RockStation

Egyelőre úgy gondoljuk, hogy ez az utolsó Cada nagylemez

Interjú Körmöczi Péterrel a Cadaveres gitárosával

2021. január 28. - KoaX

0068.jpg

Pár hete csapta arcba a hazai keményzene rajongóit, köztük bennünket is, hogy várhatóan utolsó nagylemezét jelenteti meg hamarosan a Cadaveres. Ez alapos indokot szolgáltatott arra, hogy a miértekről kikérdezzük Körmöczi Péter gitárost, zenekarvezetőt. Természetesen az alábbi interjúban más is szóba került, méghozzá elég bőségesen.

Ha csak a Cadaverest nézem, akkor tizenöt év van mögöttetek. Melyik a legszebb emléked ebből az időszakból?
15 év nagy idő egy zenekar életében, nehéz lenne bármit is kiemelnem. Szép íve van a történetnek, nagyon mélyről, messziről indultunk, felkapaszkodtunk néha egész komoly magasságokba, ahonnan azért néha sikerült vissza is zuhannunk. Megtapasztaltunk jót, rosszat, volt több újra kezdés, csúcspontok, fáradás, tékozlás, hazatalálás. Ha az énekeseinkhez kötjük a korszakainkat, akkor 3 nagy fejezettel számolhatunk, hiszen ők fémjelezték legjobban az adott időszakot és az ő munkásságuk nyomta rá legjobban a bélyegét az adott Cada-korszakra. Ádám ( első korszak a Soul és az Evilution lemezzel ) mellett, persze nem lehetett nem észrevenni Lacit és Gergőt, akiknek brutális színpadi jelenléte volt 2005-2009 közötti időszakban. Innen az első lemezünk (Soul of a New Breed) felvételét emelném ki az érdi Bakeryben Varga Zolival. Őrületes volt a Kőbányai garázspróbák, ping-pongozások és pár Kultipexes buli után rögzíteni az első lemezt a CDT után. A második, leghosszabb korszakunk már Zolival, 3 fantasztikus lemezzel (MindStream, Demoralizer, Fifth House, - a szerk.) és rengeteg koncerttel. Ill Nino tourné, bulik Lengyelországban, Csehben, vagy Párizs, London, aztán Supersize lemezfelvételek....mind fantasztikus pillanatok voltak! A mostani időszak már Zsolti és Vince szereplésével is adott már felejthetetlen emlékeket. Elég, ha csak a tavalyi utolsó Düreres bulinkra gondolok! Persze mindezek Balika nélkül, feszengős szalagavatós feelingel végződtek volna. Vele ez a 15 év nagy móka volt és kacagás bármikor, bárhol. Aki ismeri, ezt úgy is tudja! (nevet)

Mennyire volt nehéz meghozni a döntést, hogy leteszitek a lantot?
Egyelőre úgy gondoljuk, hogy ez az utolsó Cada nagylemez, tehát koncerteket még biztosan szeretnénk az országban. Jó volna, ha sikerülne az anyagnak egy normális promóciót adni ezen keresztül is. A 6. nagylemezünk egy 4 éves periódus lezárása, amiben volt egy énekes illetve dobos váltás is. Egy 3. nagy újrakezdés a pályánkon. Nem kapkodtunk ugyan és a kialakult helyzet sem kedvezett a működésünknek, de akkor is viszonylag sok időre volt szükségünk arra, hogy felkészüljünk és elkészüljünk a friss anyaggal. Ezt figyelembe véve 2025-ben lenne aktualitása egy új nagylemeznek ilyen tempó mellett. Addig egyikőnk sem tervez, nem tudom mi, hogy lesz.....lesznek még dalok, koncertek, de nem gondolkozunk nagylemezben a továbbiakban. Most amúgy is erre az anyagra koncentrálunk, csak eddig látunk.Nyakig benne vagyunk a munkában, tavaly októberben már ének felvételek voltak, aztán gitárok, idén dob és pont most keverődik a 10 nóta Gyulán. Év végén 2 kliphez is forgattunk nyersanyagokat, amikkel tavasszal szeretnénk kijönni majd. Ezt a lemezt szeretnénk nagyon jól megcsinálni, hogy méltó folytatása legyen a legutóbbi Fifth House című lemezünknek.

Úgy teszitek le, mint a Slayer? Egyéb formációkban találkozunk veletek?
Nincs szó, hogy abbahagynánk teljesen....ha csak magamra gondolok, 28 év zenekarozást nem lehet csak úgy abbahagyni. Több, mint a fele életem ezzel telt. Nótákat írok, próbálunk, stúdiózunk, hegesztem a borítókat, pólókat postázok. Nem is tudom milyen lehet ezek nélkül?! (nevet)

aa_00501.jpg

Rengeteg zenész megfordult melletted és Balázs mellett. Csúnya ilyet kérdezni, de van, aki hiányzik? Akár, mint zenész, akár, mint barát?
Igazán jó volt mindenkivel, mindenki tett hozzá valamit a Cadához.....Ádi, Lacy, Gergő, Zoli, Vörös Ati, Szakács Joci, Dávid, Szabi is. Akivel el tudtam volna elképzelni többet, az Máté volt, aki az első 3 lemezünkön perkázott és mellettem volt a CDT legutolsó korszakában is.De mindenek pont úgy kellett történnie, ahogy....Sok jó embert megismerhettem ennyi idő alatt, jó kis utazás volt ez idáig.

Szerinted melyik volt a zenekar legsikeresebb időszaka?
Mindenkinek mást jelent a siker. Ha nézőszámokra vagy lemez eladásokban mérjük a sikert, akkor az első lemez utáni időszakot tekinthetjük legsikeresebbnek. A CDT utáni nagy várakozás után érkezett a Soul of a new breed egy friss, modern zenei közegbe, ami azóta megváltozott a vásárlási szokásokkal együtt. Élő szerződésünk volt a Német EMI-al, az itthon nyomott CD-k elfogytak, újra kellett nyomni belőle. Ez jóval 1000db feletti fogyást jelent, ami a mi esetünkbe fantasztikus eredménynek számított akkor! Sok jó bulink volt itthon és külföldön is, sok néző előtt. Azért kiemelném a Fifth House lemezünket is, ami számomra volt egy sikertörténet. Megírása, összerakása, viszontagságos felvételével együtt.Szakmailag a saját zenei csúcspontom volt idáig a CDT Versus lemeze mellett, de szeretném az új Cada lemezt is itt tudni majd ezek mellett az anyagok mellett. Új , érdekes munkamódszerrel készült az Ars Moriendi, lázban égünk, hogy végre egészben hallhassuk!

Köztudott, hogy sikeres üzletember és családapa vagy a zenekar mellett. Hogy tudod beosztani az idődet?
Igyekszem a családdal a lehető legtöbb időt tölteni, számomra az az első. A munka is lényeges, mert ott tudom megkeresni a zenei hóbortra az anyagiakat.... (nevet) A zenekart meg szerelem ugye, lehetne rá több időm, de okosan gazdálkodom a kevéssel. Korán kelek és estig nyomom, ahogy bírom. Szerencsés vagyok, mert rugalmas a melóm és a párom is, így nincs feszítés semelyik oldalon sem, max én feszítem a zenésztársaimat! (nevet) Nem unatkozom na, ha éppen nincs semmi, kitalálok valamit! Új póló tervet vagy hogy csináljunk Cada sört, de elkezdtük újra pofozgatni a Bloodiest-et is!!! 

Szerinted, mi ma Magyarországon egy sikeres vállalkozás kulcsa?
Szorgalom, kitartás, hit. Bármibe is fogsz, legyen az zene vagy egy vállalkozás.

Melyik zenekar lenne az, akihez gondolkodás nélkül beugranál egy vendégszereplésre? Most itt rugaszkodjunk el nyugodtan a földtől.
Rengeteg zenekart bírok, de pont úgy ahogy vannak, azokkal a tagokkal. Magamat kevésbe tudnám elképzelni, még beugrósként sem.....na, jó....talán a Biohazardot mondanám maximum! (nevet)

Szénégető Ricsi műsorában beszéltél arról, hogy sok rajongó nem hajlandó áldozni egy-egy bulira. Értem ezt, nem a klubnál piálnak, letöltenek, stb. Szerinted, hogy lehetne ezen változtatni? Fontos kérdés, mert a zenei élet egyik alappillére, a koncertlátogató.
Ez egy olyan téma, amit kényes feszegetni. Kevesen mondják ki, ami a valóság sajnos. A rajongók sokszor elvesznek a műfajtól és keveset adnak visszafelé (tisztelet a kivételnek ) , de színvonalat várnak cserébe: jól megszólaló koncerteket, lemezeket, jól megszólaló zenekarokat, extra hangszerparkkal, szuper klipekkel és ingyenes bulikkal. Moziba is kevesen járnak, de 10 millió dolláros filmeket húznak le a netről. Hogy is van ez? Rendbe kéne valahogy ezeket a dolgokat rakni, így ez a műfaj, ki fog fulladni. A klubok és a komoly stúdiók bezárnak, a lemezekről el fog tűnni az élő dob, mert a nagyszobákban készülnek vonaljelekkel indokoltan, költséghatékonyan. A komoly szakemberek meg 1 számos pop előadók rádiós villongásaihoz asszisztálnak már. Magyarország pár éve bekerült a koncertező zenekarok európai vérkeringésébe, rengeteg buli van Pesten, talán túl sok is. Ezeknek a vesztese a kisebb underground bandák sajnos. Ez is indokolt természetesen, csak nem könnyíti meg a mi helyzetünket, fennmaradásunkat sem pl, nem beszélve a vidéki kis rock klubok helyzetéről.

0060.jpg

Szerinted, ki tud termelni a magyar piac még olyan zenekarokat, akik nem megélnek, de legalább minimális plusszal jönnek ki a zenés hóbortból?
Folyamatosan jönnek az új, jó bandák. Bizonyára lesz olyan, aki meg fog tudni élni ebből, kérdés persze, hogy milyen színvonalon, mi az igényszintje? Azért ez nem Amerika, de még ott is nehéz manapság jól megélni a zenélésből.....

Ha választani kell, hogy Slayer Vs. Metallica melyikre teszed a voksod? Na, és miért?
Nálam a Metallica az abszolút kedvenc, #1 csapat. A Slayer örök második nálam, de nem sokkal lemaradva. Valahogy fiatalon jobban tudtam azonosulni Jamesszel, próbáltam úgy öltözködni stb...és az első 3-4 Metallica lemez volt rám legnagyobb hatással mindent összevetve. A Slayernek kellett nálam egy kis kibontakozási idő a Show No Mercy, Hell Awaits után robbant nagyot nálam, South of és Seasons in the Abyss csúcspontig. Ezt a 2-3 albumot (Reign in blood mellett) nem tudták nálam felülmúlni későbbi lemezek. Dalszerzőként viszont Jeff Hanneman a példaképem, legnagyobb hősöm. Nagy hatással volt rám, csodáltam mindig is a dalait, ötleteit, szólóit.

Ha tudnál üzenni a 2005-ös Körminek, mit mondanál neki?
(nevet) Kábé azt, hogy nagyjából minden jó lesz így, de könyörögnék neki, hogy 48 éves koráig ne csinálja már ezt a majomkodást!!!! (nevet)

Koncertfotók: Bende Csaba - Zenefestő
Cadaveres Hivatalos / Cadaveres Facebook

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr8516405034

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Coligny 2021.01.29. 15:01:59

Könyörgöm, szerezzetek be már valahonnan egy írástudót, aki elolvassa a cikkeket, mielőtt kirakjátok azokat az oldalra. Akkor nem lenne újra kezdés, meg James-el benne, és még sorolhatnám. Szeretem az oldalatokat, tök jó, hogy csináljátok, de ha már az írás mellett döntöttetek mondjuk a podcastekkel szemben, tiszteljétek már meg az édes anyanyelvet és az olvasóitokat azzal, hogy több figyelmet fordítotok a szövegekre.
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum