RockStation

Burning Witches, Nervosa, Warfect, Systemhouse33 @ Barba Negra, 2022.03.28.

Idegállapotban

2022. április 04. - magnetic star

0nervosa2022_46_eredmeny.jpg

Nem tudom, ki hogy van vele, de nekem ez az este nem arról szólt, hogy új kedvenceket avattam. A két fő attrakció, azaz a két csajbanda (a turnén állomásonként váltogatják a sorrendet) közül az egyik kétségkívül erősíteni tudta itteni népszerűségi pozícióját, a másiknak illő módon megköszöntük a látogatást – és hát többé-kevésbé ez minden.

Na, nem mintha az indiai Systemhouse33 és a svéd Warfect olyan csapnivalóan teljesített volna, hogy mindenki jobban jár, ha említés sem esik róluk. Egyszerűen mindkét társaság a thrash metal örök harmadvonalát testesíti meg számomra. A dél-ázsiaiak a groove-os irányból próbálkoznak, ám a valódi izgalmaktól mentes számokhoz élőben meglehetősen szedett-vedett kinézet is társult. A terepgatyában feszítő vokalista nem mászott bele az arcunkba, konferálásával egy bölcselkedő hindu szerzetest juttatott eszembe, s ez adott is némi sajátos bájt a produkciónak. A bőgős leányzó színpadi kiállásával nem volt különösebb gond, a melegítőnacis gitáros viszont mintha csak a kezdés előtti percekben kászálódott volna le a buszról, szóval igazán vehette volna komolyabban a fellépést.
 systemhouse33-22.jpg

Valamivel életképesebbnek találtam a skandinávok darálását. Ők hármasban, szintén egy gitárral nyomják, és náluk sem ezen múlott a kevéssé meggyőző összbenyomás. Megszólalásuk nem javult számottevően a Systemhouse33-éhoz képest, és nagyobb átlagsebesség ide vagy oda, az ő szerzeményeikből hasonlóan hiányoltam az emlékezetes témákat. Sokatmondó tény, hogy a két alapító megfordult a Bestial Mockery, illetve a Lord Belial soraiban, vagyis nem tegnap és nem a semmiből bukkant fel a trió. A Napalm Records támogatásával még vihetik is valamire (legutóbbi albumuk náluk jelent meg 2020-ban), de vélhetően nem a Warfecttől lesz hangos az underground színtér a közeljövőben.

0nervosa2022_18_eredmeny.jpg

Ami azt illeti, a brazilból európai bázisúvá vált Nervosát ugyanígy túlzás volna az extrém metal megújítójának tekinteni. Önmagában valószínűleg a csupa nőből álló tagságra sem kapnánk fel a fejünket, ha nem a hírnevüket igazoló szinten muzsikálnának a hölgyek. Ráadásul itt is az „ősanya”, Prika Amaral az egyedüli gitáros. Mégis – bármennyire ellentmondásosnak tűnhet –, ahogyan színre lépett a négyesfogat, és tiszta, összefogott hangzás mellett belecsapott a Kings of Dominationbe, az ember feltétel nélkül elhitte tőlük ezt az egészet. Sőt behódolt nekik. Még a rövidebbre vágott hajú Diva Satanica fura karmozdulatai és tánclépései ellenére is, amelyek élesebb kontrasztban aligha állhattak volna eszeveszett hörgésével.

0nervosa2022_22_eredmeny.jpg

Dacára a pokolfajzat-művésznévnek, a szenyorita minden végletes megnyilvánulástól mentesen uralta a pódiumot. Mi több, a konferálást kifejezetten lazára, közvetlenre vette, ezáltal pedig újabb jó pont került be a noteszembe a csapat neve mellé. Még a black metal legendaként bemutatott Mia Wallace basszer sem imidzskedte túl a szerepét. Eleni Nota meg apró termetéhez képest már-már valószerűtlen energiával csépelt. Lehet, hogy erre csak azok csodálkoztak rá, akik nem látták Prikáékat az ugyancsak mélynövésű Luana Damettóval, mindenesetre a görög dobistennő szintén magasan képzett ütős, jóllehet némileg eltérő zenei háttérrel. Szóval őszinte elismerésem a remek érzékkel frissített, a tavalyi (a bulin gőzerővel tolt) Perpetual Chaos lemezt megalkotó jelenlegi felállásnak! Aki legalább párat elcsípett a Nervosa számos eddigi hazai fellépése közül és / vagy a Brutal Assaulton futott beléjük (csehországi fesztivál-szerepléseikről rendre beszámoltunk), egyértelműen megerősítheti a folyamatos előrelépést, amely az utolsó album után is láthatóan-hallhatóan töretlen.

0burningwitches2022_33_eredmeny.jpg

Szerettem volna azt írni, hogy a svájci Burning Witches első magyarországi koncertje méltóképpen zárta az estét, ennél azonban mi sem állna távolabb a valóságtól. Hiába az általuk profin művelt epikus heavy metal és a főzenekari státuszhoz illő díszlet, mert a sound érthetetlen módon visszaesett. Pedig a beállást a Destruction gitárosa, Damir Eskić is felügyelte, sőt színpadi technikusként szintén igyekezett hasznossá tenni magát – mind a show, mind a boszorkáknál gitározó párja kedvéért. Ám sajnos hiába minden, gondos kezek irgalmatlanul feltolták a hangerőt, miközben arányérzéknek nyoma sem mutatkozott a fülbántó hangképben: testetlen dobok, tompán dohogó gitárok, és – pont amikor egyébként nem is jöttek volna rosszul a klassz dallamok annyi vicsorgás után – háttérbe szorított, értelmezhetetlen ének.

0burningwitches2022_36_eredmeny.jpg

A fanatikus keménymag fejében ilyen helyzetben nyilván azonnal bekapcsol a beépített lejátszó, de akinek ez volt az első találkozása a kvintettel, arról nehezen tudnám elképzelni, hogy maradéktalanul élvezte volna. A Nervosa alatt tetőző nézőszám pillanatok alatt csökkent a töredékére. A lányok a deszkákon persze odatették magukat rendesen, ahogy el is vártuk tőlük, Laura Guldemond is egy kedves, csupaszív frontasszony. Érdekes, hogy a „szeretlek” szóba mennyire belesült, miközben sok kollégájának az „egészségedre” is tisztességesen megy… Na mindegy, nem ezen állt vagy bukott a buli kimenetele.

Nem is a fentiek alapján kell megítélni a Burning Witchest. Ez egy kevésbé szerencsés nap volt számukra, de biztosan vezet még az útjuk errefelé, és nem lesz nagy boszorkányság feledtetniük a mostani alkalmat.

Fotó: Réti Zsolt & Máté Évi (Systemhouse33)

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr4517796891

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum