RockStation

Five Finger Death Punch, Megadeth, Bad Wolves @ Budapest SportAréna, 2020.02.20.

Aztak*rva

2020. február 21. - sebiszabi

05fingerdeathpunch2020_52_eredmeny.jpg

Itt nálunk a Szerkesztőségben olyannyira nem akarta magának senki ezt a koncertet, hogy kezdtem magamat furának érezni. Pedig szerintem csak annyi a "bűnöm", hogy amikor a valamikor évekkel ezelőtt a NovaRockon láttam őket, akkor egyszerűen megszerettem azt a partihangulatot, amit csináltak, főleg ugye Ivan Moody. Ez a sztori akkoriban volt, hogy emberünknek elgurult a gyógyszere. Ő mostanában jól van, most éppen a gitáros arc tart egy kis egészségügyi szünetet.

Aztán meg ott van az is, hogy még élőben nem láttam a Megadeth-et, s bár nyilván sokan vagytok, akik az elmaradt rockmaratonos buli miatt az egész bagázst a faszba kívánjátok, de lássuk be, most azért nem egy lehorzsolt lábujj sztoriból kellett talpraállniuk, hanem Dave Mustaine torokrák elleni küzdelméből, szóval én adok nekik egy esélyt, és különben is: a Youthanasia albumról bármi jön, már elégedetten megyek haza. Jah és persze a Bad Wolves, ami a szegénységi bizonyítványom, de hát sajnos egy percnyi zenéjük sincs meg...majd most.

0megadeth2020_01_eredmeny.jpg

Első meglepetés a tömeg volt. Már a Bad Wolves előtt is egészen masszív tömeg tolongott. Ugyan csak kb. 5 percet hallgattam munkásságukból, az is Cranberries Zombie feldolgozása volt, de egészen jól hangzott. Kis szünet után a Megadeth csapott a húrok közé és egészen kiváló sound-ot raktak össze a hangmérnökök. A dob különösen jól szólt, gitárok a helyén, Dave hangja talán kissé halk volt. Youthanasia albumról sajnos semmit nem hoztak, a setlist ennek ellenére kvázi bestof volt. De valahogy nem akart nekem működni a koncert. Annyira steril volt, annyira távolinak tűnt az egész buli, hogy a végére konkrétan eluntam magamat. De körbetekintve sokak nyilván nem értenek egyet ezzel a véleménnyel, mert örömet láttam az arcokon, ahogy mentek a következő sörért. Agyaltam rajta, hogy vajon a hely mérete miatt nem tudta-e megteremteni a Megadeth azt az atmoszférát, de arra jutottam, hogy ha a Bad Wolvesnak sikerült kettő perc alatt, a 5FDP-nak sikerült az első három hang után, akkor nekik is illett volna.

0megadeth2020_19_eredmeny.jpg

És akkor a Five Finger Death Punch. Aztakurva. A 300 film ikonikus mondatával (Spartans! What is your profession? Arooo!) nyitották a felkonfot. Nem tudom, hogy a nézőtéren mennyi Spartan Race akadályfutó versenyekre járó ember volt, de hogy nekik simogatta a lelkét ez a kezdés, az tuti, ugyanis ez arrafelé ott defacto himnusz. Szóval Lift Me Up-Trouble-Wash it All Away trióval megérkezett a Las Vegas-i bagázs. De nagyon megérkeztek. Kicsit talán visszhangos volt hangzás, de ökör nagyot szólt. Plusz lézerek, plusz kis piro adott hozzá az élményhez. Meg Iván. Oppardon Ivan. Aki végig kézben tartotta az estét. Egy szolid 'jóestét'-tel nyitott, amit ilyenkor illik nagyon megköszönni, megtette a publikum, de aztán elkezdte azt hogy: "Ria, Ria..", erre megőrül a nép és hosszú-hosszú "ria-Ria-Hungária" közös skandálás lett. Valszeg ezt a tippet Báthory Zolitól kapta, aki még beszélt is pár mondatot magyarul, persze körbedicsérve a fizetővendégeket. De itt még nem ért véget a közönségtalálkozó: Moody felkapott egy magyar hokimezt és abban nyomta a következő nótát.

05fingerdeathpunch2020_35_eredmeny.jpg

Ezek nyilván azok a kötelező körök, amiket meg kell futni és amitől az ember úgy érzi, hogy a koncert neki szól és érte van, máshogy bensőséges viszony ez. De nem lehet azt mondani, hogy nem működik. Rohadtul kajálta a nép (én is), amit ez az öt amerikai fickó csinált. A koncert derekán előkerült az akusztikus gitár és Wrong Side of Heaven és a Battle Born tábortűz verziója gurult le a színpadról a közösen dalolászó publikum közé.

Aztán újra visszaültünk a bulizós vonatra a Blue on Black, Never Enough, Burn MF dalokkal. Ez utóbbi egészen tufa hangulatot árasztott, koncerten még inkább, mint a lemezen. Pont alkalmas volt némi sétához, mert kezdett tele lenni az agyam.és az Inside Out, Under and Over It, The Bleeding ráadást már a karzatról figyeltem.

05fingerdeathpunch2020_36_eredmeny.jpg

Okés, hogy lakossági metált nyomat a 5FDP, azt viszont profi módon, ezt nem lehet elvitatni tőlük. Tökéletes kikapcsolódást hoztak, hatalmas bulit és a zenehallgató tömeg igen nagy százalékának ez pontosan elegendő volt, ezt várták, ezt is kapták meg. Hazudnék, ha azt mondanám, hogy nem tudnék belekötni a banda munkásságába 1000 és egy helyen, de úgy tűnik nekem a 5FDP a kriptonitom ebben a kategóriában. Hajlandó vagyok egy csomó hülyeségüket elnézni pontosan az ilyen bulik miatt.

FOTÓK: RÉTI ZSOLT

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr7715484264

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szacsadeth 2020.02.21. 15:02:37

Hát szerintem a Megadaveről nem az kellene firkáljon akinek aMegadeth a Youthanasiaval kezdődik s körülbelül ott is végződik. Amúgy Dave hangja sohasem hasított élőben, inkább úgy a foga között mormogja el a szövegeit. Amúgy jók a képek!

sebiszabi 2020.02.21. 21:42:56

@Szacsadeth: Jaja, szerintem se. Én mondjuk le is pisálnám ilyenér' az illetőt...
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum