RockStation

ASPHALT HORSEMEN - UNPLUGGED IN MY OLD TOWN (GrundRecords, 2019)

Unikum a hazai rockzenében

2022. február 10. - rattlehead18

r-15646064-1595155818-2854.jpg

Egy hazai southern rock zenekar két angol nyelvű stúdiólemez után egy nem is annyira vidéki kisvárosban közel két órás unplugged koncertet ad, melynek hang- és képanyagát ráadásul DVD/CD kombinációban hivatalosan is megjelenteti. Hacsak nem teszem hozzá, hogy a gödöllői Asphalt Horsemenről van szó, a cím ismerete nélkül, első olvasatra életszerűtlennek tűnhetnének ezek a bevezető sorok. Hogy fokozzam a dolgot, a fellépésre ráadásul 2018. januárjában került sor, a kiadvány pedig 2019 folyamán jelent meg, mégis illik megemlékezni róla.

Az Asphalt Horsemen muzsikája ugyanis unikum a hazai rockzenében. A már említett két nagylemezt elindítva rendszeresen emlékeztetnem kell magamat arra, hogy nemcsak én, hanem vérbeli amerikai rockzenéjükkel a srácok is a Kárpát-medencében leledzenek. Az unikális jellegre még egy lapáttal rátéve pedig itt ez az alapvetően akusztikusra vett kiadvány, ami a kinti példaképeknek is becsületükre válna. A koncertanyag a kilencvenes évek első felében megszokott MTV-s cuccokkal ellentétben ráadásul nem negyven-ötven perces, hanem kb. azok duplája.

A sokszínű dalok miatt azonban egy pillanatra sem ül le a hangulat. Az Unplugged In My Old Town névre keresztelt kiadvány gerince természetesen a DVD, mely a fellépés teljes anyagát tartalmazza. Karcsi konferálásai ugyan kicsit meg lettek kurtítva (a Change és a Brotherhood előtti gondolatmenetek szerencsére nem), de az elhangzott dalok egytől egyig itt sorakoznak. Szám szerint húsz tétel került fel a korongra, ráadásként pedig némi extra kíséretében megkapjuk Hendrix Little Wing-jének és Ozzy Mama, I’m Coming Home-jának aszfaltosított verzióit is.

A főműsor tetőpontján pedig az elmaradhatatlan Sweet Home Alabama is előkerül a Lynyrd Skynyrdtől. A Bencsik István, Lőrincz Károly, Matyasovszki Géza és Megyesi Balázs alkotta lovasokhoz szinte minden tételben csatlakozik egy vagy több meghívott. Közülük talán az ütőhangszeres Szitha Miklós és a két énekesnő, Pocsai Kriszta és Varga Lilla töltik a legtöbb időt a színpadon. Hosszabb-rövid időre szerephez jut a Csík Zenekarból Szabó Attila, aki hegedűn a Memories-ban teszi tiszteletét (a December mellett talán itt folyik a legnagyobb muzsikálás), vagy Hegyi Kolos (Magma Rise, ex-Mood, ex?-Stereochrist) is. Kolos a stúdióverzió után ebben a formában is egy feelinges blues-os szólóval dobja fel Ride On című elsőlemezes dalt. A vendégek sorában feltűnik még többek között Kozma Tamás (ex-Mobilmánia), Jesse James és Végh Miklós is.

Aki járt már Asphalt Horsemen hangversenyen, tisztában van vele, hogy Karcsi minden körülmények között hibátlanul hozza a whisky-áztatta énektémákat, holott a koncert közben csak mentes vízzel öblögetett, ráadásul szinte a teljes programot végig is gitározza. Bencsik István már az introként funkcionáló dobszólóban is leteszi a névjegyét, Balázs basszusgitárja nagyon szépen szól, a szólisztikus részeknél külön is érdemes figyelni, hogy pengető nélkül miket muzsikál össze. Géza kezében pedig ott vannak a nagy elődök, legyen szó akár Rickey Medlocke-ról, akár pedig Gary Rossingtonról.

A kiadvány extrája a koncert hanganyagának kivonata, a CD formátum időkorlátja miatt a fellépésből tizennégy tétel lett átemelve az audió korongra. A vendégek mellett meg kell említenem Hidasi Barnabás és Andrics László neveit is, akik a hang- és a képanyag révén sokadszorra tették le a névjegyüket. Ha már névjegy; az éppen négy éve rögzített Unplugged In My Old Town a jövőben akár névjegykártyaként is szolgálhat a srácoknak, bár mai szemmel, ebben a koncertmentes időszakban egy letűnt korszak lenyomatának tűnik.

Ha jók az információim, a zenekar jelenleg is teljes erőbedobással rögzíti a már igencsak esedékes negyedik nagylemez anyagát, melynek megjelenése valamikor az idei év során lesz esedékes, és melyen a Halld, amit mondok kitérője után ismét a stílus anyanyelvén fognak megdörreni a gödöllői southern rock himnuszok.

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr4517364134

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum