RockStation

“Én úgy írnám le a zenénket, hogy egy cukormázzal bevont keserű pirula”

Interjú Tim McIlrath-tal, a Rise Against énekes-gitárosával

2022. június 07. - moravsky_vrabec

 ra2021.jpg

A Rise Against gyakori vendég a hazai színpadokon, a következő fellépésük június 14-én lesz a Budapest Parkban. A koncert a még tavaly kiadott, komoly mondanivalóval bíró Nowhere Generation album bemutatója (is) lesz, ennek kapcsán beszélgettünk Timmel, a zenekar főnökével. 

Rockstation: Tavaly jelent meg legújabb lemezetek, a Nowhere Generation, egyfajta ébresztő a világ számára, amely hatalmas változások küszöbén áll. Szerinted mi kell ahhoz, hogy ez az ébresztő hatásos legyen?

Tim: A mi dolgunk a figyelemfelkeltés. Azt szeretnénk, hogy a fiatal generáció lássa, hogy a mostani világ mennyiben különbözik attól, amit ideálisnak nevezhetünk. Sok ember komoly privilégiumokkal él, míg mások hátrányból indulnak. Olyan problémákkal kell együtt élnünk, mint a rendszer-szintű rasszizmus, az LGBT jogok kérdése, a jövedelmi különbségek és még sorolhatnám. Egy demokráciában legalább a lehetőség megvan, hogy a fiatalabb generáció beleszóljon a jövő alakulásába. Mi pedig annyit tehetünk, hogy felhívjuk a figyelmet bizonyos kérdésekre.

Szóval a kulcsszó a tudatosság, a figyelemfelkeltés. Az album szövegeiben olyanokról esik szó, mint a klímaváltozás, a politika, az állatok jogai, a háború, vagy a fiatalokat érintő problémák. Csupa olyan téma, amitől könnyen elszabadulnak az indulatok a kommentszekciókban. Miért tartjátok mégis fontosnak ezeket?

Tim: Ezek a témák már a megalakulásunk óta velünk vannak, meghatározzák a zenekart, és azt is, kik vagyunk. Ha elhagynánk őket, az olyan lenne, mintha kiszakítanánk a zenekar egy részét. Lehet, hogy valaki nem ért egyet azzal, amiről éneklünk, de ebből akár egy párbeszéd is kialakulhat, ami gondolkodásra készteti a többi hallgatót.

Te magad is olvasol kommenteket?

Tim: Nem mindig sikerül távol tartani magam tőlük, de azért próbálkozom. Inkább az ösztöneinkben bízom, hogy azok a jó irányba viszik előre a zenekart.

Van külső segítségetek, aki a közösségi felületeiteket kezeli, vagy ezt a zenekar maga intézi?

Tim: Nagyrészt maga a zenekar, de van egy külső munkatársunk, aki segít ebben.

Amikor ilyen szintet ér el a megosztottság és a fekete-fehérben gondolkodás, mennyire jönnek át a dalaitok komplexebb üzenetei?

Tim: Ez nagyon jó kérdés. Az a cél, hogy a szövegeink felkeltsék a hallgató érdeklődését az adott téma iránt. De ha a szöveg túl elvont, akkor senki nem fogja érteni. Azt szeretném, ha az emberek könnyen megértenék az üzenetet, és ne egy rejtvényt kelljen megfejteniük. Szerintem a rajongóink elég okosak ehhez. Igazából mindig is érdekelt, hogy ők hogyan értelmezik a dalainkat, mi az ő interpretációjuk.

0riseagainst2018_38_eredmeny.jpg

Ez jó átvezetés a következő kérdéshez: gondolkodtál azon, hogy a rajongók mekkora része mélyed el a szövegekben, és hányan vannak, akik csak a klassz zenét élvezik?

Tim: Haha, ez is jó kérdés. Amikor úgy 15 lehettem, elmentem megnézni a Rage Against The Machine-t Chicagóban, és pont azon gondolkoztam, hogy a tömeg mekkora része fogja az üzenetet, és kik azok, akik csak egy jót táncolnak vagy zúznak a zenére. A politikai tartalmú zenék esetén szerintem ez örök kérdés marad. Én úgy írnám le a zenénket, hogy egy cukormázzal bevont keserű pirula. Úgy alkotjuk meg a dalainkat, hogy meglegyen bennük a fogósság, ami megragadja a hallgatót. Aztán reméljük, hogy lefejtenek egy réteget, és rájönnek, miről is szól a dal. De tudjuk, hogy nem mindenki hajlandó erre, van, aki csak élvezi magát a zenét. De a dalaink olyanok, mint a trójai faló, és ha már egy hallgató veszi a fáradságot, és a mélyére ás, művészként már elégedettek lehetünk.

Te hogy látod a fiatal generáció lehetőségeit? Mennyire látszik tragikusnak, illetve mennyire vagy optimista mégis? Csak mert a szövegeitekben mindig ott van az optimizmus szikrája is.

Tim: Igen. Az én optimizmusom a rajongókból, a fiatal közönségünkből táplálkozik. Ők adnak nekem reményt. Látom őket a koncertjeinken, fiatalok, energikusak, szenvedélyesek, és nem hajlandóak kétségbeesésbe süppedni, hanem készek tenni a jövőjükért. Nem azt nézik, hogy honnan jöttél, milyen a bőrszíned, esetleg menekült vagy, vagy az LGBT közösség tagja – igen, ez adja az optimizmusomat.

És mennyire hiszel abban, hogy a “nowhere generation” majd jobban csinálja, vagy jobban csinálná ha tehetné? Szerinted megvan bennük a felelősség a globális kérdések iránt?

Tim: A “nowhere generation” tudja, miért dühös, és tudja, hogyan lehet változásokat elérni. Ez persze minden generációra igaz úgy általában, hogy új tapasztalatok birtokában másként akarja, mint az elődei. Szóval, igen, megvan bennük a felelősség, és nemcsak folytatni akarják, amit az elődeik, hogy aztán ugyanazt az utat járják be ők is.

0riseagainst2018_05_eredmeny.jpg

Végül hadd kérdezzelek a turnéról is. Nemsokára útnak indultok és végigkoncertezitek a nyarat Európában és otthon. Van esetleg valami spéci playlisted illetve készítettél be filmeket, sorozatokat az üres órákra?

Tim: Haha, nézzük csak. Legutóbb olyan bandákat hallgattam, mint az Idles, a Turnstile vagy a Teenage Wrist. Hogy miket néztem? Tényleg, miket is? Az Obi-Wan Kenobi sorozatot, a Breaking Bad-et, már úgy értem, a Better Call Saul-t. Valószínűleg ezek mennek majd a buszon is. A turnén sok az üres óra, nagyok a távolságok. Viszünk egy csomó könyvet meg persze a sorozatokat, hogy elfoglaljuk magunkat a holtidőben.

Tim, köszönjük az interjút, és sok sikert a turnéhoz és a budapesti koncerthez!

Tim: Már alig várjuk, köszi!

(A Nowhere Generation alapos lemezkritikáját ITT olvashatod.) 

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr1217850057

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum