RockStation

A természet ott van mindenhol, nem lehet belőle kilépni

Thy Catafalque-interjú Kátai Tamással

2021. január 18. - KoaX

thy-catafalque-20204-photo-by-gyongyi-kudlik-small.jpg

Kátai Tamás és a személyével egybeforrt Thy Catafalque az utóbbi évek egyik megkerülhetetlen rockzenei tényezője lett és nemcsak idehaza. Vele beszélgettünk újrakiadásokról, a természet erejéről, de a készülő új album is szóba került. /Fotó: Kudlik Gyöngyi/

A szeptemberben újrakiadott Róka, Hasa Rádió már az előrendeléskor iszonyatos sebességgel elfogyott. Gondoltad, hogy ilyen hamar gazdára fog találni ez a pár száz példány?
Azt nem tudom, hogy a kiadónál elfogyott-e, amit én kaptam, az igen, de igazából ez egy kicsit szerencsétlen kiadás volt, a GSP első vinyl-megjelenése, a járvány közepén, emiatt elég drága is volt, pláne Oroszországból, ahonnan eleve húzós a posta. De ennek a lemeznek azt hiszem, hogy ez volt a kilencedik kiadása ilyen-olyan fizikai formátumban, vinylen a második, már tényleg mindenki megvette, aki szerette volna. Pár napja egy brazil kiadó keresett meg egy dél-amerikai nyomásra, de ha lesz is belőle valami, csak nyár végén. Azért azt hozzá kell tenni, hogy ezek a nyomások általában elég szerény példányszámot jelentenek.

A Rengeteget ma iszonyatos áron lehet csak beszerezni. Gondolkodsz abból is újrakiadáson?
Az eredeti terv a GSP részéről három vinyl-újrakiadás volt: a Tűnő idő tárlaté, a Róka hasa rádióé és a Rengetegé, csakhogy a Rengeteget már a Season of Mist hozta ki eredetileg, és annak idején, 2013-ban is épphogy csak belementek, hogy a Blood Music megjelentesse LP-n, és ez a tavalyi kiadás már nem kapott zöld lámpát. Ha ők nem adják ki valamikor, az LP-verzió valószínűleg megmaradt kuriózumnak.

Számodra melyik fizikai formátum jelenti a legtöbbet?
Nekem elég kiábrándító a viszonyom a fizikai formátumokkal, mivel életemben nem volt lemezjátszóm és most sincs. A saját lemezeimet sem hallottam vinylen emiatt, de nem is baj, tuti másképp szól, mint ahogy milliószor végighallgattam az írás, felvétel, keverés során, csak felizgatna, haha. Viszont maga a lemezhallgatás rituáléja, az hogy nem a buszon, az utcán, autóban, futás közben vagy a gép mellett hallgatunk zenét, hanem csak arra figyelve, az egy fontos dolog és lehet gyakorolni digitálisan is. Én például egyáltalán nem szoktam utazás közben zenét hallgatni, nincs is a telefonomon semmi, de mindenkinek más a ritmusa. Nagyon szeretek az borítókkal foglalkozni, én szoktam összerakni az artworköt minden kiadványhoz, emiatt azért a vinyl elég nagy kedvenc, van hely sok mindenre és örülök, hogy van lehetőségem a kreatív munkára, mindig nagyon izgalmas megállni egy üres lap előtt és elkezdeni megtölteni.
Ugyanakkor van ennek egy rossz utóíze is, amikor arra gondolok, mennyi energiát, fát, műanyagot használunk fel ezekhez, százévekig le nem bomló szemetet létrehozva, miközben maga a zene nem feltétlenül igényelné mindezt.

A vinyl mit jelent számodra?
Műtárgy. De nem fetisizálom, mint sok gyűjtő, akik egy félcentis gyűrődés miatt a borítón agyvérzést kapnak.

A napokban jelent meg a Napút című dalhoz készült klip. A Thy Catafalque videókon nekem úgy tűnik a természet mindig erős hangsúlyt kap. Miért van ekkora jelentősége számodra a természetnek?
Mindenképpen meg kell említeni, hogy a klipet a No Total Films készítette, én is ott voltam, igen, hiszen Makón vettük fel, de a srácok találták ki és valósították meg. A természet az ott van mindenhol, nem lehet belőle kilépni, mi is a része vagyunk, számomra evidens, hogy jelen van a zenében is, de tudatosan sosem törekedtem rá, hogy ez kerüljön fókuszba. Meg hát én vidéken nőttem fel. Most, hogy Budapesten élek, látom mennyire más az élet egy kisvárosban, pláne egy még kisebb településen.

A folklórnak is igen erős szerepe van az albumaidon. Mitől olyan különleges a magyar népzene?
Én nem gondolom, hogy különleges lenne. Egyszerűen csak van. Minden kultúrkörnek megvan a maga folklórja, a miénk ez. De ez is olyan dolog, hogy soha nem akartam szándékosan népzenés dolgot csinálni, és szerintem csak arról van szó, hogy ezt a pentatonos dallamvilágot hoztam gyerekkoromból és ez jön ki. De azért nem csak ez van a TC-ben.

Ha már szóba kerülnek az albumok…Naiv embernek tartod magad? Egyáltalán a naivság egy rossz tulajdonság?
Nem, sajnos elég szarkasztikus tudok lenni, viszont nagyon szeretnék megint úgy rácsodálkozni a világra, mintha először látnám. A tisztaságot elbűvölőnek tartom.

Köztudott, hogy az albumaid nagy részét otthon készíted, és közreműködnek a különböző zenészek, mint például Martina. Engem egy kicsit technikai része érdekelne. Milyen eszközparkkal, hangszerekkel dolgozol főleg?
Elég minimál itt minden. Van egy Focusrite Scarlett 2i4 audio interface-em, a DAW Cubase 9, van egy héthúros Ibanez RG7321, ami az első gitárom és megvan 2008 óta, és egy custom made szintén héthúros Kanji Shibuya, de azt nagyon ritkán veszem elő. Van a régi Korg N5 szintim, de az meg Makón van már egy éve, az új lemezen nem is fog szerepelni, meg egy Nord, amit viszont inkább csak midi billentyűzetként használtam eddig. Más nincs.

Na, ne csak az eszközökre térjünk ki, van esetleg kedvenc szoftvered, mint teszem azt az AmpliTube?
Guitar Riget használok a gitárokhoz, a szintikhez más VSTi-ket, a dob pedig XLN Addictive Drums. Elég anti-rock and roll.

thy-catafalque-20207-photo-by-gyo_ngyi-kudlik-1024x663.jpg

Mit gondolsz arról, hogy a pandémia idején egyre divatosabb a home stúdiózás? Mik lehetnek ennek a hátrányai és mik az előnyei?
Szegény zenekarok mi mást tehetnének, ha nincs koncert? Előnye a végtelen idő és lehetőség a kísérletezésre. Hátránya a szakértelem és az igazán minőségi eszközök hiánya.

2021. A nagy kérdés, lesz új lemez? Mennyi árulható el jelen pillanatban erről? Esetleg van-e már koncepció, ami mentén haladsz?
Az új lemez majdnem teljesen kész van, de hogy mikor jelenik meg, arról sejtelmem sincs. Sajnos nem lesz annyira felszabadult, mint a Naiv volt, de hát most ilyen az élet. Viszont februárban, illetve tavasszal megjelenik a Zápor EP CD-n és vinylen, aminek az az érdekessége, hogy a Köd utánam Box Set öt dalához képest hét dal lesz rajta.

Hazaköltöztél Skóciából, jelent ez a dalírás mikéntjében változást?
Már két és fél éve itthon élek. A dalírás mikéntjében gyakorlatilag semmilyen változást nem jelent ez, a hangulatában annál inkább, hiszen egész mások a körülmények, mint Skóciában.

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr2916393826

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum