RockStation

CAVE ALTAR - IMPERMANENCE (Cormorlig Creations, 2021, demo kazetta)

Ős doom/death kreatúra

2021. augusztus 10. - rattlehead18

cave_altar.jpgManapság, amikor boldog-boldogtalan nagylemezként kezel egy fájlkupacot, vagy jobb esetben egy nyomtatott felületű, házilag másolt CD lemezt; bemutatkozó felvételként van-e létjogosultsága egy demo kazettának?

Úgy gondolom, hogy az underground útja még mindig inkább ez, mint az előbbiek bármelyike, annak ellenére is, hogy így csak egy szűk körhöz jut el a felvétel. A Cave Altar azonban - alkalmazkodva az aktuális viszonyokhoz - digitálisan is elérhetővé tette bemutatkozó szerzeményeit. Mindig öröm, ha egy új zenekar nem az uralkodó trendek valamelyikére ugrik rá, hanem olyan csapásvonalon indul el, mely nem az aktuális underground valamely fő vonulata.

A kép persze ennél árnyaltabb, hiszen a név ugyan új, a mögötte álló két zenész viszont már több formációban is bizonyított. G.V., aki a vokálok mellett a húros hangszerekért is felelt, elsősorban a Marblebog mindeneseként lehet ismert, Kryptagonist dobos nevéhez pedig a Leirut és a Sírt köthetjük.

cave_altar_2.jpg

A Cave Altar esetében azonban nem black metalról van szó, hanem arról a fajta doom/death metalról, ami épp három évtizede bontogatta szárnyait a brit undergroundban. Az igazán korai Paradise Lost, illetve a még Darren White-tal kiálló Anathema világáról van tehát szó, illetve a 90-es évek legelején nagyjából ezen a vonalon mozgott a Cathedral is.

A két dalos demo első szerzeménye, a címadó egy mogorva ős doom/death kreatúra, harangként konduló riffekkel, mély hörgéssel, esetenként gitárdallamokkal (a levezető téma igazán hangulatosra sikerült). Ebbe a tételbe extra színt visz az árnyalatnyi dallamos ének is. A Soul Drift pedig egy rövidebb hangulattéma, olyasmi különlegesség ez, mint a Paradise Lost: Deus Misereaturja vagy az Anathema: J'ai Fait Une Promesse dala voltak a maguk idején, bár az utóbbi énekes szerzemény volt. Ha ma még lenne értelme a kifejezésnek, ezen két dal alapján akár azt is írhatnám, hogy lemezérett a formáció...

A gyári kazetta két paneles borítóval jelent meg, melyben olvasható egy elgondolkodtató idézet is G.V.-tól, a borítókép maga pedig egy jól sikerült természetfotó. A limitált kazetta a Cormorlig Creations elérhetőségein keresztül szerezhető be, de akik megelégednek a digitális verzióval, a felvétellel a legnagyobb videomegosztó oldalon is ismerkedhetnek. Ha pontoznom kellene, nem találnék indokot arra, hogy bármibe is belekössek, hiszen a felvétel a maga műfajában egy hibátlan produkció, egyben unikum is mai magyar mezőnyben. Remélem, hogy nem csak egyszeri próbálkozás marad ez a két szerzemény!

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr8516654972

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum