RockStation

"Most valamivel sötétebb lett az összkép talán..."

Interjú Kátai Tamással, a Thy Catafalque mindenesével

2021. május 18. - theshattered

thy_catafalque_2021_by_orsolya_karancz_5.jpgMég egy bő hónap van a Thy Catafalque új lemezének, a Vadaknak a megjelenéséig, de a kiadó jóvoltából nekünk már volt lehetőségünk hallani az anyagot. Nos előzetesben annyit elárulhatunk, hogy megéri a várakozást, készüljetek fel egy újabb remek alkotásra! Ez a lemez adta az apropóját annak, hogy kicsit kikérdezzük Kátai Tamást, aki mint mindig, most is készségesen válaszolt a kérdéseinkre.

Szia, Tamás! Először is köszönöm a lehetőséget!

Szia! Én köszönöm az érdeklődést.

Kezdjük rögtön a friss anyaggal! A Vadakon mintha kicsit visszább szorultak volna a Naivon hangsúlyos népies ízek, újra a gitár és a billentyű viszi a prímet. Ez szándékos volt, vagy egyszerűen csak így jött ki a lépés?

Ez soha nincs megtervezve. Most valamivel sötétebb lett az összkép talán, több a riffelés, viszont vannak egzotikus hangszerek, például örmény duduk, tabla, dumbek, duda, rézfúvósok, amik nem kifejezetten magyar dolgok, de ez nem volt probléma. Érdekel a világ, sok a felfedeznivaló.

A lemezt átfogó halandóság témakörének van köze a járványhelyzethez?

Szerintem ez a téma a zenekar indulása óta jelen van, eleve már a név elég árulkodó. Azóta ez a végletes teátralitás elkopott a zenéből, de az energiák iránya és természete megmaradt a mélyben és az a néhány toposz uralja a TC világát, ami a kezdetekben is megvolt. A járványhelyzet nyilván a napi hangulataimra befolyással volt, mint bárki máséra. Több mint egy év után nincs ember, akin ez nem ütött volna valamennyit.

A Vadak borítója láthatóan Embersólyom videójának forgatásakor készült. Tudatosan borítónak lőtted már eleve, tehát már akkor is formálódott a koncepció, vagy ez később került elő, mint ötlet?

Á, dehogy, csak mivel szeretek fotózni, vittem a forgatásra a gépet és lett pár kép. Ez a fotó aztán több kiállításra is eljutott és eszembe jutott, hogy izgalmas lenne az új lemez borítójának, mert szépen rímel a címre és a hangulatra, és nagyon személyes szál is van. Rejtélyes és melankolikus egyszerre. A fotón egyébként Irénke látható, aki a Naiv borítóját festette és a Vadak digibook verziójában szintén lesz pár képe.

Hogyhogy most angol fordítások is lesznek a bookletben? Nem volt nehéz a sokszor igencsak kacifántos magyar kifejezéseket angolosítani?

A Naiv digibook bookletjében is voltak már angol fordítások és igazából ennek elég prózai oka van. Nem volt ugyanis elég anyagom 36 oldalt összerakni már megint és így legalább valami fogalma lesz róla másnak is, hogy nagyjából miről szólnak a dalok. De tényleg csak nagyjából, mert szerintem borzasztó rosszak a fordítások, vért izzadtam velük, dehát nincs mit tenni. A lélek eltűnik a fordítás során, azok a felhangok, többletjelentések, amik a szavainkban vagy azokon túl vannak, odalesznek menet közben, csak a száraz zacc marad, akkor is ha én csinálom. Egyébként szerintem nagyon szikárak lettek a szövegek az utóbbi időben, egyáltalán nem nehéz a szó szerinti fordítás, csak épp nem sokat mond.

Meglehetősen nemzetközi lemez lett a Vadak, már ha a résztvevő muzsikusokat nézzük. Ilyen kiterjedt a zenei ismerősi köröd? Hogyhogy őket kérted fel?

Nem, korántsem ennyire kiterjedt, a net viszont sokat segít, így ha mondjuk szeretnék egy fuvolást, akkor viszonylag egyszerű valakit találnom, aki ráér és fel is tudja venni otthon. És hát sokszor ennyi volt az egész. A lemez nagy részét meg tudtam volna oldani magam is programozással, de ezúttal organikusabb hangképet szerettem volna és erre van lehetőség, hát kipróbáltam. Mostanában sokkal nyitottabb vagyok ezen a téren, és igyekszem minden olyasmit kipróbálni, amit korábban nem és emiatt izgalmasabb minden, én is izgulok, mikor megkapom a sávokat és először hallom. Ezt nagyon szeretem újra átélni. Volt néhány pillanat, például amikor Attila először küldte át az éneksávját, ami a Molekuláris gépezetek vokálja volt, arra a mai napig emlékszem, ahogy végigborzongtam tőle. Vagy ugyanez volt Gyulával a Mezolitnál. Most legutóbb Martina, ahogy a Zúzmarában énekel, ezek megmaradnak és én is úgy tudom hallgatni őket, mintha nem is én írtam volna a dalt, annyit tesznek hozzá.

A Veres-Vörös páros megjelenésére van külön sztori, vagy csak a szokásos "- Jössz? - Yes!" történetről van szó?

Pontosan arról van szó, ennyire egyszerű volt. Volt egy dal, ahova Gábor tökéletesen illett volna, meg egy másik ahova András és megkérdeztem őket, mert ezer éve ismerjük egymást, szeretjük-tiszteljük a másikat és nagyon örültem neki, hogy mind a ketten elvállalták, mert cukormackók.

Felmerült esetleg, hogy valamikor visszaadod nekik a "kölcsönt"?

Nem tudom, nem beszéltünk erről, bármi megtörténhet bármikor.

thy_catafalque_2021_by_orsolya_karancz_11.jpg

A Zápor EP és a Darklight-anyag mellett új kiadást kapott a Microcosmos és a Sublunary Tragedies is. Utóbbi kettőnek az újratervezett artworkje is a te műved? Az egységesített, minimalista kivitelezés eleve koncepció volt?

Persze, minden artwork az enyém, de ott az volt, hogy annyi ilyen-olyan újrakiadás meg új kiadás jelenik már meg mindenféle formátumokban, hogy egyszerűen nem volt se időm, se energiám valami nagyon szépet kitalálni ezekre is és azt mondtam, hogy akkor ez minimál lesz, ilyen még nem volt, miért ne? Ennek az lett az eredménye, hogy úgy néz ki mind a kettő, mintha egy doboz savlekötő lenne, különösen a digipakon érződik a korai Richter Gedeon-hatás. Az eredeti borítót több okból sem lehetett használni és szerintem tök jó, hogy lett két ilyen kiadvány is. De tényleg akkor kellett leadni a Vadakat is, ami viszont óriási munka volt szoros határidővel.

Az előbb említett újrakiadásokat kezelő GSP nekifutott a Neolunar és a Slower Structures lemezeknek is. Várható további folytatás, vagy egyelőre itt megáll a menet?

Fogalmam nincs, azok is elég spontán módon születtek annak idején és mind a kettőt kifejezettem Edinburgh inspirálta, ami ugyebár sajnos már nincs az életemben. Egyébként én nagyon szeretem azt a két lemezt, sokat jelent mind a kettő, remélem tényleg kijön szeptemberre, a megjelenési dátumra a vinyl, mert minden csúszik most a járvány miatt.

Hasonló Gire-újrakiadásokról nincs terv?

Á, ott a CD-nek három kiadása is volt már, a vinylből meg volt fekete és piros-sárga swirl, bár oké, ezek már elfogytak, de nem gondolom, hogy nagyobb igény lenne rá jelen állapotban. A Gire-ból amit ki lehetett hozni, azt kihoztuk.

Az Naivhoz kötődő interjúnkban felmerült a kérdés, hogy mennyire tartod magad naivnak. Adja magát a következő kérdés: mennyire érzed magad vad, ösztönös embernek?

Hát én egy olyan szinten jámbor ember vagyok, hogy az már valósággal bosszantó.

Thy Catafalque közeli kérdés, de mégis kicsit külsős jellegű: Damnation EP-je mennyire jött be?

Nem tudok elfogulatlan véleményt mondani, mert túlságosan közel voltam hozzá. Zolcsi keverte a Gire-ból, és sok munkafázisban hallottam, mastert is próbáltam rá, de végül nem az lett. A CD bookletjében is segítettem, meg szeretem János játékát, szóval elfogult vagyok. Az album durvább lesz majd.

A livestream koncertekről mi a véleményed? Meg sem kérdezem, hogy ilyenre esetleg gondoltál-e. :)

Pedig nyugodtan meg lehet azt is kérdezni, nem gondoltam rá :)
Engem ezek a stream koncertek nem tudnak hossztávon lekötni sajnos, de ez is jobb, mint a semmi.

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr7016563974

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gigabursch 2021.05.18. 20:55:39

Köszönöm a riportot.

Gyingizik 2021.05.20. 09:06:56

Jó hogy van egy ilyen előadónk. Underground világsztár!
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum