RockStation

Napi tudomány: a metal nem tesz jót a vezetési stílusnak

2019. július 06. - theshattered

dsc_5242.jpgAz IAM RoadSmart és az Auto Express közösen kutatásba fogott és megpróbált választ keresni a kérdésre: ugyan melyik zenei stílus az, amely a legjobb, vagy a legrosszabb akkor, ha éppen vezetni akar az ember fia (lánya). Az eredmény számunkra nem lett túlzottan kielégítő, mivel a nem túl empirikus kutatásban a metal szerepelt az egyik legrosszabb helyen... A vizsgált műfajok a metal, a hip-hop, a klasszikus és a pop.

A kutatást magát a vezetési stílusra és a biztonságra figyelve végezték el, a helyszín szimulációjának alapja az ausztriai Red Bull Ring (illetve annak kétbites hasonmása) volt, ahol egy kontroll kétkörös menetet követően (egy szakaszon ötven mérföldre lassítás, majd megállás a célvonalnál) a fenti stílusok egy-egy dalát max hangerőn nyomatva kellett megtenniük ugyanazt az etapot.

A négy perc harmincnégy másodperces ellenőrző futást követően elsőként a Slipknot (sic) című dala került a lejátszóba. A sofőr, Tristan Shale-Hester tizennégy másodperccel ment lassabban, a gázadásai tompábbak voltak, elmondása szerint nehezebben tudott a pálya vonalvezetésére is koncentrálni.

A következő körben Bach művét, a Goldberg-variációkat nyomatták a sofőr fülébe, itt tizenkét másodperccel volt lassabb a kontrollnál, az ötvenes zónában harmincötre lassítva, láthatóan jobb vezetést bemutatva, mint az iowaiak zenéje "alatt".

A harmadik "fogás" Taylor Swift és a Shake It Off. Tristan két másodperccel ment lassabbat a kontroll-időnél, az eddigi leggördülékenyebb, legállandóbb vezetést bemutatva.

Zárásnak Kendrick Lamar és a Humble került elő, egy másodperccel lassabb etap (mint a kontroll), viszont a célvonalat négy autóhosszal lőtte túl.

Steve Fowler, az Auto Express vezető szerkesztője így foglalta össze a rögtönzött kutatást: "A vezetést zavaró tényezők közül a legnagyobb figyelmet a kézben tartott mobileszközök kapják, jogosan. De az Auto Express és az IAM RoadSmart közös kutatása kiválóan megmutatja, hogy a telefonok vezetés közbeni mellőzése mellett a sofőröknek azt is meg kell gondolniuk, milyen zenét hallgatnak.

Míg a heavy metal egyértelműen Tristan legrosszabb körét eredményezte, addig a klasszikus zene rajongói talán észrevehetik, hogy néhány szerzemény túlzottan is ellazíthatja őket a volán mögött."

Tim, az IAM RoadSmart műszaki vezetője: "Ami biztos, hogy a vad thrash metal visszavetette a sofőr azon képességét, hogy simán végigmenjen a pályán. Ezt és a nagyenergiájú tánczenét, úgy írták meg, hogy a hallgató át is érezze őket és hogy nagy hangerőn hallgassa azokat. Látható, hogy egyik sem előnyös, ha odafigyelést igénylő vezetési manőverekről van szó.

A hangerő a legfontosabb a koncentrációnál, komoly hatása van arra. Én azt ajánlanám a sofőröknek, hogy vegyék le a hangerőt, amikor manőverezni próbálnak - és hagyják meg a thrash metalt a nap későbbi részére, vagy estére!"

A kutatással kapcsolatban az IAM RoadSmart cikkét IDE KATTINTVA, az Auto Express írását IDE KATTINTVA éritek el.

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr514927776

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Alick 2019.07.07. 10:28:26

Metallicára simán lehet relaxálni. :)

2019.07.07. 12:21:49

Igazolom, nekem sem megy a metálra vezetés, sokkal jobban adja valami lassabb, ütemes hiphop, chill vagy egyszerű pop.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2019.07.09. 01:10:32

Értem, tehát akkor egyetlen emberen végzett mérés tapasztalataiból következtetünk az egész emberiségre.Világos.Nagyon komolyan kell venni az ilyen kutatásokat...
süti beállítások módosítása
Mobil
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum