RockStation

Több, mint másfél év kihagyás után új bulival fog érkezni a Tukker Booking, nem is akármilyennel!

2021. október 09. - rockstation
jozef_van_wissem_copy_1.jpeg2018 és 2019 után újra ellátogat hozzánk "A nyugati világ talán legismertebb lantművésze", azaz Jozef Van Wissem. A holland minimalista zeneszerző és lantművész neve sokaknak elsőre a cannes-i Filmfesztiválon bezsebelt legjobb filmzenéért kapott díj hallatán csenghet ismerősnek (az 'Only Lovers Left Alive'-ért), amit Jim Jarmusch-sal közösen tettek le az asztalra, de ennél sokkal széleskörűbb életművel rendelkezik az egykor New Yorkban évekig szerzetesi életet élt úriember.

A 90-es évek elején, miután kivándorolt az USA-ba, évekig ki sem mozdult otthonából, aminek hatására olyan tudásra tett szert, ami elindította őt a mai napig tartó karrierjében.19 szóló és 15 kollab lemez köthető hozzá olyan nevekkel együttműködve, mint Jim Jarmusch, Zola Jesus, Gary Lucas, vagy akár Keiji Haino. Olyan nem mindennapi felkérései is voltak Jozef úrnak, mint a Londoni Nemzeti Galériában kiállított Hans Holbein festményhez komponált zenei aláfestés (The Ambassadors), vagy akár Sims Medieval videojátékhoz megírt lantos rész a játék egyik jelenetéhez. Ezúttal viszont olyan céllal vezérelve jön el újból hozzánk, hogy a 2020-as Ex Mortis lemezét helyezze előtérbe. A hipnotikus, sötét folk lemez címe egyébként a 200 éve eltűnt reneszánsz barokk lantra asszociál, ami az 1920-as években tért újból vissza. A lemezt Jozef van Wissem állítása alapján az 1290-ben megírt 'The Booke Of Gostlye Grace' c. könyv erősen vallásos és erotikus töltete ihlette, amihez egy tökéletes kísérőzenét gyártott le, elektronikával, vokállal megspékelve és természetesen legfőbb fegyverével, a lanttal kísérve. A lemez hallgatása során könnyen transz és meditatív állapotba kerülhetünk, amihez olyan vendégek szereplése is hozzásegít, mint Jarboe, Nikolaj Komiagin (Shortparis), vagy Thor a Swansból.

A közel 50 állomásos turné November 13-án fogja elérni kis hazánkat az Auróra klubjában, ahol a lantművész előtt még 3 remekbe szabott előadást nézhetünk meg a Tűzféreg, a der zunder és a Jacobus Cura-tól.

Kapunyitás: 19.00
Elővételes jegyek a Tixán és a Waveben + további jegyek a helyszínen a koncert napján!
Facebook:

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr516714582

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum