RockStation

Black Oath - Emeth Truth and Death (Sun & Moon Records, 2022)

2022. június 09. - rattlehead18

black_oath_emeth.jpg

Ugyan az öreg kontinensen - mi több, véleményem szerint globálisan is - a svédek a doom metal helytartói, Európában elvétve azért akadnak további olyan apró színterek is, ahol manapság biztos lábakon álló doom mozgalmak működnek. Gondoljunk csak a death metallal, illetve a funeral doommal kacérkodó finn zenekarokra, vagy dél felé tekintve érdemes a mindenkori olasz színtérre is rámutatni. A dél-európai halálkultuszok ápolói ráadásul minden náció közül a legsötétebb tónusú doom metalt képviselik.

Elég az erdélyi Sun & Moon Records katalógusából mazsoláznunk ahhoz, hogy valamelyest tisztán lássunk az utóbbi alirányzat mai apostolai kapcsán. Legyen szó akár a legtekintélyesebb múltra visszatekintő Abysmal Griefről, vagy a tavaly a semmiből előtűnt Gargoyle-ról, netán épp a Black Oath-ról, mindhárom itáliai formáció szoros kapcsolatot ápol a túlvilággal. Világképükben pedig határozottan tetten érhetők népük halálkultuszai.

A bő másfél évtizedes múltra visszatekintő lombardiai Black Oath útját az Abysmal Griefhez hasonlóan számtalan kiadvány szegélyezi, melyeknek csupán a töredéke a tényleges nagylemez. A milánói négyes vonzódik a megosztott megjelenésekhez, és a további speciális formátumokhoz, de nagylemezek tekintetében sincs lemaradásuk. Az Emeth Truth and Death már az ötödik soralbum a csuklyásoktól. A fentebb emlegetett triumvirátusból ők azok, akik a legtisztább formában vezetik elő a doom metalt, vagyis zenéjükkel nem tekintenek ki a rokon irányzatok felé, sem a death, sem pedig a black metal irányába. A két alműfaj azonban akarva-akaratlanul is be-beszüremkedik a Black Oath világába. A külsőségek tekintetében pedig bátran merítenek az utóbbi műfajból.

black_oath_band.jpg

Mind a zenekarvezető A.Th, mind pedig társai több formációban is aktívak, ráadásul azok soraiban más-más művésznevek alatt alkotnak, így a szálak felgöngyölítésével most meg sem próbálkozom. A lényeg, hogy valamennyien élik, lélegzik a különféle underground irányzatokat. Az előzményeket, a zenekar múltját csak felületesen ismerem, így nem bocsátkoznék a korábbi műveikkel való összehasonlításokba sem. Az introval együtt nyolc tételes korongon négy vendég is tiszteletét teszi, kettejükön keresztül pedig további betekintést is kapunk az olasz doom mozgalom mélyebb bugyraiba.

Egyrészt itt van a Cultus Sanguine vokalistája, aki a záró Wounded Temple-ben jut szerephez, másrészt pedig tiszteletét teszi a veterán Black Hole egykori ütőse, a manapság az Epitaph soraiban aktív Mauro Tollini is. A regionális színtér két alakja mellett pedig a dán Ustumallagam (Death Haze című szerzemény) és a Chiléből elszármazott Felipe Plaza (Procession, Nifelheim, Deströyer 666) is vendégszerepel az albumon. Az olaszok áttekinthető dalszerkezetekben gondolkodnak, ugyanez áll a hangzásukra is. Zenéjük gyökerei talán a klasszikus Candlemass világához állnak a legközelebb, de megemlíthető velük kapcsolatban egy ritkán hivatkozott másik olasz formáció, az epikusan fogalmazó Doomsword is (gondolok itt a Let Battle Commence című mesterművükre).

A.Th változatos formában tolmácsolja sötét gondolatait, a sokszor fohász jelleget öltő dallamos vokálok mellett gyakran felütik a fejüket rövidebb szövegmondások is. A női monológgal és némi extrém vokállal színesített Serpent Of Balaam kezdő dallamaiban némi folkos jelleget is érzek. A remek riffekre építkező, változatos szerkezetű és tempójú Children Of Babalon zenei része pedig bármelyik svéd formációtól eredhetne. Kiemelést érdemel még a vánszorgó tempójú, éteri női énekdallamokkal is feldíszített Shroud To The Afterlife és a sokszínű záró eposz, ahogy a másik nagyszabású tétel, a Death Haze is utaztatja a hallgatót.

A háromnegyed órás idei Black Oath korong egy kiforrott, mind zenéjében, mind világlátásában határozott, az egyéni ízek felvonultatására törekvő formáció képét rajzolja elénk.

45kop.png

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr8217852077

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum