RockStation

Aversions Crown | Psycroptic | Within Destruction | Hadal Maw | Hollow World @ Dürer Kert, 2019.02.14.

Földbedöngölő telt házas gyalulás Valentin nap alkalmából

2019. február 22. - bönin

_mg_2071.JPG

Múlt hét csütörtök este számomra stílusidegen bulira látogattam, de nyitott vagyok új dolgokra, még ha tudom is, hogy nem biztos, hogy meg fogom szeretni az aznap esti zenekarokat, vagy magát a műfajt. A szociális nyomás is megvolt, hiszen rengeteg jó barátom csábított a bulira. A technical death és a deathcore igen messze állnak tőlem, lemezen egyáltalán nem hallgatom őket, de úgy indultam el, hogy élőben minden máshogy szól és emiatt az élmény is más lehet/lesz. Összesében kellemesen csalódtam és - bár nem leszek a műfaj szerelmese ezután sem - keményen a földbe döngölt az összes banda. Jó mulatság, férfi munka volt!

Az este szépen tele volt pakolva zenekarokkal, összesen öt formáció állt színpadra a Dürer középső termében. A szlovén Within Destruction-ön kívül az összes többi arc a messzi Ausztráliából érkezett. A telt házasra sikeredett mulatság így aránylag hamar kezdődött és már az első bandán félig tele volt a terem.

Sajnos kis késéssel érkeztem, így csak a Hollow World utolsó két számát csíptem el az amúgy is rövid játékidőből. A The Black Dahlia Murder-re emlékeztető banda a melo-death tesztoszteronozott, core-osabb verzióját csapatja és már a ruhatárnál hallottam, hogy nem szórakoznak. Megcsapott a koncertszag, éreztem az adrenalin löketett, ahogy a lábam alatt egyre keményebben kezdett rezegni a talaj. Benn sör lehúz és már sajnos vége is a produkciónak. A közönség visszajelzéséből viszont arra következtettem, hogy tetszett az egybegyűlteknek a móka, ahogy nekem is arra a kemény 10 percre. Ezen a turnén egyébként Jason Keyser az Origin-ból ugrott be póttoroknak a bandába, mert az eredeti srác kiesett az utolsó pillanatban.

_mg_1532.JPG

Utántöltés után már feszesen 5 perccel a kezdés előtt ott voltam a spanokkal, hogy meglessük a Hadal Maw-t, nem volt kedvünk többet késni. Előkutatásaim alapján tech death-re számítottam és megmondom őszintén nem jött át a zenéjük. Élőben viszont - főleg a kásás, koszos hangosításnak köszönhetően - nem találtam egy matek órán magam, ahol pontosan kimért, pepecselős rifftenger fogad. Inkább egy Meshuggah fúziós djent/melodic death robbant az arcomba, kellemesen darálós (nem meglepően) néhol már groove-os témákkal. Az este legkarizmatikusabb fellépőjének járó fődíjat pedig itt szeretném átadni. A frontember valami kegyetlen fazon volt; grimaszolt, tekergett, kígyót bűvölt, varázsolt, ijesztgetett és mellette profi módon hergelte a közönséget, akik egy lelkes moshpit-tel jelezték, hogy állat a buli. A srác, hogy kimaxolja a performanszát, kétszer le is ugrott kicsit pogozni.

_mg_1887.JPG

A Within Destruction-re biztos, hogy a brutál, csöpögős logója fogja először felhívni a figyelmet, de a fake slam/true slam-mel poénkodó szomszédos kollégák már megjelenésükkel viccre veszik az egész szakmát. A loepárdmintás nylon melegítőben, kamu Clark Kent szemüvegben feszítő szarrá tetovált dobos srác külön megért egy misét. De a rózsaszín sapkás tengerész wannabe gyerek a basszerral is szép látvány volt. Nem negatívumként mondom, ezt így kell tolni.

A diszkóparti intróra induló buli hamar átcsapott a legkeményebb deathcore-ba, amit életemben hallottam. Valószínűleg azért mert van benne rendesen slam is (hoppá még is csak?), azt pedig csípem. Óriási mosh pit, majd circle pit kerekedett a brutális break/beatdown-oknak és a dobhártyabaszó duplázásoknak köszönhetően, amin a disznóvisító, illetve mély gurgulázás nem igazán segített. Az eresztés csak a Deathwish és a Void albumokról ment, de az őrjöngő reakciókból úgy láttam sok favorit elhangzott. Kiváló party!

_mg_2363.JPG

Az este svédcsavarja itt talált be mindenkit, ugyanis megcserélték a programot és az Aversions Crown folytatta a zenéléstA (technical) deathcore formációra jöttek a legtöbben, ugyanis itt heringparty szintre tele volt a terem. Mivel én nem vagyok otthon egyáltalán a munkásságukban, így a buli alatt a haverok világosítottak fel (igazából minden szám előtt) hogy a következő nóta nagyon oda fog ütni. A hangulat valóban kegyetlen volt, a bulit végigkísérték a betonozós breakdown-ok. Ami rögtön feltűnt, hogy a vokálos srác - aki szintén nem a mostani eredeti énekes volt - milyen szépen hozza a lemezminőségű deathcore hangot. Hangosítás terén viszont itt is lett volna még min javítani. Összességében ez mindegyik  bandánál feltűnt: halkak voltak a gitárok.

Az este végére megtanultam kiolvasni és a kimondani az utolsó banda nevét. Az 1999-ben alakult Psycroptic hozták a kötelezőt, igazi szögelős, halálpontos tech death témákat, élőben is stúdióminőségű vokállal. Ennek ellenére a bulin már csak az emberek háromnegyede tette tiszteletét. Biztos ment a busz, vagy főleg csak az Aversions Crown érdekelte őket. A már csak két eredeti taggal operáló társulat (gitáros, dobos) szintén kellemes csalódás volt, mert lemezen nagyon nem jöttek be. Így élőben viszont eléggé meggyőztek, hogy a tech death bizony faszán és semmi köze a mai agyontekert matek metalhoz - tökéletes zárása volt a hosszú estémnek.

FOTÓK: LÁNYI KRISTÓF

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr4014632288

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum