RockStation

SVART1: Circondati Dai Petali Do Soli Moriano / Surrounded By Petals We Perish In Solitude (Mask Of The Slave, 2021)

2021. szeptember 01. - rattlehead18

svart12021.jpg

Ha létezik olyan zenei műfaj, melynek itthon semmilyen tematikus fóruma sincs, akkor az az ambient. Persze a hozzáértők már két helyen is beleköthetnek a kijelentésembe; egyrészt az ambient nem zene, másrészt bizonyára akad legalább egy olyan közösségi oldalas csoport, ami kifejezetten erre a műfajra koncentrál.

Mindenesetre jómagam az ambient bizonyos hajtásait még a zene, mint gyűjtőfogalom keretein belül kezelem, a stílus avatott hazai szakértői fórumával pedig még nem hozott össze a jószerencse. A Svart1 név mögött egy olasz úriember, Raimondo Gaviano áll, a saját bandcamp felülete pedig ambient/dark ambient/techno/industrial jelzőkupaccal illeti az általa képviselt műfajt. Raimondo számára a hangkeltés mellett fontos a vizuális oldal is, ebből eredően az élő performanszok a kreativitása kiteljesítésének szintén hangsúlyos elemei.

Svart1 név alatt 2007 óta számtalan kiadvány készült, az erdélyi Sun & Moon Recordsnak köszönhetően időnként magam is belefutok egy-egy újabb megjelenésbe, de nem tetszeleghetek a formáció avatott ismerőjének szerepében, inkább egyszerű külső szemlélőnek vagyok nevezhető. Visszatérve a diszkográfiára; a katalógusban több élő felvétel is fellelhető, melyek egyiknél feltehetően többek szeme is megakad majd.

A Svart1 ugyanis Táltos címmel többek között Szolnokon is prezentált egy hangkollázst. Ha információim nem csalnak, Raimondo rendelkezik további magyarországi kötődéssel is. A Svart1 ambientje nem az a fajta alirányzat, mely a hallgató idegein táncol és célja a fejekben már amúgy is meglévő káosz szintjének növelése. Ez a formáció a meditatív oldalról közelít a műfajhoz, nem felzaklatni, hanem épp megnyugtatni, elgondolkodtatni igyekszik a befogadót.

svart1marcomantione.jpg/Fotó: Marco Mantione/

Az erdélyi kiadó Mask of the Slave nevű labeljénél a nyár elején megjelent Circondati Dai Petali Do Soli Moriano egy tizenhárom tételre bontott hangfolyam. Az első hét fejezet a legutóbbi, Monotono című koronggal egyezően a sorszámozáson túl nem kapott elnevezést. A friss kiadvány második fele pedig - feltehetően - önálló alkotásokat rejt. A borító képi világa jelzi, hogy Raimondo célja ezúttal egyfajta romantikus, eszképista lelkiállapot megteremtése lehetett. Az áramló hangok nélkülöznek mindenféle extremitást, bár sokaknak maga a hangfelvétel léte is extrém élmény lehet.

A külső és a belső borító, illetve a korong nyomata is Max Nonnenbruch: Ifjú szépség című festményének egyes részleteire épül. A német szimbolista művész egyébként a müncheni iskola tagjaként, a XIX. század végén alkotta a képet. A kiadvány első fele, bármilyen képtelenül is hangzik, lényegében a festmény megzenésítése, hangokkal történő illusztrálása.

A Svart1 korongjának első hét epizódja egy múzeumlátogatás kvázi soundtrackje is lehetne. Az andalító, éteri női kórusokkal színesített tételek mellett a 6. fejezetet és a későbbi, Camilla Pisani című szerzeményt egy fojtott hangulat, feszültség uralja. A Matter pedig egy szélsőségesebb eszköztárat felvonultató hangkísérlet. A Ramplingg drámai hangulata egy 30-as évekbeli horrorfilm miliőjét idézi, a záró fejezetekben pedig némi synthwave befolyást is érzek, bár elképzelhető, hogy tévúton járok. A leírtak ellenére viszont a nyitott füleken túl nyitott elme is szükségeltetik a befogadó részéről!

4kop.png

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr2116675628

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum