RockStation

Richard Bienstock: Aerosmith - A bostoni rosszfiúk részletes, illusztrált története" (Álomgyár Kiadó, 2021)

2021. július 12. - rattlehead18

aerosmith_a_bostoni.jpg

Az Aerosmith neve az öreg kontinens átlagemberének jobb esetben a 80-as és 90-es évek fordulójának MTV-s sikerkorszaka révén, a Pump és a Get A Grip lemezek apropóján lehet ismerős. Kevésbé szerencsés esetben pedig a felületes zenehallgatók csak a Run DMC-vel közös dal (Walk This Way), illetve az Alicia Silverstone-nal forgatott videoklipek (Cryin', Crazy, Amazing) nyomán emlékezhetnek a veterán hard rock bandára.

A bostoni ötös sztorijának kezdete azonban jóval korábbra, nagyjából a 60-as évek végére nyúlik vissza. A Brad Whitford gitáros 1971-es csatlakozásával megalakult csapat mindent megélt, ami egy rockbandával megeshet. A 70-es évek közepének (első) fénykora idején Steven Tylerék szinte kizárólag az Egyesült Államokra koncentráltak, az európai jelenlétet nem igazán erőltették. Az Aerosmith a 70-es évek első felében az amerikai hard rock egyik úttörője volt, a KISS-szel és Alice Cooperrel azonos lapon illik őket emlegetni. A következő évtizedben tartósan beragadtak a korai időszak sikerszériáját követő hullámvölgybe, megosztó lemezek sorával, tagcserékkel, illetve különféle szintetikus anyagokkal megterhelve.

A második aranykor közel egy dekádot követően, a 80-as évek második felében köszöntött a csapatra, a Permanent Vacation/Pump/Get A Grip hármassal világszerte bebetonozták magukat a mainstreambe. A korabeli slágerek az MTV-s rotációnak köszönhetően beépültek a hazai köztudatba is. Az utóbbi 30 évben pedig hol kevesebb, hol pedig nagyobb intenzitással, de folyamatosan jelen voltak a könnyűzene elitjében.

A Guitar World magazin szerkesztőjeként ismert Richard Bienstock által jegyzett "Aerosmith- A bostoni rosszfiúk részletes, illusztrált története" az Álomgyár Kiadó gondozásában, magyar nyelven a zenekar fél évszázados jubileuma alkalmából, a napokban vált elérhetővé. A magyar kiadás alapját képező eredeti megjelenésre pedig 2011-ben, a negyvenedik évforduló tiszteletére került sor. A csapat sztorijáról bő egy évtizede már olvashattunk a Stephen Davis-féle vaskos Walk This Way könyvben, illetve pár éve hazai kiadást kapott Steven Tyler életrajza is.

A friss olvasmány azonban más csapásvonal mentén készült. Ez a kötet elsősorban azokhoz szól, akik kívülállóként közelítenek a bandához, mostanában ismerkednek az ötös muzsikájával; persze a könyvben a mániákusok is találhatnak maguknak friss információkat. A koncepció hasonló a Phil Suttcliffe által jegyzett High Voltage című AC/DC könyvhöz, azaz időrendben megkapjuk a zenekari sztorit, fotók, plakátok, grafikák, egyéb ereklyék tömegével illusztrálva, megtűzdelve az egyes sorlemezek kritikáival. Az utóbbiak kapcsán örömmel nyugtáztam, hogy a lemezajánlók különböző szakírók tollából erednek, így a kötet ezen részei több nézőpontnak is teret engednek.

r-279_aerosmith_groupshot1973_gruen.jpg

Az egyezményes alapművek (Toys In The Attic, Rocks, Permanent Vacation, Pump, Get A Grip) mellett jól esett olvasni, hogy rajtam kívül is akad olyan rajongó, akinek a szíve csücske épp a lesajnált Rock In A Hard Place korong. A könyvben persze a zenei dolgokon túl is ott van minden, amit az egykori Toxikus Ikrekről, a Joe Perry-Steven Tyler párosról tudni érdemes, de Bienstock nem a botrányokra hegyezi ki a sorait, a lényeg mindvégig a zenén van, a többi csak körítés.

A könyv kiállításán érdemes néhány gondolat erejéig elidőzni; aki olvasta a szintén az Álomgyár Kiadó által jegyzett Iron Maiden és Metallica biográfiákat, kb. sejtheti, hogy ezúttal is odafigyeltek a formai részre. Nem egy "szimpla" könyvről, hanem egy keményfedeles, cérnafűzött, minőségi papírra nyomott, kiváló felbontású képekkel illusztrált albumról van szó, amit nemcsak olvasni, hanem pusztán lapozgatni is érdemes, hiszen a korai időszakból számos ritkán látott, kevésbé ismert fotó került elő a fiókok mélyéről. Itt van például a legelső promo fotó is 1972-ből, megszámlálhatatlan korai koncertkép társaságában.

Függelékként kapunk egy névjegyzéket és egy alapos diszkográfiát, mely az Aerosmith logó alatt megjelent kiadványok mellett az egyes szólóanyagokat is sorra veszi. A bostoni rosszfiúk története egy alapos, körültekintően megírt könyv, mely mentes a terjengősségtől és az esetenkénti dokumentarista jellege ellenére is olvastatja magát. Az Álomgyár Kiadó sorozatának következő részeként már beharangozták a Pink Floyd kötetet, mely várhatóan hasonló formát fog kapni. Jó olvasást!

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr9516624020

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum