RockStation

„Rengeteg csaj zenél, ami jó dolog, de még többre volna szükség” – Thundermother interjú

2019. május 22. - magnetic star

thunde_mother_1.jpg

A csak lányokból álló svéd Thundermother a hazai közönség előtt sem lehet már teljesen ismeretlen. Két éve a The Dead Daisiesnek nyitottak, most a Backyard Babies vezette turnécsomag részeként fordultak meg Budapesten. De három lemezzel a tarsolyukban és számtalan turnéval a hátuk mögött szinte egész Európában nevet szereztek már maguknak. Ebben nem kis szerepe van Filippa Nässil gitárosnak, aki akkor sem adta fel, amikor egy ízben valamennyi társa kihátrált mögüle. Az alábbi „villáminterjún”a jelenlegi tagság háromnegyede volt jelen.

Egy nappal a buli előtt jelentettétek be Sara Pettersson basszusgitáros távozását, s ezzel egyidejűleg ő maga is nyilatkozott erről, valamint a kilépés okairól. Aligha ez a legideálisabb alaphelyzet egy egész turné megkezdése előtt.
Emlee Johannson (dobos): Valójában egy ideje már tudtuk, hogy el fog menni.
Filippa Nässil (gitáros): Ennek már hat hónapja.
Emlee: De azt is mondta, hogy velünk marad, amíg nem találunk új bőgőst. Így aztán kerestük a megfelelő utódot, és most ezen a turnén itt van velünk Majsan. Izgalmas lesz ez a próbaidőszak vele.

Legutóbbi albumotok tavaly jelent meg, de a turnézással azóta sem álltatok le, legfeljebb egy-egy rövid pihenő idejére.
Filippa: Így igaz, és azt sem tudjuk, mikor szakítjuk majd meg a koncertezést a következő lemez elkészítéséhez. Folyamatosan koncertezünk. Egészen a Thundermother megalakulása óta így megy ez. Hat éve nyári szünetet sem tartottam.

Akkor az új dalötletek rendszerint a turnézás közben jönnek?
Filippa: A nótaíráshoz sokszor abból jön az ihlet, hogy együtt lógunk. Nem görcsölünk rá a dalszerzésre, és ilyenkor úgy jönnek belőlünk a klassz ötletek, hogy nem is agyalunk rajtuk.

Idén lesz tíz éves a zenekar, de az eredeti felállásból egyedül Filippa maradt meg. Csaptok valami komolyabb felhajtást ebből az alkalomból?
Filippa: A születésnapomat volna jó egybekötni valamivel, de úgy néz ki, azon a napon is játszunk majd (nevet). De hát nálunk minden szülinap így néz ki. Stockholmban kellene összehozni egy partit. Meghívnánk a barátainkat, megünnepelnénk velük ezt a tíz évet, és nyomnánk, mondjuk, öt dalt.

Nem tartotok attól, hogy a tagcserék miatt az emberek tudatában esetleg Filippát és állandóan változó társait jelenti a Thundermother?
Emlee: Egy csapat vagyunk, ez nem kérdés. Filippa régóta viszi a zenekart, úgyhogy minden elismerésünk az övé.
Guernica Mancini (énekes): Ez az ő küldetése.
Emlee: Így van. De mindnyájunkat bevon a dalszerzésbe, és minden másba is.
Filippa: Mindig is az volt a célom, hogy megtaláljam a megfelelő társakat. Sosem egyszemélyes produkcióban gondolkodtam. Olyan társaságban akarok zenélni, amelyben együtt lógni, szórakozni, bulizni is lehet a többiekkel.

Az azért különösen kemény lehetett, amikor gyakorlatilag egy teljes csapattól váltál meg…
Filippa: Hát, elég durva volt, teljesen padlóra kerültem. Ugyanakkor fel is lélegeztem, miután az akkori négy tag lelépett (nevet), mert annyira nem volt meg az összhang közöttünk. Vagyis örültem, hogy új fejezetet indíthatok. Ha valaki már nem akar veled tartani, azt tudod, mert megérzed. Most tudom, hogy olyanokkal játszom együtt, akik valóban ezt akarják csinálni, és akiknek ugyanazok a céljaik, mint nekem. De voltak olyan társaim is, akik már az első album felvételei közben leléceltek, szóval az sem volt egy könnyű időszak. A dobokat és az éneket is vehettük fel újra…
Guernica: Ami engem illet, annak idején nyilván nem vehettem még részt a kreatív munkában, de el tudom képzelni, hogy ezek a nehéz időszakok is inspirálónak hatnak zeneírás szempontjából. Lehetsz magad alatt, alakulhat minden szarul az életedben, de ez is segíthet abban, hogy igazán ütős számokat írj. Szerintem Filippa esete kitűnően példázza ezt. Jó dolgokat hozott ki a leggázosabb helyzetekből is, és nagyszerű dalokkal rukkolt ki.
Filippa: Nagyon élvezzük egymás társaságát, ezért is turnézunk ennyit. Imádjuk ezt csinálni, ezért élünk.
Guernica: A turnék közötti szünetekben is az új számokat gyúrjuk. Ennek a körnek a végén rögtön Dániába megyünk, hogy a producerünkkel dolgozzunk, aztán pedig Németországban folytatjuk a dalszerzést. Szóval amikor éppen nem vagyunk úton, akkor is rengeteget írunk. Már most elmondhatom, hogy roppant izgalmas lesz a negyedik album!
Filippa: Az eddigi legjobb lesz!
Guernica: Simán! És mindannyian kivesszük a részünket az elkészítéséből. Emiatt is annyira izgalmas.

Már most is vannak kész új számaitok?
Filippa: Mi az, hogy! Hegyekben állnak!
Emlee: Csak éppen azt nem tudjuk még, melyek fognak felkerülni a lemezre. Írunk, amikor csak tudunk…
Filippa: …Össze is állt két albumra való anyagunk, de csakis a legjava kerülhet majd fel az albumra.

Most egy igen erős csomagban érkeztetek, 2017-ben a The Dead Daisies vendégei voltatok, de bátran turnéztatok már önállóan is Európában.
Filippa: Igen, sőt három saját turnét is lenyomtunk egy éven belül. Futottunk egy kört Németországban, egyet Spanyolországban, majd több más országba is eljutottunk. Két egymást követő évben ott voltunk Wackenben, tavaly a nagyszínpadon játszottunk. Júniusban pedig a Sweden Rock fesztiválon is ott leszünk végre. Aztán az USA-ban lesz egy hosszú túránk.
Guernica: Legalábbis reméljük. Hamarosan be fogjuk jelenteni.

thundermother_2.jpg

Kiadótok, a Despotz Records láthatóan igen lelkesen támogat benneteket. Hogy mást ne említsek, a tavalyi albumotokat vörös színű bakeliten is kihozták.
Filippa: Igen, és a merch cuccokat illetően is nagyon kreatívak. Az emberek csomagban vehetnek, mondjuk, CD-t és pólót. Ezeknek a csomagoknak külön nevük is van: Thunder, Thunder & Lightning…

Ekkora kreativitással talán az se volna annyira meglepő, ha idővel nálatok is valamilyen ötletes elnevezésű saját márkájú sörrel vagy borral is bővülne a választék (bár ez nyilván nem csupán fantázia kérdése)…
Filippa: Az azért a mi szintünkön még nem volna kifizetődő. Persze ha valaki tud ajánlani egy jó sörfőzdét, az jelentkezhet, mert volnának ötleteink… De a bort is szeretjük. Van egy spanyol borászat, amelyet mindig útba ejtünk, ha a környéken járunk. A tulaj imádja az AC/DC-t és a Thundermothert. El is látnak minket rendesen…

Mit érdemes tudnunk a Petrolettes 2019 elnevezésű motoros fesztiválról, amelyen szintén felléptek majd?
Filippa: Ez egy kizárólag csajoknak szóló fesztivál, ideértve a fellépőket és a közönséget is. Egyfajta állásfoglalás. Egy ideje megvolt már ez az ötlet nálunk Svédországban, és egy motoros találkozó lett belőle. Szerintünk klassz dolog.

Mennyire kedvező számotokra a jelenlegi zenei klíma? Értem ezalatt egyfelől az általatok művelt stílust, hiszen ahogy látom, van igény erre a régisulis hard rock muzsikára. Másfelől pedig rajtatok kívül is mozog jó néhány, csak csajokból álló zenekar a színtéren.
Filippa: Igen, ott a The Amorettes, a Tequila Mockingbyrd, a Heavy Tiger… Rengeteg csaj zenél, ami jó dolog, de még többre volna szükség. 

Thundermother Hivatalos / Thundermother Facebook

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr2314842556

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum