RockStation

Alestorm's Piratefest Budapest @ Barba Negra, 2022. július 3.

Pálinka for everyone!

2022. július 07. - Árposz

_kw_7052.jpg

NYÁR VAN, és ahogy az ilyenkor megszokott, tombol a kánikula. Aki szerencsésebb nyaralni megy, aki elszánt az fesztiválozni, aki pedig a városban ragad az nagyon valószínű, hogy enyhülést keresve örök hűséget fogad az első szembejövő légkondinak. Mindeközben az Alestorm néven emlegetett (Skóciából útnak indult, de egyébként többnemzetiségű) pirate metal csapat az újonnan megjelent Seventh Rum Of A Seventh Rum lemezére (címválasztás 10/10) aljas módon felpakolta a magyar refrénnel lelkesítő Magyarország című dalát, ami történetesen annyira jól sikerült, hogy szerte kis hazánkban nincs az a verbunkos cover band és / vagy a csöcskidobós szettet dizájner matyóra cserélő, frissen megtért pop-menyecske aki jelenleg ezt űberelni tudná.

Szabad ezek után kihagyni a budapesti fellépésüket? Na ugye, hogy nem! Úgyhogy a vasárnapi dögmelegben nyakamba vettem a várost és a Piratefestnek stílszerűen otthont adó Barba Negra felé vettem az irányt.

Színpadon a pécsi kalózok, a pultoknál meg kígyók kígyóznak. 

Érkezésemkor a hazai ízeket képviselő Rumproof már javában bizonyította, hogy bőven van keresnivalójuk egy ilyen rendezvényen. Kicsit később kiderült, hogy sokkal több mint elsőre gondoltam. Sajnálatos módon a szomjúság nagy úr a sor pedig baromi hosszú volt, így mire közelebb jutottam volna a színpadhoz már le is vonultak a srácok. Cserébe szépen kántálta a figyelemre méltó mennyiségben gyülekező és érezhetően elégedett nagyérdemű, hogy “zsírfasz”, aminek hőseink valami furcsa okból nagyon örültek.

_kw_6707.jpg

Hófehérke és a négy kalóz

Korábban még sosem hallottam a Visions of Atlantis nevű osztrák-olasz-francia csapatról. Attól tartok, ettől nem lettem sokkal szegényebb. Igyekszem röviden rekonstruálni az eseményeket: Vasárnap este 19:00 magasságában megjelent a színpadon egy törékeny testalkatú, ám határozott fellépésű, öltözetében “kalózos” megjelenésű hölgy (Clémentine Delauney), majd előre megfontolt szándékkal heves áriázásba kezdett a társaságában tartózkodó “Operaház Jack Sparrowjával” (Michele Guaitoli). Mindeközben tettestársaik a “melodikus power iskola” számtalan aspektusát kipipáló, már-már operettbe hajló, csoportosan elkövetett zenei alapot szolgáltattak. Megjelenésük pontos oka számomra eddig ismeretlen, ám a csoportosulásra jellemző zenei koncepció viszonylag egyszerűen tudom szemléltetni: Adott egy nagy adag inspiráció, mely feltételezhetően az Avantasia, Nightwish, Rhapsody (of Fire), Stratovarius, Edguy munkásságához köthető. A csoport egészét egységbe kovácsolja a “kalóz” temetikához való indokolatlan ragaszkodás, ám érdekes eljátszani a gondolattal, hogy ez a koncepció különösebb feltűnés nélkül gyakorlatilag bármi mással felcserélhető. Például: űrhajós, mazsorett, tűzoltó, kéményseprő, cserkész...a lehetőségek tárháza szinte kimeríthetetlen. 

_kw_6814.jpg

Nézzük a dolog jó oldalát: Nagyon úgy tűnt, hogy a közönség jelentős része kajálta a dolgot, elvégre volt cuki csaj, meg kalóz ruci. Ám egy magamfajta szőrösszívű krampusz szemszögéből az egész produkció nagyjából annyira passzolt ehhez az estéhez, mint egy last minute karibi-tengeri hajóúthoz a hólapát. Clémentine kisasszony megemlítette, hogy szeptemberben ismét ellátogatnak hozzánk, de sajnos akkor pont nem érek rá. Mindenki másnak jó szórakozást kívánok!

Magasságos gumikacsa!

A Visions of Atlantis műsora remek lehetőséget adott arra, hogy kicsit átgondoljam miért is tartottam annyira fontosnak, hogy itt legyek ezen az estén.  Az ugye már egészen  biztos;  nem miattuk. 

_kw_7291.jpg

Az Alestormot már rengetegszer láttam és minden alkalommal remekül szórakoztam, de ugye szórakozni sok mindenre és sokféleképpen lehet, úgyhogy biztos nem ez a fő mozgatórugó. Aztán itt van a már emlegetett Magyarország című dal és a Neoton feldolgozásos vicceskedés, meg az a mérhetetlen jófejség, hogy mennyire szeretnek minket. Na, de álljunk már meg egy pillanatra! 2015 óta egy magyar gitáros (Bodor Máté ex Wisdom /ex Leander Kills) penget a zenekarban, ráadásul a billentyűsük Elliott és Gareth a basszer is éltek egy ideig Budapesten. Ha ez még nem lenne elég a menedzserük is magyar, akivel mondanom sem kell, hogy jó viszonyt illik ápolni. Ugye?! Akkor ez sem az igazi válasz. Ott van még az a szemtelenül rajongóbarát csomag, amivel kifejezetten erre az estére készültek: Ez stílszerűen 7777 gyengécske magyar forint ellenében tartalmazott egy belépőt az eseményre, egy elegáns és alkalomhoz illő “Pirates of The Balaton” pólót, a Seventh Rum Of A Seventh Rum digipak CD változatát és még némi olvasnivalót is. Hát jó, hogy már nem a zenekar fizet azért, hogy eljöjjön a közönség! Gyanús…Aztán abban a pillanatban, ahogy a csodálatos rave intro közben a színpadra vonult a zenekar rájöttem a megoldásra….

_kw_7308.jpg

….sosem élt igazán, aki nem látta Bodor Mátét a 80-as évek ikonikus retro shortjában, ami ráadásul még piros is.

De a viccet félretéve tök felesleges a nagy megfejtést keresni. Az Alestorm titka pofátlanul egyszerű. Mesteri szinten értenek a hangulat teremtéshez és ahhoz, hogy ezt igazán élvezni tudd, csak egy szabályt ajánlott betartani: pont annyira vedd komolyan őket, amennyire ők veszik komolyan saját magukat. 

Christopher és legénysége ezúttal sem bízta a véletlenre a dolgokat. Csuklóból kirázott lazasággal nyomtak le egy ráadásokkal együtt 21 tételből álló, fesztivál élményt nyújtó party-t ami alatt szinte minden elszabadult, kivéve a gumikacsát, de talán majd legközelebb.  

_kw_7186.jpg

Aki még ezután is kételkedni mer abban, hogy mekkora menőség egy Alestorm koncert az beszélje meg a szigszalag-kampókezű fickókkal a tömegben, ha meri. De aztán csak óvatosan, mert ki tudja kit rejt a maskara. Ezen az estén kalózzá avanzsált az öreg rocker, a szomszéd kiskrapek és a faterja, a félpucér menőcsávó, a dögös csaj és a bölcsész barátnője, a rendszergazda, a postás a rendőr meg a villanyszerelő…és mindenki baromi jól érezte magát.

FOTÓK: LÁNYI KRISTÓF. További képek ITT és ITT.

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr8917876439

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Figy L M 1 ideYEeeah 2022.07.07. 12:35:27

Inkább ne írtál volna a VoA-ról, mert rohadtul nem vagy képben. Nyilván azért voltak kalózos cuccban, mert az új lemezük címe Pirates. Azzal meg égeted magad mint "szakújságíró", hogy nem hallottál róluk. 11 éves a banda és elég ismertek. Talán tágabb szinten kéne figyelemmel kísérned a metal színtéren zajló eseményeket.
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum