RockStation

Kiakasztotta a németeket a Rammstein legújabb videója

2019. március 29. - theshattered

rammstein_2019.jpgAhogy már írtunk róla, előzetesben is visszatetszést váltott ki a Rammstein legújabb videójának, a Deutschlandnak figyelemfelkeltő előzetese. A dal, ahogy ígérték is, szó szerint berobban a köztudatba (a cikk írásakor, bő fél nappal a premier után már tobb, mint ötmilliós nézettség felett jár!), melyben bizony eléggé oda-odaszúrnak a német nemzeti öntudatnak a történelem egy-két sötétebb szeletének felelevenítésével, elsősorban persze a Holocausttal.

deutschland1.jpgA Rammstein rendszeresen játssza ki a polgárpukkasztás-kártyát, ha a videókról beszélünk, elég csak a Mann Gegen Mann, vagy a Pussy klipjére gondolni. A Deutschland klipjében lévő, a náci Németországra emlékeztető jelenetek egyenesen kiakasztották a német sajtó erre amúgy is hiperérzékeny képviselőit, a Die Zeit egyenesen "Szerethetnélek, gyűlölni akarlak" címen hozta le a videóval kapcsolatos cikkjét. A Bild rögtön a rockertársadalom jobbos szimbolikájával kapcsolatos szimpátiáját kezdte el kutatni olyan példákon keresztül, mint David Bowie, vagy a skinhead mozgalom, persze a Rammstein példáját is felhozva. Utóbbinál kiemelik persze, hogy a zenekar alapból baloldali beállítottságú, viszont azt is, hogy rengeteg szélsőjobbos rajongójuk van Oroszországban.

deutschland.jpg

Dr. Josef Schuster, a Zsidók Központi Tanácsának elnöke: "Sok művész tisztelettel viszonyul a Shoához (Holokauszthoz - szerk.) a műveikben. Ellenben bárki, aki a Holokauszttal marketing célokból él vissza, az elítélendő és erkölcstelen. Ízléstelen, hogy a Rammstein a Holokausztból szeretne profitálni az új zenei videójával, meggyalázza azt a többmillió embert, akik szörnyű szenvedéssel élték túl, vagy gyilkolták meg kegyetlen módon a Shoa alatt."

Ha esetleg lemaradtatok volna, a tegnapi cikkünkben, az előzetes alapján már ezt nyilatkozták bizonyos német illetékesek:

Charlotte Knobloch, a Németországi Zsidók Központi Tanácsának egykori elnöke: "...ezzel a videóval a zenekar átlépett egy határt. A Holokauszt a videóban látható módon való megzenésítése és trivializálása felelőtlen dolog.".

Felix Klein, a német kormány antiszemita ügyekért felelős tanácsosa ezt tette hozzá: "Véleményem szerint ez a művészi szabadság ízléstelen kihasználása."

A Deutschland limitált kiadású kislemezen április 12-én jelenik meg, a szimplán Rammsteinre keresztelt nagylemez május 17-én kerül a boltokba és a megfelelő platformokra.

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr8314725951

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mr. Hyde 2019.03.29. 14:10:05

"...a német kormány antiszemitizmusért felelős tanácsosa..."

Hangyász és bogarász 2019.03.29. 14:43:20

Kik ezek a ráncos vénemberek?

arckönyv 2019.03.29. 14:50:21

szerintem nagy telitalálat a képmutatás ellen. sokan szeretik eltemetni a nem annyira dicső múltat, nem is baj, hogy emlékeztetik rá a jónépet, ez ma amúgy is eléggé aktuális.

theshattered 2019.03.29. 14:50:59

@Mr. Hyde: Köszi, ez tényleg kicsit fura volt :D Javítva!

szepipiktor 2019.03.29. 15:16:47

Kicsit hasonlít az egész Waters elleni propagandatámadáshoz...
Most akkor mikor szabad a holokauszt biznisz?
Ha a közeláálók készítenek gazdasági alapon filmet, könyvet, az ok? Ha a nem tetszők teszik ezt, a már hú de nagy galádság?
Ugye a ruha, a jelmez a gond.
Mert a Sorstalanságban, a Saul fiában nem korhű volt a díszlet és a többi?
Ha egy banda csinál klippet, az támadás.
Szóval amikor dübörög a holokaszutbiznisz, a marketingalapú filmgyártás, akkor nevetséges az ilyen sírás-rívás.

Buenos Aires 2019.03.29. 15:51:12

Gondoltam, írok valami frappánsat, de vagy feljelent a gondolatrendőrség, vagy hazudnom kéne. Welcome to 1984.

Kegy 2019.03.29. 16:41:21

semennyire sem a zsidókról szól, és mégis csak belelátják. Szerintem a klipp inkább napi politika.

Treff Bubi 2019.03.29. 17:11:26

Azért lássuk be, elég hülyén nézett volna ki, ha egy Németország történelmét feldolgozó klipből kimarad a nácizmus korszaka. A Stasi által kínzott, vagy megölt emberek leszármazottai nem problémáznak az NDK-epizód miatt.

Zsolt Pőczee 2019.03.29. 17:41:19

Már alíg várom az albumot

exterminador 2019.03.29. 19:04:00

@szepipiktor: nem ugyanaz a helyzet, Waters ugyanis egy orbitális fasz. Nekimegy mások izraeli fellépéseinek (mint a Radiohead vagy Nick Cave), és világbotrányt csinál. Aki nem elég szilárd jellem (mint például Lorde), az le is mondja a koncertjét, Ehhez egyszerűen nincs joga.

Farting driver 2019.03.29. 19:10:26

Ez a klip egy tükör, amelyet beletoltak az öntelt Németország arcába. A sok képmutató übermensch köcsög meg megijedt attól, amit meglátott benne: ajjaj, megöltünk többmillió zsidót és még fel is merik emlegetni ?!

Mestermű, képileg, zeneileg egyaránt.

erkölcsi hulla 2019.03.29. 20:59:17

@arckönyv: sokan szeretik eltemetni a nem annyira dicső múltat"

Dicső múlt volt az. Majdnem meghódították Európát. Szerintem ez teljesítmènynek számít, ha így nèzzük. Ès mèg a veresègből is vissza tudtak jönni vezető szerepbe. Ha nèmet lennèk èn büszke lennék a felmenőimre.

erkölcsi hulla 2019.03.29. 21:06:08

@szepipiktor: Szóval amikor dübörög a holokaszutbiznisz, a marketingalapú filmgyártás, akkor nevetséges az ilyen sírás-rívás."

Csak az profitálhat a holokauszt bizniszből, akiknek ezt a "kartell " engedèlyezi. Elèg jól menő iparág, jutalèkot kell fizetni, gondolom.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2019.03.29. 21:21:59

"bárki, aki a Holokauszttal marketing célokból él vissza, az elítélendő és erkölcstelen"

Mert gondolom Spílberg a Sindler listájáért kapott pénzt az utolsó centig a holokauszt áldozatai javára ajánlotta fel.
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum