RockStation

Előadók, akik reformálták a zeneipart a nők számára

Mégis ritkán beszélünk róluk

2019. március 08. - ronnietoad

suzi.jpg

A rockzene a férfiak lázadása, ez máig egy férfiak uralta terület, nők nem tudnak érvényesülni ebben a kemény világban. Nem csoda, hiszen az elragadóan elegáns öltözetű, kifinomult előadásmóddal vokálozó hölgyemény, még mindig elfogadottabb, jellemzőbb jelenség, mint amelyik szakadt dzsekiben vadul tépi a húrokat.
Maria Brink, Alissa White-Gluz, Lzzy Hale, Otep Shamaya,Chelsea Wolfe, Merel Bechtold, Orianthi, Skin, Jennifer Batten, a sor marha hosszú, de sajnos nem kimeríthetetlen. Döbbenetesen véges azon nők listája, akiket számottevő jelenlévőként tudunk sorolni a fémzenében - hát még a producer, dalszerző vonalon! Megesett, mikor még ennyien sem voltak.

Az első lánycsapatok az 50’ években indultak, többnyire énekes trió, vagy kvartett formájában. Nulla autonómia, szigorú koordinálás, a zeneipar vezetői mérsékelten sem vették komolyan őket, mindössze egyéniségfosztott eszközök voltak a slágergyártáshoz. Ráadásul javarészt fekete lányok voltak, ami akkoriban alapból nem jelentett meseszép sorsot. Gyors ütemben cserélődtek, hamar eltűntek. Azt hinnénk, a helyzet pár év múlva javult, ám a társadalmi szemlélet beskatulyázta a nőket egy bizonyos zenész bálványt körbeugráló szerepbe. Tovább mélyítette a helyzetet ahogy jött Elvis, a Beatles, látszólag lehetetlenné vált kirobbanni az istent rajongó csitri funkcióból, hangszert ragadni meg pláne. Egészen 1972-ig kellett várni arra, hogy meghatározóbb változás következzen be, ekkor vette meg ugyanis Joan Jett az első gitárját. Az pedig, hogy a gitártanárát faképnél hagyta, mert nem volt hajlandó neki folk zenén kívül mást tanítani, holott Ő rockot akart játszani, már legenda. Aztán a The Runaways formációval úttörővé váltak, kitaposták az ösvényt többi hölgy előadó számára. Készült a karrierjükből egy baromi rossz film is. Ám akadt még bőven fal, amit le kellett bontani. Habár a The Runaways-en kívül főleg Janis Joplin- nak szoktak még jelentőséget tulajdonítani a témában, rengetegen küzdöttek, teljesítettek azért, hogy napjainkra teret kapjanak a nők a placcon. Elvétve hangsúlyozzuk az érdemeiket, annak ellenére, hogy kulcsfontosságú, amit hozzátettek. Nézzünk csupán néhányat közülük.

fanny.jpg

Fanny (1969–1975)

Az 1969-ben alakult los angelesi lány együttes tehetséges zenészekből állt, küldetésüknek tekintették, hogy élőben kifogástalanul játszanak, bizonyítva ezzel az alkalmasságukat a kétkedő társadalom felé. Kivívták egyaránt a kritikusok és a tömeg elismerését, neves kiadókkal szerződtek, Billboard listás sikereket zsebeltek be. Egy interjúban David Bowie méltatta őket, Cherie Currie azt mondta, ők adtak hitet neki. A Hill albumukat javaslom meghallgatásra, mai füllel is élmény. Tökösebb, komplexebb, mint sok akkori faszi munkája.

girlschool3.jpg

Girlschool (1978–)

A leghosszabban aktív női zenekar a földkerekségen, idén 41 éves fennállásukat ünneplik. Az igazi alapvetés. A londoni heavy - metal ikon Girlschool súlyosan összefonódott a Motörhead- del: közös turnék, kollektív studiózás, folyamatos együttműködés, életre szóló barátságok. Ettől függetlenül is rendesen odabaszósak. A szexizmus elleni harc zászlóvivői. 

quatro-suzi-51bb1fcc9c84b.jpg

Suzi Quatro (1964–)

A detroiti multiinstrumentalista nem akart senki nyomdokaiba lépni, ment a saját feje után. Édesanyja magyar származású, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéből, több alkalommal fellépett Magyarországon. Eleinte zongorázni, illetve dobolni tanult, de a basszusgitár az igazi szerelme. Az imidzse elengedhetetlen része a bőrruha. Tisztában van a saját fontosságával, azt nyilatkozta “Valakinek ki kellett nyitnia azt a kaput…” A BBC kitüntette a Queens of British Pop díjával, mindössze tizenegyen kapták meg a címet rajta kívül.

heart.jpg
Heart (1973–)

A jóöreg GTA 4-ben kaptam fel a fejem anno egy kellemes dalra, melyet maga Iggy Pop válogatott be a játékba, nem más volt az, mint a Straight On. Azóta már tudom, hogy a nagy slágerük a Barracuda. Ann és Nancy Wilson sikereit, világra mért hatását, díjait, eredményeit felsorolni hosszadalmas lenne, talán érdemes kiemelni, hogy 2013-ban helyet kaptak a  Rock and Roll Hall of Fame-ben, valamint hangszeren éppoly erősek, mint vokálok terén. A Bad Animals nevű saját studiójukat olyan együttesek használták, mint a Pearl Jam, Soundgarden, vagy az Alice in Chains.

benatar.jpg

Pat Benatar (1972–)

A négyszeres Grammy Díjas énekesnő egy energiabomba, erőteljes lendülete átsütött a tv képernyőn. Operaénekesnek készült, második férje, Neil Geraldo mellett jött rá, hogy valójában a rock az ő műfaja. Eddigi életműve módfelett gazdag, engem a Heartbreaker nótával vett le végérvényesen a bakancsomról.

bikini_kill.jpg

Bikini Kill (1990–1997)

Mivel a zenekar punkban jeleskedik, ők a leginkább agresszívan feministák, hamisítatlan forradalmárok. Sokakat kiakasztottak a provokatív megmozdulásaikkal. A skinheadek szabályosan férfiak elleni háborúnak vélték a viselkedésüket, láncokat dobáltak fel nekik a színpadra, fenyegették őket. A Bikini Kill alkotta meg a Girl Power fogalmat, a Black Power szlogenből áthúzva. “Girls to the front” rendszert vezettek be a fellépéseiken, vagyis előre hívták a lányokat, akik így sorfalat állva biztonságosan tudtak táncolni, visszanyerve a teret a brutálisan pogózó férfiaktól.

A fenti lajstrom nagymértékben hiányos. Patti Smith munkásságáról könyveket lehetne regélni. Az extrém Wendy O. Williams annyira kivételes fenomén volt, hogy egy külön terjedelmes cikkben sem lehetne összefoglalni. A The Bangles pihekönnyű pop, mégsem hagyhatom említés nélkül. Stevie Nicks és Grace Slick énekesnők százai számára jelképek. Debbie Harry minden idők frontasszonya. A Vixen a glam metal-ban követelte ki a nők helyét sikerrel. Joni Mitchell a Rolling Stones magazin szerint, Földünk egyik legnagyobb dalszerzője, de ki tudja felsorolni, hogy mennyi minden még? Valószínűleg sosem felejtem el, hogy tizenévesen tátott szájjal hallgattam a Kittie lemezeiből előtörő haragot, az ugyanakkor teljesen biztos, hogy az itt leírt nők megváltoztatták a Világot a többi nő számára.

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr2814676448

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ijontichy 2019.03.08. 14:33:25

Ha már Nőnap, meg csajok a zenebizniszben... miért "kisállatozod" le Benatart?
Vagy ezzel jelzed, hogy a "kiskedvenced"? ;-)

Öngerjesztő Erg 2019.03.08. 15:06:48

A Fanny harmadik lemezének címe helyesen: Fanny Hill. Mostanában tették fel a YouTubera egy Beat Clubos fellépésüket, érdemes megnézni, nagyon ott voltak a szeren.. www.youtube.com/watch?v=Zcb1HpH42N8

És - mint a csajbandák felsorolásánál általában - megint kimaradt az L7. :)

Krisztián Károly Györe 2019.03.08. 16:36:02

Phantom Blue...ők nem voltak olyan gázosak mint a Vixen ami csak egy műbanda egy hangszeres tudás nélküli alapjában válogatott, a kor izlésének megcsinált glam Spice Girs
A Phantom Blue tényleg jó volt csak sajnos az amit játszottak a grunge meg a nupunk idején nem volt mainstream

grrrl 2019.03.08. 16:58:19

A valóban stílusteremtő, falakat ledöntő, kreatív (rock)zenészek/énekesnők listájáról nem maradhatnak le ők sem: Lydia Lunch, Laurie Anderson, Amy Denio, Dagmar Krause, Kate Bush, Anna Homler, Patti Smith, Catherine Jainaux, Danielle Dax, Yoko Ono, Nico, Siouxsie Sioux, Kristy Marlana Wallace (Poison Ivy), Cosey Fanni Tutti, Jun Togawa, Nina Hagen, Linder Sterling, Agneta O', Kira Vollman, Kim Gordon, Diamanda Galas, Haco, Iva Bittová, Sizanne Vega, Liz Fraser, Lisa Gerrard, Kim Deal, Phew (aka Hiromi Moritani), Kate Pierson, Ari Up, Cynthia Sley, Gudrun Gut, Johanna Wents, Diana Rogerson, Amara Tahir, Jarboe, Maria Zerfall (Christine Weyrether), P. J. Harvey, Amanda Palmer stb.

Bafana 2019.03.08. 17:10:38

DORO PESCH forevör!

ronnietoad 2019.03.08. 19:46:10

@ijontichy: Köszi, hogy jelezted, javítani fogom. Jogos, Pat - nek kell írni és nem Pet-nek.
A vicc az, hogy ha le kell írnom a nevét, mindig elrontom :D és mikor nekiálltam a cikknek, még eszemben is volt, hogy figyeljek rá, el ne rontsam megint. :D

ronnietoad 2019.03.08. 19:58:24

@Krisztián Károly Györe:
Értelek, igazad is van. Ám a Vixen lett népszerű, a cikkben pedig azokat akartam leírni, akik teret szereztek maguknak, mint nők. Erről szól a témája. :) Akik nőként betörtek a zeneiparba valamilyen módon, így megszerezve a nők szerepét is ott. Ha nyers akarok lenni, azt is mondhatnám, nem szempont mennyire true, vagy képzett az előadó ebben a témában, amit itt feszegettem.

szepipiktor 2019.03.08. 21:13:02

Értem, hogy nőnap van és hogy dübörög a feminizmus, de nincs női zeneipar, meg nem női zeneipar, csak zene van és annak kereskedelmi vonala.
Ugye a történelemben is zenéltek nők, a felsoroltak előtt is nagy számban voltak szenzációs női zenészek, előadók.
Érdekelne, mi kell egy ilyen listára kerüléshez, mivel olyan klasszikusok nem érdemelnek említést, mint a fekete vonal számos klasszikusa (Mahalia Jackson, Cesária Évora stb.), hol vannak a már marketingoldalról is meghatározók (Celin Dion, Whitney Houston stb.) hol van az az etalon, ikon, aki az egész szupersztárságot létrehozta (Dalida), és ha már kozmopolitizmus, akkor miért nem látom a feminista mozgalmak vezetőit, mint KD Lang vagy Cindy Lauper?
Szóval hány Grammy, hány filmszerep, kell ahhoz, hogy egy iondexes blog.hu-s toplistára felkerüljön olyan, aki valóban teljesíti a feltételeket?

szepipiktor 2019.03.08. 21:16:21

valójában értettem, hogya szerző csak egy műfajt ismer, szeret és arra húzta rá klikkvadászat céljából az írást, de aztán mit is látok?
" a cikkben pedig azokat akartam leírni, akik teret szereztek maguknak, mint nők."
Akkor mégsem...
Ez így durva hiba, ismerethiány és elfogultság alapú csúsztatás csupán.
Akkor a szerző szerint kb. félezer kalsszikus, időtálló hölgy - megelőzve a megnevezetteket - nem szerzett teret a zeneiparban a nőknek.
Ja nem. Persze...

_Wasp_ 2019.03.10. 14:00:57

Patti Smithről pár mondat valóban hiányzott...
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum