RockStation

Bullet For My Valentine, New Friend Request @ Barba Negra, 2019. április 10.

Hakni For My Valentine

2019. április 12. - theshattered

0bulletformyvalentine2019_39_eredmeny.jpg

Tavaly pont a szülinapomon lépett fel a Budapest Parkban a Bullet For My Valentine, ráadásul egy olyan csomaggal, amiben mindenki megtalálhatta a maga szem-szájának ingerét. Volt minden, ami csak kellhetett (mondjuk az Asking Alexandria nekem sosem volt a szívem csücske), olyan délután, este volt az egész, ami miatt most is kötelezőnek éreztem, hogy ellátogassak a Barba Negrába, megnézni Bulletéket - ami a tavalyit nem számítva (azt nem tudom, hová soroljam) az első headliner klubkoncertjük volt kicsi, rántott hús formájú országunkban (fun fact: ha ügyesen klopfolod a husit, bármelyik ország formája kijöhet. Gyakorlás kérdése).

Úgy voltam vele, ha már a jegyárak ilyen magasak és turnétárs nélkül érkeznek Matt Tuckék, magyar részről is csak egy előzenekar lesz, akkor biztosan valami nagyon epic, nagyon seggreülős koncertet kap majd a jónép a pénzéért. Hát, most sajnos orbitálisat kellett csalódnom, egyáltalán nem azt kaptam tőlük, amit vártam, de erről majd később. Nem szabad ennyire előre rohanni, az a fajta vagyok, aki lehetőség szerint igyekszik mindig megtisztelni az előzenekarokat, akár ismerem őket, akár nem. Külön figyelemmel, ha nem.

Itt egy bemelegítő zenekar volt, hazánk fiai közül kihalászva a New Friend Request! A srácokat már láttam korábban is élőben, abszolút jó muzsikájuk van, a színpadi jelenléttel sincs baj, ráadásul, hogy minden kerek legyen náluk ünnepeltek is: ez volt a zenekar ötödik szülinapi koncertje. Ennek megfelelően igyekeztek a lehető legtöbbet kihozni a nekik leosztott fél órában, alapozták is rendesen a hangulatot. A kvartett ráadásul ötössé erősödött erre az alkalomra, az Alvinos Dul Sándor segítette ki őket második gitáron, aminek köszönhetően a szokásosnál is combosabb lent a hangkép – bekeverve némi előzenekari tompasággal persze. Ennek, mármint a tompa hangképnek ellenére is hatalmas energia áramlott oda-vissza a csapat és a közönség között, Kerecsen Laci nagyon profi frontemberként vezényelte az egész eseményt. Szerintem még nyugodtan maradhattak volna kicsit a színpadon, ahol az utolsó dalra még Karai Anna is beszállt énekelni kicsit a Sárból Vízbe című finomságba. Ütős volt, gyors, pontos, precíz, príma! Lesz még ebben sok öt év!

0bulletformyvalentine2019_20_eredmeny.jpg

Egy mintegy háromnegyed órás átszerelés után, pontosan kilenckor lépett (szándékosan nem „robbant”-ot írtam) színpadra a Bullet For My Valentine, akik egy balkáni kanyarral kezdték a mostani turnét, aztán rajtunk keresztül haladtak észak felé, egészen Oroszországba.  Mivel még nem volt sok este a sorozatban, gondoltam, lesz teljesítmény, hiszen a ’Parkban is rendesen odacsaptak, de… Sajnos ez nem így volt. A díszlet a fényeket leszámítva össz-vissz’ egy egyszerű, tavalyról is ismert lemezborítós molinó volt, semmi egyéb extra. A dallista is majdnem megegyezett a Parkossal, amivel nem is lenne alapesetben baj, egész korrekt listát fektettek le akkor is, egy pár trekket variáltak át a sorban, illetve cseréltek le. A piszok gyenge Temper Temper kivételével most is minden album meg lett idézve, igaz, a hivatalos főhős, a Gravity csak négy dallal képviseltette magát az összesen (a majdnem, hogy felesleges, időhúzó szólókat nem számolva) tizennégy tételből. Ez igazából rendben is van, akad sláger bőven, ami körülbelül lincseléssel járna, ha kimaradna a szettből, ezeket meg is kaptuk, ahogy illik. A gond inkább onnan kezdődik, hogy összesen egy óra tíz perc jutott a láthatóan hakniüzemmódba csapott kvartettől, akik ránézésre is láthatóan unták a koncertet, csak a szokásos pózok, szövegek követték egymást, semmi energia, semmi… semmi. Ez pedig szomorú!

0bulletformyvalentine2019_56_eredmeny.jpg

Jó, persze a közönség jó részét, akik a húsos jegyárak ellenére is körülbelül kétharmadik azért megtöltötték a Barba Negrát, ez nem nagyon érdekelte. Legalábbis, ha jól láttam. Egyfolytában volt valahol valamilyen tánc, éneklés, csápolás, még pogó, valamint Matt kérésére circlepit és egy kisebb wall of death is kialakult, de szinte fájt nézni, mennyire nem volt kedvük ezen az estén a deszkákon lenni a zenészeknek. És ez nekem nagyon sokat levitt az élvezeti értékből. Ráadásul azt sem értem, miért nem lehet egy headliner turnét, ahol nem is nagyon van bemelegítés, legalább másfél órára belőni, hozzácsapni egy-két dalt még, vagy legyen valami különlegesebb dolog (ha már volt akusztikus extra nóta is a Gravity bizonyos kiadásain), nem hiszem, hogy sokba fájt volna odanyesni még egy-két olyan tételt, amit talán szívesen meghallgatott volna a nagyközönség, ha máshogy nem, akkor egy medley formájában. Jó, igen, ami volt, az nem volt rossz (bár a hangkép itt is elég tufa volt, nem is értem), de pont emiatt, hogy nem volt áramlás az energiában, a tavaly igen erősen odacsapott örök klasszikusok, mint a Scream, Aim, Fire, Tears Don’t Fall, vagy Waking The Demon (ezek az én nagyobb kedvenceim, na) sem karcoltak akkorát, csak így… lementek és jóvan’.

0bulletformyvalentine2019_31_eredmeny.jpg

Épp ezért voltam szomorú, kissé csalódott a koncert befejeztével (erre ráerősítve még az eső is leesett), mert egy igen erős szettre (ez mondjuk adott volt) és egy hatalmas hangulatú bulira számítottam. Viszont ez utóbbi – a New Friend Requestet nem számolva – egyáltalán nem volt meg, csak úgy jöttek, letudták, amit le kell és kalap-kabát, pattantak is tovább a következő állomásra, ahol… Ahol remélem, jobb hangulatú koncertet fognak adni és nem olyat, mint nálunk. Remélem, legközelebb azért jobban oda fognak nyesni, mert ebben a zenekarban nem ez van, nem ezt vártam tőlük. Mindenesetre örültem, hogy ott lehettem, a szervezőkön nem múlott semmi!

FOTÓK: RÉTI ZSOLT. További képek ITT.

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr5814757751

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum