RockStation

Acid Moon and the Pregnant Sun – Speakin' Of The Devil (Reality Rehab Records, 2020)

Pszichedelikus rock izraeli módra

2021. május 03. - Elisorne

acid_moon_and_the_pregnant_sun.jpg

Az 1960-as években Amerika a Hidegháború mellé bekapcsolódott a Vietnámi háborúba is, politikai és kulturális forradalmat hozva ezzel az országba. A háború és a gazdasági fellendülés, a szabadság és a rabság harcában a tudatmódosító szerek egyre nagyobb teret nyertek a 60-as évek amerikai fiataljainak körében létrehozva ezzel a hippimozgalmat. A fű, a szintetikus szerek és a szexuális forradalom lassacskán begyűrűzött a zeneiparba is. E szerek okozta élményeket próbálták megfogni olyan zenekarok, mint a Beatles, Jefferson Airplane, Pink Floyd és a The Doors. A műfaj csúcspontját jelentette talán a híres Woodstock Rock Festival amely zenei és kulturális történelmet írt.

A 70-es évek végére azonban a hippi korszak a végéhez közeledett, a Pszichedelikus rock műfaját pedig háttérbe szorították az olyan klasszikus rock bandák, mint a Guns ’n Roses vagy az Iron Maiden.

Gondolhatnánk, hogy több mint 60 évvel később már nem találkozunk a friss zenei kínálatban trapéznadrágos, batikolt pólós fiatalokkal, pláne nem Izraelben. Ámde a 2015-ben Tel Aviv Yafo-ban alakult Acid Moon and the Pregnant Sun szépen rácáfolt erre. Első daluk 2019-ben jelent meg I Love You címmel. Kellemes gitárjáték és hangulat jellemzi a számot. Szinte érezni a tenger illatát és a tábortűz ropogását. Igazi szállós hippinótára sikeredett.

2020. Július 9-én pedig kijött az első albumuk Speakin' Of The Devil néven. Ezen az I Love You-n kívül még 6 szám szerepel, amelyek összesen 42 percnyi időutazással ajándékoznak meg bennünket. A számokban újjáéled a 60-70-es évek Amerikája, Woodstock és filmekből ismert „boldog” Vietnám hangulata. Az albumot hallgatva egy kellemes trippben találhatjuk magunkat, ahonnan keserű a visszatérés a valóságba. A srácok végig vezetnek minket a műfaj sajátosságain és már ismerős riffjein. Néhol talán már-már koppintásnak érződhet pár dallam, de felfoghatjuk kellemes nosztalgiának és tiszteletadásnak az ősök előtt. Számomra talán a lemez címadó dala a Speakin' Of The Devil lett kedvenc. Egy nyugodt, lágy nóta amelyet hallgatva egy kellemes szombat délután találom magam a kertben üldögélve, bort iszogatva és még amit mellé gondolunk. Mindezt majd 9 percen keresztül , mellyel ez az album leghosszabb száma is egyben. Valljuk be nem olyan gyakori már az ilyen hosszúságú dal. Vagy én kerülöm el őket persze. Minden tracket nem sorolok fel , hagyok felfedezni valót, de még szót ejtenék a legőrültebb számról is a lemezen amely nem más, mint a Creatures Of The Abyss. Amíg az előző dalnál a kertben jártunk madárcsicsergéssel úgy ennél a számnál egy piacon vagy shisha bar-ban lehetünk. Viszont az is lehet, hogy egy jazz koncerten? Ezt a ti képzeletetekre bízom. Minden esetre a cím is beszédes már.
Az Acid Moon and the Pregnant Sun üde színfolt volt számomra a 2020-as évben és többször pörgettem végig az albumot, mint azt be merem vallani.

Kellemes órácskára hív minket a zenekar és a tracklist végére virágfűzéreket akasztunk, minden szembejövő nyakába. Nem mellesleg a borítót külön kiemelném, ugyanis az egyszerűségében rejlik a nagyszerűsége. Teljesen visszaadja a korszak hangulatát és bakelit kiadásért kiált. A zenekar neve már megveszi az embert, ha egy picit is érdekli a rock ezen válfaja és a számok hangulata miatt bátran merem ajánlani mindenkinek, aki egy kicsit is kedvelte a Jefferson Airplanes-t mert talán hozzájuk tudnám legjobban hasonlítani a bandát. A nosztalgia és ritkaság miatt bevágnám az 5-öst az Acid Moon and the Pregnant Sun ellenőrzőjébe ugyanis számomra hiánypótlóak voltak.

5kop.png

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr7216518560

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gyingizik 2021.05.05. 18:14:10

Jó zene, jó hogy felhívtad rá a figyelmet. Viszont a retro psy-rock azért elég elterjedt műfaj 2010 után, nem csak ez az együttes képviseli.

Róbert Szabó 2021.05.25. 09:17:11

Hány hibát találsz egy mondatban?

"A 70-es évek végére azonban a hippi korszak a végéhez közeledett, a Pszichedelikus rock műfaját pedig háttérbe szorították az olyan klasszikus rock bandák, mint a Guns ’n Roses vagy az Iron Maiden".

1. 70 évek végén már sehol sem voltak a hippik, kb az évtized elejére kifulladt az égész mozgalom.
2. Guns hol volt a 70-es évek végén mesélj bátya!
3. Iron Maiden mint klasszikus rock?????

Gratulálok a szerzőnek!
Eszem faszom megáll!!!
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum