogy mikor lesz az!"

Interjú az Avatar énekesével, Johannes Eckerströmmel

2019. február 11. - theshattered

0arkadia2019_06_eredmeny.jpgA múlt héten tíz év után először tért vissza hozzánk a svéd Avatar, ráadásul immár headlinerként. A csutkára telített hajón egy eszméletlen jó bulit csapott az ötös, akiknek a karakteres énekesével, Johannes Eckerströmmel volt szerencsém beszélgetni kicsit a koncert előtt. Természetesen szóba kerültek a magyarországi emlékek, a Avatar Country és a turné is, de a készülő filmjükről is igyekeztem megtudni ezt-azt.

Első kérdés, talán egy kicsit hülyeség is. Az Avatar már tíz éve nem járt Magyarországon. Emlékszel esetleg valamire az akkori koncertről?

Johannes: Igen, emlékszem rá, 2010-ben voltunk itt. Nem, 2009-ben! Meg jártunk itt 2008-ban is. Jól emlékszem mindkettőre, mert nagyon jól éreztük magunkat.

Komolyan? :)

Johannes: Igen, komolyan! (nevet) Mind a kétszer jól sikerültek a koncertek. 2008-ból van is egy kimondott emlékem a közönségről. Az Obituarynak nyitottunk, így a közönség érthetően inkább a death metalra volt kihegyezve, mi meg akkoriban ugyebár dallamos death metalt játszottunk, ha mondhatom ezt. Az első sorban ott állt egy pár, egy fiú és egy lány. A fiúnak nem igazán tetszettünk, ezért be is mutatott nekem, én meg küldtem neki egy puszit. (nevet) Eleve lehetett már rajta némi nyomás, mert a lány meg kedvelt minket... Meg talán engem is. De minket, mint zenekart, az biztos. És elég viccesnek találta, hogy a pasijának küldtem puszit a középső ujjért, amivel jól be is égettem. Emiatt jött a morcos arc az egész szettünk alatt, de még az Obituary közben is. Akkoriban mi magunk intéztük a merch dolgainkat, ők meg odajöttek hozzám a koncert után, hogy akkor a srác most akkor verekedni fog velem, meg ilyenek, nem is értem, mire gondolt. Akkoriban Ralph Santolla is még az Obituaryban játszott, ki is jött, a srác kért tőle egy autogramot, mert nagy rajongó, aztán odafordult hozzám, hogy megverjen. De Ralph természetesen közénk állt, mert az az idióta nem gondolt arra, hogy ha két zenekar együtt turnézik, akkor talán barátok lehetnek? Egy hülye segg volt, de vicces értelemben. És a barátnőjének tetszettünk, szóval... Szóval ez egy elég erős emlék, mert úgy tudom, ez volt az első alkalom arra is, hogy egy hajón játsszunk, így emlékezetes maradt. Ráadásul a hölgy, aki ma reggel hozta nekünk a cateringet, ő akkor is itt volt, rengeteg komoly emlék tör rám.

0avatar2019_04_eredmeny.jpg

Jönnek a flashbackek

Johannes: Pontosan! Akkoriban sokkal inkább kimentem iszogatni, bulizni a koncertek után, így a busznak is tovább kellett várnia ránk. Emlékszem, hogy bementünk a belvárosba is. Nagyon sok emlékem van, nagyon durva, hogy mindennek már tíz éve... De az biztos, hogy a következő alkalomig nem fog ennyi idő eltelni! Az egész arról szól, hogy... Amikor egy zenekarban játszol, nagyon nehéz megszerezni az első koncertlehetőséget. Ez a legnehezebb dolog. Igen, voltunk már itt előzenekarként, de az egy dolog. De, hogy lekösd az első főzenekaros turnédat, nagyon be kellett törnünk erre a piacra, tudod, ráadásul fel kell venni a kapcsolatot a szervezőkkel is. És először, amikor megpróbálod, úgy vannak vele, hogy "Ó, persze, itt van ez a zenekar, elad néhány jegyet, érdekli az embereket." Ez az, amit most is csinálunk. De most már nem az a kérdés, hogy lesz-e legközelebb, hanem az, hogy mikor lesz az! Ez a mikor pedig valamikor a következő lemez Európa-turnéjának a körében lesz. Most már Budapest azon helyek belső körébe került, ahová tudjuk, hogy bátran mehetünk, emiatt pedig fogunk is. De hogy mindezt megtehessük főzenekarként, az tíz évbe telt.

És mik a tapasztalatok ezzel a turnéval kapcsolatban?

Johannes: Nagyon jól megy! Az Avatar Country már kint van egy ideje, így már elég jól be is van járatva. Ahogy minden gyakorlati dolog, hogy ki segít nekünk, a személyzet is, minden. Mindenki tudja, mit kell csinálni, most már nagyon egyszerű. (nevet) Minden, ami csak lehet, már nagyon könnyen megy, így már csak a koncertekre kell odafigyelnünk. Így meg könnyű ellazulni, hogy csak a bulira kell figyelni.

Aztán hogyan tovább? Vannak már esetleg új dalok?

Johannes: Új dalok? Hát, most még elég korai lenne bármi részletet mondani a következő fejezettel kapcsolatban, de az biztos, hogy már írjuk és dolgozunk rajta. Valamikor ki fogjuk majd adni az új lemezt, de egyelőre semmilyen konkrétumot nem tudok mondani, igazából nincsenek is pontos részletek. Hogy hogyan tovább - ehhez egy nappal korábban készítetted ezt az interjút, mert holnap fog érkezni majd egy nagy bejelentés. (Ami meg is lett, Devin Townsenddel fognak majd az USA-ban turnézni - szerk.) Az USA-hoz lesz köze. Aztán jön a fesztiválszezon, utána meg megpróbálunk új dolgokat alkotni, értelemszerűen.

Új mindennel.

Johannes: Igen, új mindennel. Nem fogunk megállni, dolgozni fogunk az albumciklus alatt. Már közeledünk az Avatar Country körének végéhez, úgyhogy ez teljesen új, friss körrel kell majd elindulnunk.

0avatar2019_09_eredmeny.jpg

És mik a tapasztalatok az Avatar Country dalaival kapcsolatban? Mármint a közönség részéről.

Johannes: Nagyon-nagyon pozitívak! A rajongóink, az emberek, akik támogatnak minket már hozzászoktak, hogy furcsa dolgokra számítsanak tőlünk. Hogy készüljenek az előre nem látható dolgokra, hogy mindig más dolgot csinálunk. Amikor bejelentettük az Avatar Countryt, senki nem tudta, hogy egyáltalán stúdióztunk, top secret dolog volt egészen addig, amíg nem tudtunk új dalt és klipet kiadni. A Feathers & Flesh turnéjának a közepén aztán egyszer csak BUMM! Statue Of The King videó! Új album, új minden, satöbbi, satöbbi! Minden egyszerre! Az emberek meg  kapásból örültek neki, már vevők is voltak a dologra, velünk együtt akartak elutazni Avatar Countryba. A koncerteken való fogadtatásról pedig... Ezen a turnén végre hozzáraktuk a King After Kinget a setlisthez, amit, mint új adalékot, eddig nem is hallhattak az emberek élőben. Természetesen itt éppenséggel az emberek szinte semmit sem hallhattak élőben tőlünk, hacsak nem mentek el Ausztriába, vagy valahová, így azt kapják meg, amivel az évek alatt már sokszor felléptünk a turnék alatt. Nagyon jó érzés!

Igaz, mondtad, hogy nem árulhatsz el részleteket, de esetleg van valami ötlet az új lemez koncepciójáról?

Johannes: Ami ezúttal nagyon fontos volt nekem, hogy... A Feathers & Flesh egy konceptlemez lett, mert elég jó kihívásnak tűnt és egyáltalán nem tudtuk, hogyan is kell egy konceptlemezt csinálni. Azért akartuk megcsinálni, mert kihívás elé akartuk állítani magunkat. Nem is nagyon akartunk másik konceptlemezt készíteni, de aztán úgy alakult, hogy eljött az idő az Avatar Country elkészítéséhez. Tudod, ezt a királyos dolgot, meg az Avatar Country részt már tervezük egy ideje, de ez az egész addig fajult, hogy végül meg kellett csinálnunk ezt a meglehetősen különleges, elég speciális albumot. Kicsit olyan volt, mintha egyáltalán nem is lett volna más választásunk. De hogy ezt is megcsináltuk, most az lett nagyon fontos lett számomra, hogy NE legyen koncepciója a következő lemez egészének. Természetesen lesznek témák, mert az életed egy adott időszakában veszed fel őket, mivel emberek vagyunk, lesznek bizonyos témák az albumon. Lesz egy saját hangulatuk, egybe fognak függni, plusz az Avatar mindig is egy konceptuális zenekar volt. Koncept művészet. De nem akarom, hogy egy koncept lemez legyen. Azt szeretném, ha tervezetten a lehető legtávolabb lenne attól. Az én logikám szerint ez olyan, mint amikor a The Beatles megcsinálta a Sgt. Peppert, utána pedig el kellett készíteniük a Fehér Albumot. Szerteágazó volt, mégis egyben volt az egész. Mi is valami ilyesmit próbálunk majd csinálni.

0avatar2019_12_eredmeny.jpg

És mi a helyzet az Avatar Country filmmel?

Johannes: Már az utómunkáknál tart! Már láttam néhány képet és részletet, nagyon lenyűgöző! Decemberben fejeztük be a forgatásokat, most a zöld képernyős részeket próbáljuk igazi helyszínekké alakítani, meg ilyenek. Nagyon sok munka van a produkcióban, de még beletelik pár hónapba, mire lesz belőle valami, míg megjelentethetjük. Az emberek keményen dolgoznak rajta, nagyon ígéretesnek tűnik és büszkén mondhatom, hogy az összes pénz, amit az emberek a Kickstarteren keresztül adományoztak a projekthez, az mind elfogyott, mindent a filmre használtunk el. Amilyen hamar csak lehet, szeretnénk, hogy az egész világ láthassa, de az elsődleges cél az, hogy azok találkozzanak vele, akik segítettek, adományoztak hozzá. Értelemszerűen nekik adjuk majd oda először az egészet, aztán jön mindenki más.

Van esetleg valami konkrét megjelenési idő?

Johannes: Nem, az biztos, hogy még hónapok kellenek hozzá! (nevet)

Kihasználjátok a rendelkezésre álló időt.

Johannes: Pontosan, mindent a legjobban akarunk megcsinálni.  Nagyon becses projektről van szó, főleg, hogy az emberek adták hozzá a pénz, emiatt pedig külön értékes számunkra. Az teljesen más, amikor a kiadó ad pénzt, hogy stúdiózzunk, vagy a saját pénzünket rakjuk bele. Most szó szerint más emberek adtak nekünk pénzt, hogy meg tudjuk csinálni, emiatt pedig a lehető legnagyobb mértékű tisztelettel tartozunk nekik! Szóval nagyon fontos, értékes projektről van szó, idő kell hozzá.

Igazából ennyit szerettem volna tudni, köszönöm szépen a lehetőséget!

Johannes: Én köszönöm!

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr4014617560

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum