RockStation

Közzétette a frissített "500 legjobb dal" listáját a Rolling Stone

2021. szeptember 16. - theshattered

black_sabbath_1970.jpgMi a legjobb dal? Ez annyira szubjektív kérdés, hogy lehetetlen válaszolni rá. Mert hogy lehet mérni, kinek mi a jó? Azért jó valami, mert sikeres? Lehet valami jó attól, mert kevésbé ismert és rossz is attól függetlenül, hogy túltolják. Ugye, Béláim? De a Rolling Stone magazin volt olyan bátor, hogy 2004 után újra belefogjanak ebbe a nemes vállalkozásba és összerakták, szerintük mik minden idők legjobb nótái. Érdekesség, de talán annyira nem meglepő, hogy az igazán kemény metalzene meglehetősen kis arányban képviselteti magát, de azért mutatnánk, ki hol leledzik a listán.

Szóval az igazán "metal" dalok közül hat tétel jutott fel az ötszázas listára, ezek az alábbiak:

442. Motörhead - Ace Of Spades
390. Metallica - Enter Sandman
344. Black Sabbath - Iron Man
338. Black Sabbath - Paranoid
256. Metallica - Master Of Puppets
207. Rage Against The Machine - Killin In The Name

Ahogy mondani szokás, nem jó, de nem is tragikus, bár tény, hogy többen hiányolnának néhány örök metalklasszikust, mondjuk egy jó The Troopert, vagy egy Breaking The Law-t, csak hogy a könnyebbek közül merítsünk. De ne legyünk elégedetlenek!

Panaszra a rockzene nyitottabb kedvelőinek amúgy egyáltalán nincs oka, hiszen akár a top 50-ben is jut rendesen gitárzene, csak a kevésbé súlyos eresztésből. Így...

48. Radiohead - Idioteque
41. Joy Division - Love Will Tear Us Apart
40. The Jimi Hendrix Experience - All Along the Watchtower
36. The White Stripes - Seven Nation Army
31. The Rolling Stones - (I Can't Get No) Satisfaction
27. Bruce Springsteen - Born to Run
17. Queen - Bohemian Rhapsody
13. The Rolling Stones - Gimme Shelter
9. Fleetwood Mac - Dreams
5. Nirvana - Smells Like Teen Spirit

De ha a teljes listára lennétek kíváncsiak, ITT végig tudjátok bogarászni töviről-hegyire.

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr5916690636

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

horrorpornó bábszínház 2021.09.17. 16:44:04

És hol vannak a magyar számok?
Oroszok? Románok? Spanyolok? Franciák? stb.

Ez esetleg az angolszász zenék 500 legjobb száma lehetne, de még annak is elég gyalázat a lista. Sehol egy punk, alter stb., még amerikaiból sem. Mondjuk egy olyan listát nemigen lehet komolyan venni, amelyiken egy számmal sem szerepel a Ramones, a Television, Lou Reed vagy akár Laurie Anderson. A sor hosszan folytatható.

exterminador 2021.09.17. 18:13:05

Hát az Idioteque minden, csak nem gitárzene: talán egy húrpendítés nincs benne, viszont nagyrészt egy 1973-as számítógépes kísérleti darabből samplerezte össze Jonny Greenwood. Ettől eltekintve persze egetrengetően zseniális dal.

2021.09.17. 18:32:10

kinyírsz, mer' csak szidni bírsz, hogy nem vagyok pretty, mint a Britney Spears

Fue · http://www.english-hungarian.com 2021.09.18. 12:42:11

Eh, az ilyesmik nem sokat érnek. Kinek milyen az ízlése. Ha én írnám, tele lenne rockkal meg punkkal. Meg régi alternatív zenékkel. Ha egy átlag indiai írná, mindenféle bollywoodi sláger lenne benne, amiről nem is hallottunk.
Ezt éppenséggel olyan emberek írták, akik angol nyelvű populárisabb zenéket hallgatnak, ezért lett ilyen.

para_noir 2021.09.18. 16:42:28

Annyira durván értelmetlenek az ilyen listák, beszélni sincs értelme róluk, maximum arra jók, hogy kitöltsenek pár lapot az újságban.

ecetes torma 2021.09.18. 22:57:03

Értem én, hogy ízlések és pofonok, de ez annyira szar lista, hogy az már bűn. Tele van jelentéktelen, tizenkettő egy tucat számokkal, miközben igazán nagy zenék, és előadók teljesen hiányoznak. Amelyik előadó vagy együttes szerepel, az sem feltétlenül a legjobb száma(i)val.
A Queen-nek összesen egy jó dala volt csak? AC-DC nem létezett? Emerson, Lake & Palmer? ELO? Katie Melua? Sia? The Shadows, The Hollies? Olasz, francia, stb. előadók?
Egyáltalán, ez egy sorrendet is jelent? Ahol az Animals Felkelő nap háza a 471. helyre érdemes csak? Röhej!
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum