RockStation

Westerosi Fenderek Földi Bárdok Kezében - Trónok Harca Signature Szériát gyártott a Fender Custom Shop!

2019. április 18. - Nemesúr

fender_got_sigil_series_guitars.jpg

"A Trónok Harca végleg megváltoztatta a tévézés történetét" - hangzik a közhely mindenünnen. De hát, igaz. Most pedig a szíved (vagy hőbörgő news feeded) után a hangládád mellé is belophatja magát... Ha van elfekvőben úgy 7+ millád.

De haladjunk csak szép sorjában!

Múlt vasárnap startolt el a Trónok Harca befejező évada, és akkora a hype, mint a kezdetekkor (se). Nem csak produkciós minőségben, karakterdrámában, történetvezetésben, -szálazásban, és -ütemezésben mutatott új távlatokat; nem csak grandiózus, az eredeti alkotót aktívan bevonó, éveken átívelő sztoritervezésével villantott... Hanem azzal is, hogy ez volt az első blockbuster sorozat, ami fokozatosan behozta a fantasyt a felnőtt mainstreambe. Cicikkel, vérrel és árulással, mondjuk, okosan a végére hagyva a mágiát és a sárkányos csaták javát... Na, nem mintha panaszkodnék. Plusz, nincs az az ég, hogy legalább egy fanatikus, és több rajongó komád ne lenne a haveri körödben - és ha ezeket a sorokat olvasod, és mégsincs ilyen, akkor jó eséllyel te vagy nekik az.

memegenereator_ned_stark_hypetrain.jpg

Ezalatt a TH / GoT-fanatika már rég megfertőzte a hétköznapi divatot, a mémkuktúrát, Hollywoodi színészek egy fél generációját indította el a pályán, feltuningolta a szerepjátékok és a geek-pólók eladási számait, töméntelen remek cosplayt és merchet ihletett és gyártatott le, még limitált edzőcipők is készültek a házakhoz. Még az anyakönyvi hivatalok is megizzadtak, mert már világszerte emberek százai, ha nem ezrei akarják TH-szereplőkről elnevezni gyerekeiket... (Amit az angol nyelvű országokban már ki is harcoltak!)

A TH-mánia a kemény zenében is érezteti a hatását, mára már kevésbé gáz power- és klasszikus heavy metalt ("sárkányosrokkot") csinálni az USA-ban, mint tíz éve volt! Plusz a TH zenéi olyan jól megkomponáltak, hogy szinte nehéz elrontani a feldolgozásukat.

 A befejező évadhoz hatalmas, mindenféle médiumot és művet felölelő kampányt gyúrtak össze az HBO-nál, és most, hogy elstartolt a 8 rekordhosszú részt felölelő utolsó fejezet, győzzük kapkodni a fejünket... De semmi sem fogja überelni EZT a hármast. Kellett ugyan hozzá 2 év(!) előkészület a Fender Custom Shop legmélyebb bugyrában, a Dream Factoryben gitáronként bő 100 óra kézzel végzett finommunka a gépi alapozás után, és a Fender CEO Andy Mooney kitartó, óvatos pumpolása a gitárőrült showrunner D. B. Weiss által, de igen, IGEN, íme, tessék: elkészült a The Fender Game of Thrones Sigil Collection. A szériát tervező és kulcselemeit személyesen kivitelező Rob Thorn gitárműves nagymester kb. 5 diplományi szakképzést dobott be, ötvösségtől fakezelésen és lézervágó-programozáson át a CNC-ig és a bőrmetszésig, hogy kedvenc eposzi univerzuma méltán eposzi lantokon keljen életre... és a jelek szerint a munka minden egyes perce megérte!

fender_got_sigil_series_guitars_lennistar.jpeg

A Jaguar (stílszerűen) a Lannistereket tükrözi. A "Lannistar" bíborba és 24 karátos aranyfüstbe futtatott teljes teste és feje csupa finoman metszett intarzia, a pénzcsillingelést idéző, dús és fényes hangzásról meg vaskos, fémhengerek alá bújtatott Fat50's single coilok gondoskodnak. Királyi lett, mi tagadás. Mit nem adtam volna, ha ez az egész 10 évvel korábban történik, és a 2007-es Stone Temple Pilots lemez idején Dean DeLeo zsinnyegtethet egy ilyet! Nem csak a hasonló színek és design miatt mondom...

fender_got_sigil_series_guitars_targaryen_dracocaster.jpeg

A Stratóból tűzbe, vérbe született "Dracocaster" ellenben fenségesen badass: kézi vésős sárkánypikkelyes felszín, varrt és metszett vörösesbarna bőr fogólap a 3 Targaryen-sárkánnyal, fekete headstock és szerelvények, vörös dekorbetűk, merészen felívelő tremolókar, és 3 karcos Texas Special single coil hangszedő kerültek a bestiára. A karcos pikkelyek egyenkénti kifaragása a leghosszabb munkafolyamat volt az egész szériában. Szinte látom magam előtt, ahogy Daenerys Drogon hátán szólózza túl a sárkányüvöltést, lebegő hajjal, mocskos nagy torzítással... Halál giccs, tudom, de hát az embernek lehetnek álmai.

fender_got_sigil_series_guitars_starkaster.jpeg

A Telét: a klasszikust a jófiúk hangszerét kapták a Starkok, örök hagyományőrzők lévén, s ím, így jövend a Starkaster. Több rétegben olajozott mocsári kőris test, sterlingezüst kontúr, ezüst-nikkel bevonatú potik és szerelvények, lézermetszett és dombornyomott Stark-farkas az acélkoptatón, és a klasszikus fémházas single coil alatt egy Blackguard pickup vicsorog. Meg nem erősített források szerint mindenki, aki megérintette a gitárt, már naponta kétszer kell borotválkozzék, viszont -20 fokig már meg se kottyan nekik a hideg!

fender_got_sigil_series_guitars_headstock_and_neck_sample_targaryen_dracocaster.png

Mindegyik gittyó juhar nyakkal, ébenfa fogólappal, festett/lakkozott/dekorált fejjel készül, csont nuttal, 1. érintőjén a Házuk címerét, a 12.-en pedig 2 vörös Trónok Harca "O" logót viselnek korallból. Mindhez hozzájuk illő deluxe tok jár: aranyszálas, gyíkbőrös ill. ál-farkasprémes szegéssel vagy bevonattal. Fenderék még új festék-árnyalatokat is kikavartak (Burnt Crimson, Raven Black, Dragonglass Black), csak legyen minden igazán egybe rajtuk! A gitárok mindegyike 25.000$-ba kerül, ami kb. 7.070.000 forintnak felel meg. (Ha nagyjódolgotokban rendelnétek egyet, könyörgök, [előbb szóljatok, majd] inkább repüljetek el érte az USA-ba, mert csudás-szerény államunk ha erre ráveri a vámtarifát, bukjátok egy használt Merci árát!)

Nem kerülnek tömegtermelésre- és forgalmazásba, elvileg még csak ez a 3 darab kész, de tekintve, hogy a Custom Shopról van szó, készek felvenni a rendelést. Kezdhetünk is gyűjtögetni!

Mire elkészült ez a három műalkotás, meg kellett adni a módját a bemutatónak is. Ezért Weiss fogta Ramin Djawadit, a sorozat zenei agyát és a főcím felelősét (aki emellett rengeteg kasszasiker zeneszerzője is, mint a Penge 3, Warcraft, Vasember, és a Westworld), aztán bedugták a maguk (nyilván) Fenderjeit, hogy akkor jam, aztán zúgjon a Trónok Harca intró! ...Persze csak miután 3 gitárlegenda, az igazi attrakciók meggusztálták a műveket! A Jaguart  Nuno Bellencourt (Extreme), a Stratót Tom Morello (Rage Against The Machine, Audioslave, The Nightwatchman), a Telét pedig Ian Scott (Anthrax) kezébe adták, stílszerűen mindegyik vrituóznak a leginkább hozzáillőt. Ami ezután következett, az már történelem:

Már a videó közepén elkezdtek fejemben körvonalazódni a széria folytatását jelentő új, lehetséges gitárok tervei... Persze szigorúan egy-egy Fender klasszikust alapul véve! Elpengetnék mondjuk...

- egy 5 húros Greyjoy Kraken hibrid preckót,
éjlilából feketébe hajló, sóoldatban pácolt ébenfa testtel és nyakkal, a koptató mentén felcsápoló bronzpolippal a koptató alatt, egy (ál)rozsdás bónusz aktív hangszedővel is a 24 bundosra hosszított nyak tövében;


- egy Baratheon BassSixet,
hullámos aranymárvány dekorációs testtel, szarvasagancs szerelvényekkel, barna bőrkoptatóval, borban pácolt dió nyakkal, és egy meleg-, meg egy hideg basszus boost funkcióval (a vezérlőket észrevétlen adoptálhatják egy Jaguarből,
mint némely tudatlan királyok egy szociopata kiskirályfit);


- egy White Walker Mustanget,
zafírporos-gyémántcsillámos, szikrázó jégkék testtel, részben áttetsző, ködösített acélüveg koptatóval, fagymarta acél szerelvényekkel, egy double coil lipstick + fehér jazzmaster-P-90 pickup-párossal, zajvágóval és tónusélesítővel, obszidián-betétes kulcsokkal és potikkal;


- egy Tully Malibu elektro-akusztikust,
egész fűzöld testét borító, kézzel nyesett virágintarziával, arany, középkori stílben átütött Tully-virággal a hanglyukon, levél alakú csont hangolókulcsokkal, jávorfa kontúrkerettel,
és fehér bőr koptatóval;

 

- egy Dhorne-i D'Aquisto üreges jazzgitárt,
arany- és rubinszemcsés "homoki" csillámfestéssel, lándzsapenge alakú fémlapos fejjel, extra vékony lángolt-madárlábas juhar nyakkal és fogólappal, szemgolyókat idéző potikkal, jáspistetejű szegekkel, a vöröslő nap mintájával a központi hangszedő körül, és természetesen kígyó alakú F-lyukakkal, amik alatt belül zöld a fa...

memegenerator_feels_good_man_khal_drogo_metal_show.png

Íme, tudunk mi is nagyot álmodni, ha (- PLÁNE, ha! -) se műhelyünk, se pénzünk!

Tisztelettel üzenjük a Fendernek továbbá:

1.) Gyártsanak pls elérhető (1500$ árazás körüli) Game Of Thrones limitált szériás gittyókat is, akár a fentiek decalos, nemesfém-mentes, és/vagy csak néhány dekorelemét felhasználó verzióit! A feketére lakkozott fejű, korallberakásos ébenfa nyakak a címerek nélkül kb. minden gitárnyakat ütnek, amit valaha láttam...

2.) Házi terméktesztelést NAGYON szívesen vállalunk a Rockstationnél!

3.) Ha az egyik fenti design megihlette őket, keressenek meg.

S ha igényeinket szavatos formában a  magyar képviselet eljuttatja hozzájuk, sárkányháton visszük érte a puszit!

Nektek is megpörgette a fantáziátokat a deluxe custom gitár + TH + ordenáré rongyrázás varázslatos kombinációja? Akkor várjuk kommentbe a további szenzációs buildeket!

~

Ha tetszett, katt a névjegyre további írásaimért!

https://m.blog.hu/ro/rockstation/image/rs_nevjegy_nemesur_nemes_mark_v3_png.png

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr5514770374

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Aktív Gitár · http://aktivgitar.hu/ 2019.04.19. 12:24:54

Pár észrevétel.
1. "emelt pálcás tremoló" - ez mi és honnét vettétek? Mert ennek így nincs értelme és amúgy egy teljesen standard 6-csavaros vintage tremoló van benne.
2. "1. bundján a Házuk címerét" - nem a bundján van, mert a bund az érintő. Az első fekvésben a fogólapon van.
3. "kézi vésős sárkánypikkelyes felszín" - CNC-vel készült, még mutatja is videó, hogy marja a CNC a pikkelyeket, 19 órán át ment a CNC csak a pikkelyekhez. Ami kézi, az a bőr koptató és a belényomott minta.
4. "emelt fémhengerekbe bújtatva" - ez megint valami fordítási hiba lehet, szó sincs semmiféle emelésről. Lipstick a neve ennek a pickup burkolatnak., mivel a női rúzsokra hasonlít.
5. "(24 karáttal futtatott) arany" - nem, ez nem futtatott. A futtatás teljesen más eljárás, fémen alkalmazható, elektrolitikus módszer, mindenképpen fém vagy fémes bevonat szükséges. Ennél a hangszernél aranyfüstöt használtak, ami nagyon vékony aranyfólia és ez felragasztással rögzítik.

Nemesúr 2019.04.19. 21:10:46

Hali!
Alapvetően fair, én voltam pontatlan pár esetben. (Y)
Pár dolog azért.

1. Nemrég próbáltam ki pár Modern Player Stratot és az új, fordított nyakú Jimi Hendrix Signature modellt, és... Hát, a stratók tremoló pálcája ugye notóriusan alacsony szögben nyúlik ki, de ezeken a darabokon különösen. A Jimin kifejezetten zavaró volt, nem számítottam erre. A "Dracocasteren" ránézésre nem ez a helyzet, az aljzat érezhetően (nekem láttamra úgy fest) magasabbra nyúlik, a pálca használható magasságban van.

2. Jogos, megszoktam ezt a pontatlanságot, gitáros komámmal egymással ráértjük az érintőt. De egy javítást megér!

3. Valóban, viszont kézzel tette rá a kopásnyomokat és asszimetrikus vonásokat a pikkelyekre. Ld. mikor a videóban a pikkelyfaragásról beszél.

4. Nem fordítási hiba, és a cikkben másutt szerepelnek lipstick hangszedők, tudom, mik azok. (A Danelectro használta őket azóta ikonikussá vált gitárjain először az 50's-60's évek fordulóján, valóban hátramaradt fém rúzstokokból, és különösen éles, tiszta hangot produkálnak.) A lipstick hangszedő és a fém fedlappal letakart single coil között különbség van: a lipsticken a csövön belül körkörösen fut a drót csévélése, és az egész szerelvény a csövön belül van, a single coilnál meg vízszintesen van csavarva körbe, a fémfelület nem a ház része, csak egy fedő, ami nagyon enyhe hangzásbeli különbséget nyújt a műanyag variációkhoz képest (hi-output esetén meg alig valamit). Nekem is erősen úgy tűnt, hogy a Jaguarön lipstick hangszedők vannak, de megnéztem a specifikációit, és a Fat50's bizony single coil, az első Fender-hangszedőkről modellezett konstrukció. A látvány és a közhiedelem ellenére a legtöbb Telén is single coilok vannak, a nyaki pickup fém fedlapos, de nem lipstick. (Még ha a klasszicista blues-zenészek előszeretettel moddolják is rendes lipstickre, ami amúgy baromi jól áll a Telének.) Azt talán elképzelhetőnek tartom, hogy valahogy ötvözték a kettőt, akár csak látványra, akár a ház megmachinálásával, vagy domborításával, de mivel nem tudok biztosat mondani, igyekeztem ragaszkodni ahhoz, ami látszik, és ami a Custom Shop oldalán van.

5. Igazad van, erre gondoltam, nem a szakszerű kifejezést használtam.

Köszi a profi meglátásokat, ezek tükrében frissítettem a cikket. :)

písz, love, death metal
NMSR

dartonita 2019.07.06. 20:40:25

még egy kis pontosítás: az a Tully-virág szerintem Tyrell-virág akar lenni. Meg a Malibu is :-)
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum