RockStation

Ismét együtt a hazai rock szupergroupja! – Először lép fel a Müpában a Tátrai Tibor vezette Magyar Atom

2020. szeptember 18. - rockstation

magyaratom.jpgA Magyar Atom tagjai valamennyien a hazai rocktörténelem nagyágyúi közé tartoznak, együtt azonban egészen biztosan felejthetetlen élménnyel ajándékozzák meg a közönséget szeptember 22-én a Müpa Fesztivál Színházában. 

Tátrai Tibor, Tóth János Rudolf, Solti János és Zsoldos Tamás – mindannyian a magyar rock legendái, akik zenei munkásságuk alapján méltán foglalhatnánk el helyüket a hírességek képzeletbeli csarnokában. Külön-külön mindannyian jártak már a Müpában, ám most először lépnek a Fesztivál Színház színpadára, mint zenekar. Nem is akármilyen zenekar! Az 1994-ben életre hívott szupergroup egyetlen célja a kötöttségektől mentes, színtiszta örömzene. „Már a megalakuláskor megbeszéltük, hogy nem adunk arcot a bandának. Ami annyit jelent, hogy nem játszunk saját zenét. Nem, mert a Magyar Atom egészen másról szól. Méghozzá leginkább a felelősség nélküli zenélésről” – mesélte az alapító Tátrai Tibor.

Ők négyen a magyar rocktörténelem összes jeles zenekarában megfordultak, a Syriustól kezdve a Bergendyn, a Skorpión és a Beatricén át egészen az LGT-ig. Zenei pályafutásuk közös pontja azonban mégis a Hobo Blues Band, ahol végül a Radics Béla Emlékzenekar mintájára megalapították az egymás közt csak szabadidő-zenekarnak becézett együttest. Az eredetileg Jimi Hendrix előtt tisztelgő négyes most ismert nevét egyébként egy szerencsés véletlennek köszönheti: a banda második koncertje ugyanis épp a Paksi Atomerőmű támogatásával valósult meg, ennek apropóján átnevezték magukat Magyar Atom Blues Brothersnek. A Blues Brothers aztán idővel lekopott róluk, de a kőkemény – mondhatnánk atom – hangzást és energiát a mai napig megtartották. Mivel saját dalokat nem játszanak, lemezük is csak kettő jelent meg eddig: az első, a már említett paksi Jimi Hendrix emlékkoncert felvétele, a második pedig majd 10 évvel később, Tibusz 50. születésnapjára rendezett koncert hanganyaga. Talán furán hangozhat, de a Magyar Atom legnagyobb erőssége is ebben rejlik. Azzal, hogy lekerült róluk a láthatatlan elvárás, hogy saját dalokat írjanak, hihetetlen energiák szabadultak fel bennük, amelyeket teljes egészében a színtiszta örömzenélésbe tudtak átfordítani. „Azt vettem észre, hogy a közönségre is ugyanilyen hatással van a produkciónk. Az emberek is épp oly felszabadultan szórakoznak a koncertjeinken, mint mi magunk. Talán mert nekik is terhet jelentenek saját elvárásaik, ki tudja. Mindenesetre abból csak jó sülhet ki, ha a zenész és a közönség is feszültségek nélkül részese a bulinak." Szeptember 22-én tehát egy igazán felszabadító, energikus estére, és természetesen valódi blues- és rhythm & blues-klasszikusokra számíthat, aki a Müpába érkezik.

 

Magyar Atom

  1. szeptember 22. kedd 20:00 — 22:00

Fesztivál Színház

Magyar Atom: Tátrai Tibor – gitár; Tóth János Rudolf – ének, gitár; Solti János – dob;  Zsoldos Tamás – basszusgitár

Jegyek és további információk: https://www.mupa.hu/program/vilagzene-jazz-konnyuzene/magyar-atom-2020-09-22_20-00-fesztivalszinhaz

Az esemény Facebook-oldala: https://www.facebook.com/events/2562144224051467/

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr7416204912

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum