RockStation

A 2021-es év 20 legjobb rock/metal albuma

... a RockStation szerkesztősége szerint

2021. december 19. - rockstation

top2021.jpgBár szövegesen ténylegesen csak lista első 20 helyezettjét értékeltük, de idén annyira felhalmozódtak a lemezek és annyira szoros volt a képzeletbeli verseny, hogy végül rendhagyó módon azt is megmutatjuk, mi lett volna, ha harmincassá duzzad a sor. Az egyéni listákat a múlt héten már láthattátok, így sejthető volt, hogy mely korongok teljesítettek jobban a mi szemünkben (ITT tudjátok megnézni az erről készült írást), most pedig akkor bemutatnánk, kik is azok az előadók, akik úgy "nagy általában" közel álltak a szívünkhöz.

A lista 30 - 21 helyezettjei:

top30_vege.PNG

20. POWERWOLF - CALL OF THE WILD

Átjár az igazi metál hangzás, lassan hatalmába kerít az epikus hangszerelés, a latin szövegek, az orgonával kísért dallamok és azon kapom magam, hogy most azonnal leigázom a galaxist, ha kell egy frankó kis középkori ruhában esetleg apáca öltözékben. Attila Dorn hangja pedig mindent visz.

19. BETWEEN THE BURIED AND ME - COLORS II

Az kristálytisztán látszik, hogy a 2021-es BTBAM szövete hogyan készült, állt össze az elmúlt másfél évtizedben. A szálak nagy része már 2007-ben is megvolt, csak azóta újabb és újabb színű, vastagságú és puhaságú fonalakat is szőttek bele.
És az így elkészült szőttes pedig első pillantásra kusza zagyvaságnak tűnik, közelebb lépve apró finomságok részleteket felfedve, három nagy lépést hátra pedig a nagy kép, a big picture tárul fel.

18. KENN NARDI - TRAUMA

Hét évvel előző munkája után újabb szólóanyaggal jelentkezett az Anacrusis gitáros-énekese. Akárcsak a Dancing with the Past albumon, minden más hangszert is ő kezelt és persze maga is jelentette meg az albumot.
Az anyazenekar technikás és előremutató muzsikájának kiterjesztését halljuk itt tizenhárom dalban, valamint egy jó adag bónuszfelvételben (ezek között két újravett Anacrusis tétel is szerepel), közel két órás teljedelemben. Kézműves prog-thrash.

17. IRON MAIDEN - SENJUTSU

Hosszú távra szól a Senjutsu album; nem adja könnyen magát, de meghálálja az odafigyelést. Ami a legjobb benne: már az ismerkedési fázisban kellemes hallgatnivaló, az óvatosan próbálkozó újoncokat sem ijeszti el. Nagy falat, ugyanakkor háttérzeneként is fogyasztható, egyhamar nem fogunk ráunni.

16. DREAM THEATER - A VIEW FROM THE TOP OF THE WORLD

Egy biztos, az A View from the Top of the World egy hibátlan lemez, nincs rajta gyenge pillanat. Nem hittem volna, hogy valaha ezt mondom, de tökéletes háttérzene, pedig azt várnánk, hogy fülessel hallgatós, odafigyelős anyag legyen. De nem, olvasáshoz, házimunkához megfelelő.
Észre se veszed, melyik dal szól, vagy mikor indult újra. Nemigen vonja el a figyelmet, de közben kellemes, minőségi hallgatnivaló.

15. MASTODON - HUSHED AND GRIM

Az album a tizenöt dalával tényleg iszonyatosan hosszú, és hangulatra, érzetre is olyan, mintha két lemez lenne. Az első fele sokkal agresszívabb, keményebb, míg a második rész kicsit progosabb, könnyebben emészthető darab.
A dalok átlagos hossza bőven öt perc felett van, ami nem újdonság a zenekartól.

14. CONVERGE - BLOODMOON # I

A Converge legénysége mellett Chelsea állandó alkotótársa, Ben Chisholm, illetve Stephen Brodsky (Cave In) is a stúdióban sertepertélt, így ha jól számolom, akkor összesen hét fő szorgoskodott a Bloodmoon: I-on, ami a végeredményt tekintve harmonikus együttműködést feltételez.
A női erő érezhetően jót tett a produkciónak, kicsit kiszellőztette a stúdiót és meggyújtott egy vaníliás illatgyertyát, ami ugyan kevés ahhoz, hogy a Converge teljesen megszelídüljön, viszont bőven elég, hogy ne kelljen fejfájásig bámulni azt a bizonyos képet.

13. THY CATAFALQUE - VADAK

"Ott, ahol a levelek között be-behulló esőcseppek alatt rengeteg apró varázslat éri az embert, maga a természet nézett vissza rám a maga vad, de helyenként lágy, kétségtelenül komplex arcával.
Míg elvonul a vihar, ez a természetes gépezet végig ott tart magával, szórakoztat, gyönyörködtet, hogy végül azt vegyem észre: akármi is történik, én ezután csak ebben a világban akarok maradni! Itt találtam meg önmagam - és gyógyultam meg."

12. CARCASS - TORN ARTERIES

Mindenki kedvenc vegetáriánus death metal bandája forradalmi módon egy olyan best of lemezzel lepte meg a rajongókat, amely kizárólag új dalokat tartalmaz. A Torn Arteries igazi Carcass esszencia, amely bár minden korszakukból csipeget, legfőképp a Heartworknek állít szobrot.
A bónusz a zseniális lemezborító, ami pedig talán év legjobbja...

11. SWALLOW THE SUN - MOONFLOWERS

Ez gyönyörű, de nagyon fáj. A 2019-ben megjelent When a Shadow is Forced into the Light albumhoz hasonlóan a Moonflowers is a személyes tragédia egy újabb zenei lenyomata, mely talán méginkább összetett és ha lehet ezt fokozni elődjénél is szívszorítóbb.
A gyász megélésének aspektusait felvonultató mestermű ami bár soha meg nem született volna.

10. KING WOMAN - CELESTIAL BLUES

Az amerikai doom formációnak a Celestial Blues a második lemeze. Kristina Esfandiari szerb-iráni énekes-dalszerző mind szövegben, mind tüdőből hatalmasat belead, s a vallási traumák átélése után a vége egy provokatív tánc az ördöggel.

9. SOEN - IMPERIAL

A Soen, amelyet az egykori Amon Amarth és Opeth dobos Martin Lopez alapított, létezésének tízedik évén túl immár végérvényesen levetkőzte kezdeti kötödését a Toolhoz. Ma már nyugodtan beszélhetünk arról, hogy az amerikai mesterek által lefektetett alapokra valóban egyedi felépítményt húzott fel a svédországi székhelyű, ám időközben abszolút nemzetközivé vált társulat.
Szerteágazó, gondolatébresztő, progresszív irányultságú metal Lopez briliáns dobjátékával és Joel Ekelöf igéző énekével.

8. GREEN LUNG - BLACK HARVEST

Nagyon jól sikerült lemez a Black Harvest, változatos hangulatokkal, elsőrangú hangszereléssel, megjegyezhető énekdallamokkal. Nem lehet néhány egyszerű jelzővel körülírni, és semmiképp nem háttérzenének való. Ehhez jön még a jól eltalált hangzás, a borító már csak ráadás.
Időben szóltunk: ha most megismerkedsz velük, milyen menő lesz majd 2030-ban azzal villantani az (egyik) Aréna büféjében, hogy te már a kettes lemez idején hallgattad őket…

7. QUICKSAND - DISTANT POPULATIONS

Az ismét trióban rögzített album csak témájában ül rá a korszellemre (technokrata társadalom, elidegenedés, illetve elidegenítés), ami nem jelenti azt, hogy zeneileg korszerűtlen lenne.
Sőt mi több megkockáztatom, hogy ismét ők jelölik az utat amerre a modern alternatív rocknak tartania kellene, de végül úgyis másmerre megy majd, de így legalább - hangozzék bár kissé önzően - a Quicksand megmaradhat titkos kedvencnek.

 6. LEPROUS - APHELION

A lazább hozzáállás egyértelműen javára válik az újfent pazar borítóba csomagolt Aphelionnak, és a fentebb elsorolt dalok mind elviszik a hátukon az albumot. Ha eddig kedvelted a Leproust, az idei eresztést is hamar szerethetőre fogod hallgatni. Az elvárt szintet most is gond nélkül hozza a csapat, csak éppen a szokásosnál kevesebb tényleges extrával.

5. TRIVIUM - IN THE COURT OF THE DRAGON

A fejlődés egyik biztos jele, ha már nem a Triviumra mondják azt, hogy olyanok, mint a Metallica vagy X-Y zenekar, hanem más bandákat hasonlítanak hozzájuk, ők válnak referenciaponttá. Saját, felismerhető stílusuk van, mostanra már csak a részleteket finomítgatják.
Az In the Court of the Dragon azt is felvállalja, hogy a szövegekkel is hozzátesz egy saját világ kialakításához, amit a zene és az általános atmoszféra mostanra megalapozott.

4. EXODUS - PERSONA NON GRATA

Az 1980-as évek óta nem puhultak, a korai thrash energia és a napjainkra jellemző kidolgozottság rendkívül ambiciózus keveréke bebizonyította, hogy 2021-ben is megvan bennük az a plusz, ami thrash kortársaik többségében nincs meg. Ez az album az elejétől a végéig tele van agresszióval és gyorsasággal!

3. TURNSTILE - GLOW ON

Nagyon jól végigkövethető a diszkográfián, miként változott a Turnstile nyers hardcore hordából szép színes crossover zenekarrá.
Azonban a Turnstile zenéjére továbbra is lehet fát hasogatni, aszfaltot törni, illetve egy moshpit-et is könnyedén megpörget, mert bizony tele a lemez fogós-zúzós dalokkal és szerencsére nem húzzák az időt a srácok, bő fél óra alatt végig is megy az egész egy lendülettel.

2. SPIRITBOX - ETERNAL BLUE

Igazi stíluskavalkád. A kellemes alternatív metalos hangzást felváltja az igazi metalcore, hogy aztán már-már elektronikus dalra hajazó pillanatokkal megszakítsa azt. Sokan úgy jellemezték a Spiritbox zenei stílusát, mint az "alt-metal elegáns énekkel és dübörgő djent groove-okkal” És tényleg!

1. GOJIRA - FORTITUDE

A Fortitude, ami ugye bátorságot jelent, az juttatta elsőre az eszembe, hogy valóban bátor a francia négyes, hogy ezzel a cuccal álltak elő. Mert talán ez még nincs olyan állapotban, mint bármelyik előző lemez. De ez egy Gojira lemez. Kész van. Legfeljebb Te nem vagy még kész...

 

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr9316787182

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

balazsgorog 2021.12.21. 09:53:09

Idén nálam a 'number one' a Vola Witness című albuma, mindenkinek ajánlom. A 24 Light-years számomra az év dala tőlük. Szintén ajánlom. Köszi a top 20 listát!

NZperX 2021.12.22. 09:45:58

A Vola nálam is TOP3-as lemez. (1. Gojira, 2. Opeth)
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum