RockStation

"Egyikőnk sem folytat nagyvárosi, habzsoló életvitelt, Pató Páli ráérés ül rajtunk"

Interjú az Ajna zenekar basszusgitárosával, Piller Györggyel

2020. április 24. - theshattered

dsc_0725.jpgAz aJna zenekar frissen megjelent nagylemeze, a Rengeteg ékes példája annak, miért is kell odafigyelni az undergroundra és végleg elhagyni az 'én magyar zenét nem hallgatok'-szerű melldöngetéseket. Az igényes, pszichedelikus / post-rock zenét tartalmazó anyagot már nálunk is hallhattátok, reméljük, hallottátok is, ez adta az apropóját, hogy kicsit megkíváncsiskodjuk a zenekart, mégis mit illik tudni róluk. A basszusgitárosuk, Piller György válaszolt a kérdésekre.

Sziasztok! Először is köszönöm, hogy időt szakítottatok rám! Eddig relatív keveset lehetett hallani rólatok. Mit kell tudni a zenekarról? Mikor alakultatok, mik voltak a legfontosabb mérföldköveitek?

Kondorosi székhelyű instrumentális zenét játszó trió vagyunk. Régre visszanyúlnak a zenekar alapjai, de 2010-ben alakult ki a mostani felállás, rendesen névvel és konkrét számokkal. Mérföldköveknek, ha lehet nevezni pár tehetségkutatós jobb helyezést, de a Rengeteg megjelenése most az első nagyobb volumenű esemény a zenekar életében, ami valljuk be a 10 év alatt elég csekély felhozatal és ezzel meg is válaszoltuk azt, hogy miért lehet relatív keveset hallani rólunk.

A Rengeteg az első nagylemezetek. Hogyhogy ilyen hosszú idő után született meg?

Igazából nem is tudom. Ha közhellyel akarok élni, akkor azt mondom, így jött ki. Volt egy demónk valamikor 2011-ben. Aztán elkezdünk egy újabb otthoni felvételt kicsit jobb minőségben, ami az akkori első klippünk alatt is hallható, de azzal nem kezdtünk semmit. Nem is volt egy albumnyi zenénk akkoriban és ahogy összegyűlt egy jó 45 percnyi anyag, akkor gondolkodtunk, hogy ideje lenne mozgolódni. 2017-ben jutottunk arra, hogy konkrétan stúdióba vonuljunk, de aztán elég sok dolog közre játszott abban, hogy 3 év késéssel jöjjön csak ki a lemez.

Instrumentális zenénél mindig érdekes kérdés: a dalok, dalcímek hogyan születnek? Van esetleg valami különösebb jelentésük, kötődésük a zenéhez?

A számcímeket a gitárosunk adja, mert tőle jönnek főként az ötletek és sok már címmel együtt jut el hozzánk. Minden címnek van valami kis háttértörténete, de van, amelyik a zene hangulata után jött, (pl. a Spirál) valamelyik pedig egyszerűen jól hangzott. Ilyen a B’ (Bévessző), aminek a témája így volt elmentve a számítógépen aztán rajta maradt, a Nyergelt Táltos Kancacsikók egy Weöres Sándor versben szerepel, a Zsuzsi mozog pedig egy csinos tanárnőről kapta a nevét.

Lehet, hogy furcsán hangzik, de én a többi instrumentális / post-rock és hasonló zenekarhoz képest is érzek egyfajta nyugalmat, játékosságot a zenétekben.  Szerintetek hatással lehet a vidéki élet a dalok hangulatára?

Ez egy érdekes feltevés. Végig gondolva, egyikőnk sem folytat nagyvárosi, habzsoló életvitelt és az alakulás és a megjelenés közti idő is arról árulkodik, Pató Páli ráérés ül rajtunk. Nem sietünk sehova. Megeshet, hogy ez rányomja a bélyegét a zenéinkre, ezen még nem gondolkodtam.

Az album nagyon profi hangképpel bír. Hol, hogyan születtek a felvételek?

Köszönjük! A dobfelvételek a gyulai No Silence stúdióban készültek. A gitárokat otthon vettük fel majd a sávokat bevittük, a stúdióba keverésre, de a végeredményen szerettünk volna még csiszolgatni, de az annyi kísérletezgetést hozott volna magával, hogy anyagilag ezt nem lehetett volna finanszírozni. Ezután úgy döntöttünk, hogy ezt is haza visszük és otthon kezdünk vele valamit. A végeredmény pedig Szabolcs érdeme. Bődületes mennyiségű időt ölt bele, hogy megtanulja, kitapasztalja egy felvétel mitől jó és ezt hogy viheti végbe. A gitár például többször is újra lett véve más pedálokkal, más erősítőn. Nem is tudom hány verziója volt a lemeznek, mielőtt a most hallható elkészült. Ezt a stúdióban nem játszhattuk volna el. Legfőképp emiatt késett sokat a megjelenés.

Hogyan kerültetek egyből egy külföldi kiadóhoz?

Ismerős zenekarok ajánlásával. Jó barátaink a Ghost Toast és az Angertea is az Inverse recordsnál adja ki a lemezeit. Tőlük hallottunk felőlük és úgy voltunk vele, miért is ne. Kell a jó promóció a lemeznek. Anélkül ez az interjú sincs, mert önerőből nem tudtuk volna rendesen tolni a Rengeteg szekerét.

A Rengeteg egy nagyon hangulatos klipet kapott. Volt mögötte valami alapötlet, koncepció, történeti mondanivaló?

Ez úgy indult, hogy a kislemez megjelenéséig volt kb. 3 hetünk és az alatt kellett összedobni valamit a stúdió ajánlására. Egy péntek reggel találtam ki a történetet és írtam egy vázlatos forgatókönyvet, amit aznap délután már Incze Laci operatőr barátom orra alá toltam, hogy akkor ezt kéne leforgatni rekordidő alatt. A szám címe és a hangulata is adta a természet témát. Ezen a vonalon jött az ötlet, hogy mi legyünk a természet hangja, amit a főszereplő hölgy (Tamási Panna) hall meg és próbál a forrásának nyomára bukkanni a videó alatt. A mögöttes gondolat adja a csavart, hogy mint kiderül SPOILER ALERT a forrás nem mi vagyunk, hanem maga a természet hangja csábította el, ezzel arra reflektálva, hogy ezt egyre kevesebben hallják meg a füles és a mobilok képernyői mögül.

Elég éles hangulati kontrasztban áll ez a klip a Turba videójával, de látszik (és persze hallani is), hogy minden esetben az igényességre törekedtek.

Igyekszünk valami szokatlant, közhelymenteset alkotni hangi, és azt ezt támogató képi vonalon is. A klipek tőlem jönnek, és próbálok a hangulathoz kitalálni valami nem egyértelmű sztorit és képi világot. Ellenben most van egy új klipötlet Szabolcstól, ami inkább vicces, de ettől függetlenül nagyon illene hozzánk és nagyon hangulatos dolog sülhetne ki belőle, de ez még ténylegesen ötlet szinten van sajnos.

Jól láttam, hogy koncerteken is használtok háttérvideókat? Ezek saját filmek? Lehet tudni róluk valamit?

Ezek Szabolcs által kiválogatott, netről szedett és összevágott kisfilmek. Illenek a zenék hangulatához. Hát…ennek ilyen vastag a sztorija. :)

Mik a fő hatásaitok? Vannak esetleg közös kedvencek, esetleg nem túl "hagyományos" favoritok?

A közös nevező a Tool. Rajtuk kívül persze rengetegféle zenét hallgatunk. Jani metálarc, jó kis progos vonalat szereti. Ez hallható is a játékán, nem sok a 4/4-ed. Szabolcs a „furazenét” kedveli, ahogy mi hívjuk. Björk, Hiatus Kaiyote és még sorolhatnám, ha ismernék egyet is. Jómagam is a keményebb vonalon mozgok, de engem a szép dallamokkal is le lehet kenyerezni. Például nálam az új Leprous a favorit. Nem bírom megunni.

Valamikor esetleg láthatunk titeket turnén is? Terveztek külföld felé is nyitni?

Turné? Elég rétegzene ez ahhoz. Eddig sem voltak sokan a koncertjeinken, ezután sem garantált, hogy tömegeket mozgatnánk meg. Ez ilyen otthon hallgatós muzsika. Mondjuk, a mostani helyzetben mi lehetnénk az egyetlen koncertező zenekar, mert nálunk a közönségben simán meg lehet az emberek közi másfél méter. J

Van esetleg még valami, amire nem kérdeztem rá, de el szeretnétek mondani? :)

Szerintem kiveséztünk mindent, jó kérdések voltak és köszönjük!

A zenekar Facebook-oldalát IDE KATTINTVA találjátok.

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr2015637052

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

AtomCamel 2020.04.25. 10:08:32

Húúúú... de ideje volt már egy ilyen magyar zenekarnak :-) (Külföldiek közt sokakat hallgatok - vártam már magyart nagyon...)

Billy Hill 2020.11.18. 20:50:45

Nagyon tetszik, gratulálok a csapatnak!
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum