RockStation

"Ha nincs más ott, csak a zene, akkor egy fél nap alatt teljesen egymásra tudunk hangolódni"

Interjú a Képzelt Város zenekarral

2020. február 04. - theshattered

kepzelt_varos_foto_vadaszi_zoltan.jpg

Február 14-én jelenik meg a hazai post-rock vonulat egyik zászlóshajójának, a Képzelt Városnak legújabb nagylemeze, a Samizdat. A rá következő napon az A38-on bemutatásra kerülő lemezt, az időközben előzetes dalokkal és videókkal megtámogató csapatot egy interjúra kaptuk el, melyben az új lemez mellett szóba kerültek a közelmúlt változásai, meg maga a post-rock is. /Fotó: Vadászi Zoltán/

Rengeteg dolog megváltozott a Képzelt Város körül. Ami a legfülbetűnőbb: az angol nyelv. Miért változtattatok ezen?
Bos Michaela Lilla: Kiábrándítóan egyszerű a válasz: mert ezt még nem próbáltuk. Nem volt konkrét szándék mögötte, egyszerűen csak felmerült az ötlet, és úgy voltunk vele, hogy miért is ne. Hogy hosszú távon ez marad-e, vagy visszatérünk a magyar nyelvhez, az majd a jövő zenéje (haha).
Kovács Ákos András: Régóta bennünk volt, hogy ez a dolog működhet angol nyelven is, jó érzés lesz visszagondolni rá, hogy ilyet is csináltunk. De a legnagyobb öröm, hogy a közönség részéről is nagyrészt azt kapjuk, hogy működik. Egy ilyen váltás nyilván kockázat egy olyan zenekarnál, amelyiknél megszokták a magyar nyelvet, a külföldi hallgatók is szerették az egzotikuma miatt. Most viszont sokszor az érkezik visszajelzésként, hogy a stílussal mégiscsak egységben áll az angol is.

Tagcsere is volt a csapaton belül. Erről lehet tudni valamit?
Győrffy Máté: Tavasszal terveztük már felvenni a most elkészült nagylemezt, a dalok már lassan egy éve készen állnak, de aztán úgy alakult, hogy március elején Dani nélkül kellett folytatnunk. Így amíg nem találtuk meg a megfelelő dobost, addig a lemezzel sem tudtunk haladni sajnos. Több próbálkozás után augusztusban találtunk rá Tamásra és akkor indulhatott újra a munka. Nem volt egyszerű dolga, hiszen a dalok már nagyjából kész voltak. Szerencsére nagyon gyorsan sikerült megtanulnia őket és úgy érzem, saját magát is sikerült beletennie. Egy közös koncerten már túl vagyunk és nagyon jó most így öten együtt zenélni.

Egy nagyvázsonyi dalírós session alatt születtek meg a dalok magvai. Hogy kell egy ilyen összerakósdit elképzelni? Kész témákkal érkeztek, vagy jammelésből születnek a főbb ötletek? Mik hatnak rátok ilyenkor?
Győrffy Máté: A dalok legalább fele ott indult el, repül az idő, ez az elvonulás már két és fél éve volt. Volt pár kész téma, amit aztán ott bontottunk ki, de alakult ott helyben is sok minden, tisztán együttzenélésből.
Kovács Ákos András: Ilyenkor az egyes témákból több változatot is felveszünk és azokkal barátkozunk. Aztán persze az is előfordul, hogy valami olyan jól sikerül, hogy később alig tudjuk reprodukálni. Az igazi nyilván az lenne, ha hetekre el tudnánk vonulni, kitalálni, felvenni. De azt hiszem, ennyi időnk sosem lesz.

Fontos nektek, hogy egy csendesebb környezet adja az ihletet, ne pedig a zajos város?
Győrffy Máté: Fontos a szabad levegő és a csend, de leginkább az, hogy össze vagyunk zárva több napra. Ha nincs más ott, csak a zene akkor egy fél nap alatt teljesen egymásra tudunk hangolódni és jönnek az ötletek folyamatosan. Hiába építettünk már az évek alatt egy saját stúdiót, ezt az állapotot ott ugyanúgy nehezen tudjuk elérni, ha beesünk munka után egy-két óra zenélésre.

Most kevesebb szöveg lesz hallható a lemezen. De mégis: mi alapján készül el a mondanivaló?
Bos Michaela Lilla: Mindig aktuális benyomásokból fakadnak. Annyi inger éri az embert ebben a rohanó világban, hogy az információáradat emésztésének (számomra) legjobb formája az, ha magamba nézek és kiragadok egy-egy kérdést vagy érzést, amely foglalkoztat, és amit kicsaphatok a műtőasztalra, hogy kedvemre boncolgathassam. A szövegek inkább a műtétnek, mintsem a kimenetelnek a leképezései.
Kovács Ákos András: A mondanivaló talán könnyen jön, de a dalszövegírás egy kínszenvedés (nekem). A téma rengeteg helyről érkezik, számomra nem is annyira a mindennapokból, inkább olvasmányélmények hatására.

kepzelt_varos_2019.jpgFotó: Vadászi Zoltán

Miben lesz más a Samizdat lemez hangulata, mint eddig megszokhattuk? Mert az ígéretek szerint ez is változik picit.
Győrffy Máté: Hangulatra talán az Anatolij világa tér egy kicsit vissza, nekem most ez az anyag tűnik a legegységesebbnek. Volt is ideje megérni, van olyan dal ami már több, mint két éve kész van.
Kovács Ákos András: Igen, a hangulata ahhoz áll közel, de annál szellősebb hangszerelésben, változatosabban, de mindenképp egységesebben. Régóta szerettünk volna egy ilyen egységes anyagot, most úgy érzem, sikerült.

A Samizdat című dal videója a Bazilika lépcsősorain készült. Ennek van valami különlegesebb miértje?
Bos Michaela Lilla: A Samizdat klipjének készítését teljes egészében Vadászi Zoltán gondos kezeibe helyeztük. Sokat dolgoztunk együtt az új lemez vizuális koncepciója kapcsán, és szerencsére nagyon hasonlóan gondolkodik sok mindenről, így szinte teljesen szabad kezet kapott, az ő kreativitásának gyümölcsét láthatjuk viszont a klipben.

Úgy tudom, terveztek még új dalokat a lemez megjelenése előtt .... 
Bos Michaela Lilla: Igen, két dal már kijött. Mindkettőhöz Vadászi Zoltán készített videót, aki a lemez borítóját is megalkotta. Az album megjelenése előtt még egy videóval készülünk. Ez a hét második felében érkezik.

Készültök valami különlegességgel a lemezbemutatóra?
Győrffy Máté: Elejétől a végéig eljátsszuk az ötödik nagylemezünket, nem lesznek háttértáncosok.
Kovács Ákos András: Minden lemezbemutató különleges, hiszen ritkán kerül rájuk sor egy zenekar életében, nálunk legalábbis mindenképp.

A post-rock nekem mindig egyfajta "utaztatós" zene volt, egyszerűen magával ragad a hangulata. Ti hol, mikor találkoztatok ezzel az irányzattal? Van esetleg külön favorit ezen a vonalon?
Győrffy Máté: 2008 környékén, egymástól majdnem függetlenül kezdtünk hasonló zenéket hallgatni Marcival (Mono, Red Sparowes, Russian Circles, Godspeed You Black Emperor és sok hasonló kult zenekar), akkor alakult ki a zenekar saját stílusa is szerintem, tudatosan kerestünk valami annyira rock zenében nem szokványos hangszert és egy szerencsés véletlen során meg is ismerkedtünk Gyöngyivel, az első csellistánkkal.
Kovács Ákos András: Én Marcival konkrétan egy bécsi Isis-koncerten ismerkedtem meg valamikor elég régen. Ez a szcéna akkoriban még a mostaninál is jóval kisebb volt itthon, szóval ismertük egymás zenekarait, onnantól kezdve már beszélőviszonyban voltunk :) Az egész post-rock műfajt nem ismerem egyébként nagy mélységekben, inkább a post-metal állt hozzám közelebb erről a területről..

Melyek azok a zenei hatásaitok, melyek talán kicsit meglepően hathatnak a Képzelt Város ízeit megszokott zenehallgatóknak?
Kovács Ákos András: Rengeteg ilyen van, nekem például az underground hiphop. Nagyon-nagyon régen (kilencvenes évek közepe) egy osztálytársamtól kaptam egy Warnin Shotz kazettát, ami egy győri banda volt, attól kezdve azért mindig figyeltem a stílust kisebb-nagyobb megszakításokkal, külföldit és magyart is. Igazán csak az oldschool jellegű tetszik, basszus-pergő-lábcin, szóljon valami nagyon szociális dologról, mert anélkül ez értelmetlen. Ebből kifolyólag a mai magyar vonalon csak a Funktasztikus-szerű dolgok érdekelnek (meg persze tatabányaiként Siska Finuccsi). Egyéb hatások (punk-rock, grunge, midwest-emo, elektronikus zenék stb.) azért kevésbé meglepőek.

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr8315454168

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum