RockStation

"Egy kedves barátunk azt mondta, hogy egy Siketfajd koncert ilyen élmény részegen."

Siketfajd - Ngu KLIPPREMIER!

2020. május 27. - theshattered

siketfajd1.jpgNálunk debütál a budapesti székhelyű Sikerfajd legújabb videója, a Ngu. A tavaly megjelent, EP1 című kislemezen megjelent dal egy elég fura klipet kapott, melynek kapcsán fel is tettünk pár kérdést a felállásában megváltozott csapatnak. Szóba kerül a karantén, a klip és egy-két random dolog, természetesen ezek után maga a mű meg megtekinthető!

Sziasztok! Hogy telik a karantén, mi újság felétek? El tudjátok viselni a bezártságot, vagy azért kóborolgattok már erre-arra?

Heló! Sokáig próbálni se jártunk össze, de aztán az A38-as lehetőség miatt muszájból újra elkezdtünk, ami jót tett mindenkinek, mert addig relatíve tartottuk. Mivel mindenkinek volt otthon dolga, suli vagy meló, nem volt senki tétlen. Kicsit félre lett téve egy három hétre a zenekar, de jó volt újra elkezdeni. Most, hogy fellazult, azért a bejáratott kocsmáinkba lecsusszangatunk, és aktívabban is próbálunk, persze odafigyelve. Hülye dolog ez.

Tudom, nem friss a dal, de muszáj megkérdeznem: mi az a Ngu? Ugye nem a húgyúti gyulladásról lett elnevezve a szám? :)

De! Nagyon érdekelt minket a téma ezért dalt akartunk írni róla. Valójában pedig nem igazán tudjuk megindokolni miért lett ez a címe. Ábel azt mondta, hogy miközben a szöveget írta a Rattlesnakere gondolt, meg, hogy valami kígyót képzelt el. Ezért lett kígyó a szám címe első körben, de aztán úgy voltunk vele, hogy ne legyen már ez, mert hogy ez ilyen buta rockos cím. Így azzal szórakoztunk, hogy google fordítón próbálgattuk a különböző számunkra nem ismert nyelveket és akkor így találtuk a Ngu-t. Azt hiszem vietnámiul volt ez a kígyó. Azért is ez tetszett nekünk, mert a fordító szerint nagyon viccesen ejtik ki ezt a szót. Ezen nevettünk. Talán most leromboltuk ennek a számnak a nem létező kultuszát, de hát ez tényleg így volt.

Mi a "kegyelmes" történik a videóban? :) Van rá valami magyarázat? Esetleg volt valami koncepció mögötte?

Ez az egész a koncertünkön szereplő vizuálból lett összevágva. Markos Viktor és Szabados Luca szokták csinálni Pneuma vizuál néven. A lényege, hogy élőben csinálják azt, amit mögénk, illetve ránk vetítenek. Ez így kivetített anyagként is látványos és az is szuper izgalmas, ahogy ők a saját kezükkel játszanak el mindenfélét. Nekünk ez egy nagyon fontos kiegészítés koncerten sajnos nem mindig tudjuk együtt csinálni, de igyekszünk minél többször, mert úgy érezzük teljesnek az egészet. Viktor egyszer felvette magának az egyik koncertünk anyagát és mikor megmutatta nekünk nagyon jónak tartottuk, ezért kitaláltuk, hogy legyen belőle klip. Így aztán egy másfél órányi anyagból válogattunk és Viktor ezt vágta össze. Saját sztorija nincs a klipnek, ez inkább egy vizuális túladagolás, de lehet benne találni összefüggő részleteket és szabadon asszociálva össze lehet rakni egy történetet belőle. Rengeteg kis poént lehet felfedezni benne, de nagyon figyelmesen sokszor kell megnézni. Viktor a klipről és úgy amblokk az egészről, amit csinálnak ezt mondja:

Egy csomó Siketfajd számmal az van, hogy meghallgattam és kb. beugrott valami, hogy mit kéne vizuálban csinálni hozzá. A Karnevál után szövege pl. olyan, mintha az ember a Last days of tényeken szörfözne, a Kiállítás képeitől meg valamiért Vikidál Gyulát láttam a szemeim előtt. A Hurkáról pl. egy hurka ugrott be, a Kutyafuttáról egy kutya. Khm. A Ngu-val viszont egészen eddig valójában küzdöttem - valószínűleg azért, mert nem hallgattam meg elég figyelmesen. Ezen a koncerten, ahol a felvétel készült, a következőket írtuk be a doksinkba:

Ngu: egyrészt végtelenségig guglifordítás VIKTOR + nancy szókeresős cuccuja + rubik kockára betűket ragasztunk LUCA

(ehhez ha nem találok akkor kinaiban rubik kocka).

Mostantól, hogy elkészült a videó, végre ez a szám is a helyére került, következőleg szerintem kb majd ezt írjuk:

Ngu: Guglifordítás, Oravecz Nóra, Tigris!, Kasler Miklós, Thomas!, Vastagbél!, inadekvát mobiltelefonozás.

Végeredményében egy kedves barátunk azt mondta, hogy egy Siketfajd koncert ilyen élmény részegen.

siketfajdfurdik.jpg

Vannak már tervek, időpontok, mikor láthatunk, hallhatunk titeket élőben is?

Elméletileg Fishing on Orfű meg lesz tartva. Ha tényleg így lesz, akkor nagy valószínűséggel addig nem igazán csinálunk semmit a nyilvánosság előtt. Pár fesztiválon lettünk volna még, de azok elmaradnak, a klubokba meg nem igazán van lehetőség szervezni, valószínűleg addig nem is lesz. Kérdéses, mikor lehet majd bárhol játszani. Esetleg kitalálunk valami alternatívát, például valami kertben zenélgetni, vagy valami privát koncert, de még konkrét ötlet nincs.

A Petőfi TV-s koncert elérhetőségéről van már valami infó esetleg?

Az Én vagyok itthon című műsorban már lement egy kis részlet. A teljes koncertet még nem tudjuk mikor láthatjuk, de izgatottan várjuk. Ez az első, hogy rögzítve lesz az, hogy Makó, a régi énekesünk nélkül játszunk. Nekünk is újdonság lesz látni ezt. Azt tudjuk, hogy hol hibáztunk.

Új anyag mikor várható tőletek (ha esetleg mostanában van tervben ilyesmi)?

Rengeteg ötletünk és félkész számunk van. Gyakorlatilag, ha kicsit rákoncentrálunk egy nagylemezt fel tudunk venni majd az ősszel, de most elég sok olyan dolog történt, ami kicsit megszakította az eddigi lendületet. Makó kilépésével a régi számokat is újra kell kicsit tanulni, értelmezni. Ábel, a gitáros került énekesi pozícióba, és Sebinek is igyekszünk több szöveget adni. Most párhuzamosan az új dalok írásával, a régebbi dolgokat is helyre kell rakni az új felállással. Ráadásul a kényszerszünet miatt mostanáig nem is tudtunk ezzel foglalkozni. Most újra előveszünk mindent és reméljük, nem felejtettünk sokat. Aztán ősszel talán elkezdünk valamit felvenni. Egyébként izgalmas dolgok lesznek. Talán Fishingen valamit már lehet majd hallani.

Mi az a leglehetetlenebb dolog, amit el tudnátok képzelni a Siketfajd életében, mint pozitív élményt?

Egy turné, ha csak egy rövid is, izgalmas lenne. Akár előzenekarként, aminek nyilván nagyobb a realitása hiszen egy fő zenekarnak kicsit több embert kéne megmozgatnia. Főleg vidéken.

És mi volt az, amire nem gondoltatok volna és mégis megtörtént?

Konkrét nagy csodát nehéz említeni. Mikor ezt elkezdtük azt biztosan nem gondoltuk, hogy 3-4 fesztiválon minden nyáron ott lehetünk. Idén ráadásul kifejezetten jó időpontokban játszottunk volna.

Van esetleg valami, amit még mindenképp el szeretnétek mondani? :)

Idén töltjük be a 10. évünket. Nekünk is hihetetlen. Eddig jó szarul telik, de év végére hatalmas ünnepséget tervezünk, amit, ha valakinek kicsit is fontos a zenekar, kár lesz kihagyni. A másik fontos esemény az elmaradt Makó búcsúkoncert, amit ősszel tervezünk bepótolni. Ez a klip pedig az utolsó kiadványunk a régi felállásban.

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr9715718348

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum