RockStation

Új lemezzel jelentkezik a budapesti dirty/southern rockzenekar, a Whiskey Roll!

PREMIER!

2020. április 02. - rockstation

wr.jpg

A GrundRecords gondozásában megjelenő RNR Box című album először itt, nálunk hallható teljes egészében, ráadásul a gitáros/dalszerző Gyenge „Laller” Lajos megosztotta velünk gondolatait a korongon található szerzeményekről is.

Az első dal az I Don't Mind, amit igazából egy jól odamondós dalnak szerettünk volna a politikusok felé, de végül egy egészen más szám kerekedett ki belőle.
A szöveg azért egy kicsit hajaz az eredeti mondandónkra, de csak burkoltan. Helyette lett belőle egy ilyen igazi leszarom rock nóta, csak az én életemet és időmet ne zavarja és ne vesztegesse senki és semmi, mert minket a politika nem érdekel, mi csak véghez akarjuk vinni az elképzeléseinket, az álmainkat. A szám alapriffje is egy kicsit gúnyos lett és köré építettük fel az egész témát. Valamikor, otthon gitározgatva fogant az ötlet és pár próba alatt össze is raktuk a dalt.

Az RNR című számunk az egyéjszakás kalandokról szól és a másnap reggelről, amikor arra vársz, hogy mikor húz el már a csaj. Az alaptéma az egyik régen félretett gitár riffemből lett kidolgozva. Tipikusan egy próbán összeállt számról van szó, mindenki ráérzett egyből és tudtuk, hogy ez jó lesz! Egyszerű, de nagyszerű!

A Smile Of The Devil pedig úgy jött, hogy a ritmusgitárosunkat megkérdeztem, nem tud-e esetleg egy jó témát? Na, akkor mutatta meg ezt az alapriffet. Nekem egyből átjött a hangulata, akkoriban olvastam Tony Iommi könyvét és a Sabbath hatása beszippantott. Egyből tudtam, hogy ez egy kicsit eltér majd a stílusunktól, de még belefér. A kezdő téma köré elkezdtünk építkezni és így lett ez a szám. A szöveg pedig igazából a harcról szól jó és rossz között. Az első része Istenhez szól, a második felében, meg az ördög beszél és próbál meggyőzni minket, hogy lélek nélkül is lehet élni...

A Time To Change egy régi próbán felvett és újra elővett ötletből származik. Az egész arról szól, hogy muszáj változtatnunk és változnunk saját magunk és a Föld érdekében is. Tovább nem lehet ebben a formában élnünk, ahogy eddig. Ebből a számból készítünk egy videót is, ami a természeti katasztrófákat fogja bemutatni eléggé sokkolóan. Az emberek, csak akkor hajlandóak változtatni és változni, amikor tényleg itt a vége mindennek. Szerintünk itt az idő változtatni és változni is! Ennek a dalnak rendkívüli aktualitást ad a jelenleg kialakult helyzet. Talán tényleg itt az idő megálljt parancsolni magunknak, és újragondolni mindent.

whiskey_roll_mockup_11.jpg

Az ötödik dalunk a The Greatest Night egy régebbi szerzeményünk átdolgozása. Szerettük, de nem voltunk igazán megelégedve vele, ezért arra gondoltunk, hogy jó lenne újravenni. A cím eléggé beszédes; a dal arról szól, hogy ez lesz a legjobb éjszaka, amit valaha is átélt az a valaki. A téma az egy igazi dögös rock alapot és riffet rejt, végig pörgős és lendületes szám.

A Spring Time egy igazi különlegesség lett a lemezen és összerakni sem volt egyszerű. Egy dalötletet vittem a próbára még régebben és ezt finomítottuk a végsőkig. Van benne ritmikai váltás, kiállások és egy igazán ütős felvezetés után egy még ütősebb refrén. Hangulata a Led Zeppelinre hajaz, mivel akkoriban sokat hallgattam őket, és ez a téma valahogy abból az időből jött. Más ez a dal, mint a többi, de ilyen is kell. A nyitó riff új és a köré épült felvezető témák is frissebbek. A nyitány Slash hatása miatt lett olyen amilyen, mivel nekem ő a példaképem és tanítómesterem is egyben.
Szerintem Slash egy zseni! A szöveg pedig egy lezárt szerelemről szól, az akkori érzésekről és a jelenről.

Where Are We Falling - ez egy igazán ütős, tökös rock dal, ami a sok Velvet Revolver hallgatás után jött. Megmutattam egy majdnem kész számot a többieknek és kidolgoztuk még, amit kellett.
Könnyen jött mindenkinek, egyből megszerettük. Van a szóló után egy nagyon király kiállós rész is, ami egy tök spontán ötletből lett, mégis így kerek a tétel. Az egésznek a mondanivalója az, hogy éljünk a jelenben, éljük meg a pillanatokat, amit csinálsz, azt a legjobban csináld, mert nem tudhatjuk, hogy mikor ér véget ez az egész.

Az On The Road Again témája maga egy hanggal le van hangolva a többihez képest, de amúgy is minden dalt fél hanggal lejjebb játszunk, mint a Guns. Az egész dalszerkezet és riff leginkább az Audioslave-hez hasonlít, mert őket is nagyon szeretem és sokat hallgattam, amikor ez a téma megszületett. Igazán ütős és gyors számról beszélhetünk, talán ez a legkeményebb dalunk a lemezen.
Egy kicsit ki is lóg a többi közül, de mindig azon vagyunk, hogy valami újat tudjunk mutatni, ne legyünk egysíkúak. Így ez a kivétel, ami erősíti a szabályt. A szöveg mondanivalója pedig az, hogy nem tudhatjuk, merre megy az életünk tovább, de megtesszük azt, ami tőlünk telik, még ha az élet minden napja harc és küzdés is. Ha ez kell, ahhoz az úthoz, amin menni szeretnénk, akkor megteszünk mindent, újra úton vagyunk, és jól érezzük magunkat. Nincs veszíteni valónk csak az emlékeink maradnak meg nekünk.

whiskey_roll_mockup_22.jpg

A Want To Be Free is egy régebbi dalunk újrafelvételéből lett. Szintén egy hanggal lejjebb van hangolva és azt hiszem, hogy ebben lehetett érezni korábban először az Audioslave-es hatásokat. Az egész mondanivalója az útkeresés és a hit, meg a szabadság utáni vágy. Ez is elég ütős, kemény szám, leginkább a végére csúcsosodik ki az ereje.

A Szabadon című akusztikus dal magyar nyelvű szerzemény. Az egész egy régi szerelmet mesél el és tulajdonképpen egy útmutatás arra, hogy kell felejteni, hogyan legyünk túl egy szakításon.
Ezt magyarul írtam és bónuszként szántuk a lemezre. Azt hiszem, ezt a dalt a Guns Patience című száma ihletette.

Végül a Barcelona című számunk az ott töltött idő után fogant, meg persze a kedvenc focicsapatom, a Barca miatt is. Beleszerettem a városba, a hangulatba, a levegőbe, a tengerpartba, az egészbe. Ez lehet egyfajta induló is, de mégis egy Whiskey Rollos dal. A kezdő szavak spanyolul hangzanak el, ugyanazt jelentik, mint a refrén magyarul. Volt egy jó kis spanyolos hangzású riffem és gondoltam, tök jó lenne még egy ilyet is írni bónuszként az albumra.”

A lemez, a jelenlegi vírushelyzet miatt első körben csak online lesz elérhető, később azonban megjelenik CD-n is! Addig keresd a digitális áruházakban!

Whiskey Roll a Facebookon

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr1415580908

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum