RockStation

"Esténként elmentünk, megnéztünk néhány koncertet, ha éppen volt valami, vagy elnéztünk a Rainbow Barba csak úgy bulizni"

Interjú Ted Lundströmmel, az Amon Amarth basszusgitárosával

2019. június 18. - theshattered

0amonamarth2019_09_eredmeny.jpgKedden egy elég erős estének lehettünk szem- és fültanúi a Barba Negra Trackben, ahol a Trivium és az Amon Amarth együttes erővel rohanta le az arra vállalkozó, szerencsére nem kisszámú közönséget. Az utóbbi csapat basszusgitárosával, Ted Lundströmmel volt is szerencsém beszélgetni kicsit, ahol a tavalyi DVD és az idei nagylemez mellett természetesen még kitértünk egyéb más témákra is.

Mintha már csak hazajönnétek Magyarországra. Kedvelitek ezt az országot?

Ted: Igen, nagyon szeretjük. Nagyon sok jó koncertünk volt már itt, nagyszerű a közönség, finom a kaja is, szóval igen!

Volt lehetőségetek körülnézni korábban, amikor felénk jártatok?

Ted: Áh, igen! Korábban már voltak üres napjaink a koncertek előtt, jártunk a fürdőkben, sétáltunk  városban, megnéztük a várat, ettünk gulyás is! Van egy hagyományunk, amikor az időnk engedi, akkor a Sir Lancelotban eszünk. Szóval igen, nagyon szeretem ezt a várost, nagyon tetszik!

Tavaly egy DVD-vel jelentkeztetek. Milyenek voltak a visszajelzések a rajongók részéről?

Ted: Amiket én hallottam, azok mind lelkes reakciók voltak. Nagyon tetszett nekik, hogy ott volt a két koncert, vagy inkább a koncert és az extra buli, plusz ott volt a dokumentumfilm is, ahol kicsit többet is láthatnak belőlünk, megtudhatnak rólunk egy kicsit több dolgot. Jó móka volt megcsinálni ezt a dokumentumfilmet, az emberek nagyon szerették, jó érzés, hogy tudtunk adni a rajongóknak valami ilyesmit is.

És mit szóltál, amikor megláttad a fiatal Tedet?

Ted: (nevet) Kellemes volt visszaemlékezni, mert már huszonöt éve toljuk az ipart. Amikor eldöntöttük, hogy megcsináljuk ezt a filmet, mindenki átnézte otthon a fiókokat, találtunk régi fotókat, elkezdtünk beszélgetni róluk, egyre inkább törtek elő a régi emlékek. Nagyon jó móka volt ezeket visszanézni, nagyon sok minden történt velünk. Mert tudod, mindig jönnek az újabb koncertek, új helyekre jutsz el, elfelejted, mik is voltak a múltban. Nagyon jó móka volt, nagyon élveztük ennek az egésznek az elkészítését.

Voltak olyan részek, amikre azt mondtátok, hogy "Na, ezt már nem, vágjátok ki, légyszi!"?

Ted: Nem, nem igazán. A srác, a producer, aki csinálta ezt az egészet, megkérdezett minket mindenről. Nagyon jó ember, nagyon sok találkozónk volt vele, elmondta, hogy mit szeretne megkapni tőlünk. Megvolt neki az irány, csak feltette a kérdéseit, aztán... Nagyon könnyen ment az egész.

0amonamarth2019_02_eredmeny.jpg

Beszéljünk egy kicsit az új lemezről, a Berserkerről. Más megközelítést használtatok a dalírásnál, mint a múltkor, vagy maradt a hasonló folyamat?

Ted: Mindkettő! Az előző lemez ugye inkább egy konceptlemez volt, megvolt hozzá ez a hosszú történet, megvoltak hozzá az ötletek, hogy hogyan legyen belőle egy tényleges sztori. Kiválasztottuk, mely részekből legyenek dalok, aztán utána a zenét igazítottuk hozzá a szöveghez. Most sokkal inkább hasonlított a folyamat a korábban megszokottakhoz, mivel minden dal önálló a maga területén.  Úgy álltunk hozzá, hogy "Itt egy dal, hozzuk ki belőle a legtöbbet, aztán meglátjuk, milyen szöveg passzol rá.". Szóval ez sokkal kötetlenebb volt, sokkal inkább a dalokra magukra koncentráltunk, de kicsit azért jobban odafigyelve, mint a múltban tettük. Az egyetlen különbség a felvételeknél volt. Ezúttal Los Angelesben rögzítettük az anyagot, ki akartunk próbálni valami újat. Korábban Svédországban és Angliában vettük fel a lemezeket, elsősorban télen, Svédországban mindig hideg volt, Angliában folyton esett. Jó volt Los Angelesbe menni a jó időbe, nagyon rock and roll város. Igazi örökérvényű helyről van szó.

Volt időtök kimozdulni, bulizni a felvételek közben?

Ted: Igen, megesett párszor. Nagyon sokat dolgoztunk, heti hat napot. De esténként elmentünk, megnéztünk néhány koncertet, ha éppen volt valami, vagy elnéztünk a Rainbow Barba csak úgy bulizni. Még a felvétlek elején voltunk, amikor arra járt az Amorphis és a Dark Tranquillity, de ott voltunk az Accept koncertjén is, nagyon sok buli volt, amire el lehetett nézni. Jó érzés volt egyszerre dolgozni, de eljutni metal koncertekre is. Nagyon király volt!

Ezeken a koncerteken hátramentetek esetleg a backstagebe, vagy csak élveztétek a koncerteket, mint bárki más?

Ted: Is-is! Volt néhány csapat, akiket ismertünk, akiknek megnéztük a koncertjüket, aztán csatlakoztunk hozzájuk backstageben, vagy a buszban.

Visszakanyarodva a Berserkerhez. Hogyan működnek élőben a dalok?

Ted: Azokat, amiket kipróbáltunk, nagyon jól! Eddig mindösszesen négy dalt játszottunk az albumról, de mindegyiket nagyon jól fogadják a rajongók. Tipikusan klasszikus Amon Amarth számokról van szó, úgy lettek megírva is, hogy élőben a lehető legjobban szóljanak.

Kinek az ötlete volt a klip-trilógia?

Ted: Nem tudom! (nevet) Nagyon sok ötletünk volt, amiket passzolgattunk egymás között. Azt tudtuk, hogy valami másfélét akarunk csinálni, mert nem csinálhatunk folyton olyan videót, amiben mi zenélünk, a vikingek meg harcolnak... Néha ki kell próbálni valami újat is. Néhány rajongó nagyon szereti, néhány rajongó pedig egyenesen utálja, mert nem olyan lett, amire ők számítottak, de dolgozunk további videókon is, lesznek klasszikus Amon Amarth klipek is. De nekünk is kell néha egy kis móka, nem mindig csinálhatod azt, amit a rajongók szeretnének. De ez az egész egy jó kis mulatság volt! Tudod, olyan zenéken nőttünk fel a nyolcvanas-kilencvenes években, mint a Twisted Sister, akik vittek egy kis viccet, meg színészkedést is a videóikba. Ez az, amit mi is ki akartunk próbálni. Hogy egy kicsit másabb megközelítésben tálaljuk a dolgokat.

Szerintem jobb is néha nem komolyan venni a dolgokat.

Ted: Így van! Csak sodródni az árral. Mivel három videó volt, az emberek teljesen összezavarodtak. Az első  videó után nem értették, hogy mi ez? Mondtuk is nekik, hogy várják meg mind a három klipet, úgy lesz kerek a történet. Nekünk jó szórakozás volt ez az egész, remélem az embereknek is azért bejön valamennyire.

Nekem bejött! :)

Ted: Sok más embernek is, de jöttek panaszok is, hogy ez így nagyon fura, meg más.

De ki kell próbálni, különben sosem tudod meg, mi lett volna, ha.

Ted: Pontosan!

64635375_2736301549776876_1894404005753257984_n.jpg

Hogyan töltitek a szabadidőtöket a turnék alatt?

Ted: Attól függ, tudod. Elmegyünk sétálni, várost nézni, olvasunk, netezünk, gyakoroljuk a dalokat, amiket épp játszani fogunk, van szerencsére miből választani. Rendszerint elég sok időnk van, mert általában már reggel megérkezünk. Persze adunk néhány interjút, de a nap maradék részében mindig kitalálunk valamit. Ma nagyon meleg volt, gondoltam, hogy elmegyek, sétálok egyet a környéken, de nem lett volna jó ötlet, inkább itt maradtam, aztán lazítottam kicsit.

Láttad már a Csernobil sorozatot?

Ted: Még nem, de meg fogom nézni, mert nagyon sokat olvastam már arról és mindenki nagyon lelkesen beszél róla. Nagyon meg szeretném nézni, meg is fogom! Talán amikor majd hazaérünk erről a turnéról.

Milyen filmeket szeretsz?

Ted: Nagyon sokfélét, igazából. Nagyon sok fantasy és Marvel-filmet szeretek, de a klasszikus, kötelező filmeket is. Nagyon várom például az új Rambot, biztosan jó kis mozi lesz. De nagyon sok rajzfilmet is meg szoktam nézni otthon a gyerekekkel, szinte mindegyiket láttam már. De amúgy is szeretem!

Tetszik neked a Trivium zenéje?

Ted: Igen, van néhány nagyon jó daluk, de azért eléggé más zenét játszanak, mint mi. Sokkal amerikaibb megközelítésben tolják, sok énekes résszel, de van néhány nagyon gyilkos daluk és nagyon jók élőben is! Mindig, amikor van lehetőségem, megnézem őket, jól tolják. Tegnap Pozsonyban is együtt játszottunk. Jó kis csapat!

Tudom, hogy nagyon hülye kérdés, de van valami üzeneted a magyar rajongótáborotoknak?

Ted: (nevet) Köszönjük az éveken át tartó támogatást, hogy mindig nagyon nagy szeretettel fogadtok itt minket! Remélem, hogy minél többet fogunk még találkozni a jövőben, hogy minél több koncertet tudunk majd adni nektek, mert nagyon szeretünk idejönni!

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr9814894724

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum