RockStation

Ugyanaz a szív - A #teamAWS rajongói kollektívája mesél a közelgő Siklósi Örs Jótékonysági Emlékkoncertről

Avagy hogy áll össze a fanság produkcióvá, önerőből?

2022. november 23. - Nemesúr

teamaws_cover.jpg

Nincsenek szavak Siklósi Örs elvesztésére. Egy lehetséges nemzetközi, de biztos nagyszínpados hazai karrier előestjén ment el.... De akik szerették, és itt maradtak, sem tétlenkedtek! Ezegyszer nem a zenekaráról beszélek... Ugyanis lelkes rajongói, fiatal zenészek egy osztálynyi gyülekezete fejükbe vették, hogy saját showt készítenek az emlékére, és dalai szellemében a náluk is inkább rászoruló tehetségeknek adják a bevételt.

És szerintünk ez példaértékű, és megható, és követni méltó. Summa summárum: fasza. Mitöbb, olyan fasza, hogy mindenkinek meg kéne szakadnia, hogy írja meg és lobbizza nyálfolyásig. De hát nem. (Hogy hogy nem? Ejj.) Akkor majd megkérdjük mi, meg elmondják ők (Murányi Marci, Kurucz Márk Wimi és Konta Laci lesznek élő szócsöveseik) és - jó szokásunkhoz híven - végül meg is írjuk. Minden további nélkül tehát, rokk!

Szügyem tölti a méla melegség, hisz nem is tudom, melyik ritkább 2022-ben Magyarországon: jótékonysági koncert, emlékkoncert, vagy alulról szerveződő bármi? Erre tessék, a ti showtok mindhárom. Ezt így hogy merészeltétek?

Marci - Az ötlet onnan indult, hogy épp vártam a vonatomra és azon gondolkodtam, hogy én nem róttam még le eléggé a tiszteletem Örs iránt. Eredetileg egy székesfehérvári utcazenés koncert volt az ötlet, de örülök neki, hogy Wiminek hála ez az egész ekkorává nőtte ki magát.

Az AWS hogy állt hozzá az emlékkoncerthez? Hogy érzitek, mi létjogosultsága van a dolognak így, hogy idén lement egy nagyon sikeres AWS turné, Emlékszem címmel?

Marci - Az AWS és Örs családja is nagyon örült ennek az egésznek, tudomásunk szerint ott is lesznek a koncerten. Szerintem ez az egész eléggé más, mint az Emlékszem turné, ugyanis itt inkább azon van a hangsúly, hogy a zenekar rajongói tisztelegnek Örs emléke előtt.

Az AWS-ben a vendégénekesek váltogatják egymást, itt meg valóságos ensemble cast fogja húzni a dirrdurrt. Mi lehet a jövője e két dolognak, külön és együtt? Hogyan működhetnek el átfedés és ütközés nélkül?

Wimi - Nem gondolunk semmiféle jövőre, mert ez az egész este arról szól, hogy a csapat megemlékezhessen a maga módján, és megmutathassa, mit is köszönhet Örsnek. Viszont nem szeretnénk többet kihúzni ebből, nem a hype vonatra szeretnénk felszállni. Ez egy egyszeri, és megismételhetetlen alkalom, ami Örs emlékéről szól.

Laci - A jövőre talán úgy tekinthetünk, hogy már alakul pár külön project a zenekar tagjaiból, de azokban az AWS már csak inspirációként szerepel.

Mennyire mondható alulról szerveződőnek ez a buli? Kik (lettek benne) a fő szószólók, koordinátorok?

Marci - Én és Wimi vagyunk ketten a főszervezők. Mivel teljesen más látásmódunk van, nagyon sokat segített, hogy mindig az érme két oldalát láttuk, nem csak az egyiket. Wimi nélkül esélyes, hogy össze se jött volna ez az egész. Emellett nagyon sokat segített még hang terén Gubián Ádám, Kresák Kornél, Kusinka Marci és Iványi Máté.

Wimi - Nem egészen "alulról" kezdődik, mert a csapatban vannak olyan emberek, akik már aktívan zenekaroznak, vagy a média szekerét húzzák, de nem mondanánk azt, hogy vagyunk is valakik.

teamaws_group_montages_2.png

Mesélj a teamAWS-ről! Azért mégsem egy szedett-vedett tributebandáról van itt szó. (…Ugye?) Hogyan álltatok össze? Hogyan osztjátok le és gyakoroljátok a számokat?

Marci - Az ötlet után első dolgom volt beírni a #teamAWS facebook csoportba egy szavazást, hogy lenne-e rá elég ember. Nagyjából 60-70-en  jelentkeztek fellépőnek, amiből nyilván szelektálni kellett, így vagyunk most 27-en. Minden hét vasárnapján összeálltunk a Próbazóna egyik próbatermében és begyakoroltuk a setlistet hónapokon keresztül. Mindenki egyre magabiztosabb és ügyesebb lett, és most az utolsó próba végén mindannyian úgy éreztüki, hogy ez egy méltó megemlékezés lesz mindegyik fellépő részéről.

Gondoljunk inkább rájuk, rátok úgy, mint egy nem csak zenészekből álló önkéntescsapatra?

Wimi - A legegyszerűbb, és legigazabb definició a csapatunkra nem más, mint a család. Rengeteget támogattuk egymást a próbák során, az eltelt idő alatt nagyon összekovácsolódtunk, és ez nem fog elmúlni a koncert után sem.

Laci - Minden tag rendelkezik zenei képzettséggel, de Marciék próbálták kiválasztani a legjobbakat a jelentkezők közül. Ami számomra csodálatos, az a több generációs csapat. A legfiatalabb tagunk Batur, és 15 éves létére az egyik legjobb dobos, akivel valaha játszottam. A legidősebb tag sajnos én vagyok a magam 30 évével. Azt fontos még kiemelni, hogy mi is ugyanolyan rajongók vagyunk, mint a többi #teamAWS tag, semmivel sem többek csak azért, mert mi állunk majd a színpadon.

A #teamAWS minden egyes tagjának van Örsös sztorija? mi a tiéd?

Marci - Szerintem nem mondok hülyeséget azzal, hogy minden fellépőnek egy példakép és van vele akár egy rövidebb sztorija. Én sajnos egyetlen olyan AWS koncerten voltam, ahol még Örs volt az énekes. 2019-ben a Fonyódi RockBalaton fesztiválon (életem első koncertélményén) én kaptam meg Örs ingyen sörét, amit meg is háláltam neki egy pár rózsaszín babazoknival, hogy ne fázzon fel a színpadon mezítláb.

Wimi - Nekem megannyi van, hiszen 14 éves koromban rengeteg időt töltöttem Budakeszin, és rengeteget találkoztam Örssel, de megszámlálhatatlan AWS koncert is a hátam mögött van, így nehéz választani.

Laci - Számomra a Rockmaratonos koncert maradt meg a legjobban, és az a monológ, amit Örs a Te is félsz előtt mondott. Zseniális volt.

teamaws_group_montages_3.png

A főszerv a Kill Monday Management, offisöli. 3 éve sincs, hogy aktívak, de igen serény legénység & leányság az övék: az Analogot rendre telirakják mostanság, de megannyi morcosgitáros vidéki bulit is összehoztak már. Kik ők? Hogy találtatok egymásra?

Wimi - Noha nem olyan rég aktívak, ezt abszolút ellensúlyozzák azzal, hogy olyan emberek vannak a csapatban, akik lefedik azokat az ágazatokat, amik elengedhetetlenül szükségesek ahhoz, hogy profi módon szervezzenek le minden eseményt. Imminence koncerten futottam össze velük, és kötöttem barátságot aznap Gerő Andrással, aki az egész mögött áll. Mikor az A-tervünk elszállt, egy másodpercre sem volt kérdés, melyik csapattal szeretném ezt kooperálni, a KMM pedig azonnal minden támogatást és eszközparkot a rendelkezésünkre bocsátott. Később pedig engem is felkértek, hogy csatlakozzak a team-be, ami abszolút megtisztelő, és eszem ágában sem volt visszautasítani. Jobb főszervező gárdát nem is tudnék elképzelni a formációnkhoz, hiszen nagyon átérezték az egész lényegét.

A teljes bevételt a Siklósi Örs Alapítvány kapja majd. Mit kell tudni az alapítványról, mit értek el az alapításuk óta, és mit terveznek majd ezután?

Wimi - Az alapítványt Örs családja hozta létre, feltörekvő zenekarok támogatására, illetve a még meg nem jelent Örs által írt dalok kiadására. Céljaik között van pl. a drága Örs által megálmodott egy zenei tábor, illetve a kezdő zenekarok pályázat útján igényelhetnek pénzt az alapítványtól a karrierjük beindításához.

teamaws_group_montages_1.png

Lesz majd innen Éves Édes ÖrSörözés is? Vagy Örségváltás? És egyéb szörnyű szóviccek; a lényeg: nem tartotok-e attól, egyáltalán kell/érdemes-e tartani attól, hogy Örsből (és értékeiből és munkásságából) poszthumusz hámozható rókabőrgyár lészen? Vagy esetleg épp ellenkezőleg: attól, hogy ezt lehet nyomni 2-3-4 alkalommal, majd az érdektelenség miatt el kell engedni, mint a legtöbb underground törekvést idehaza?

Wimi - Nem tudjuk mi lesz ezután, ez már nem a mi hatáskörünk. Az évenként megrendező AWS emlékkoncertre mindannyian el fogunk menni, ez biztos, azonban mi többet nem fogunk emlékkoncertet tartani, pontosan a rókabőr védelme érdekében. Hisszük, hogy ennek nem erről kell szólnia, és tartunk is tőle, hogy mások a példánkon felbátorodva szervezésbe kezdenek. A gesztus szép, de mindenféleképpen mértéket kell tartani.

Marci - Véleményem szerint addig nincs baj, ameddig Örs a lényeg, egy ikon, egy példakép és megérdemli, hogy mindenki kivegye a részét a megemlékezésből.

Laci - Ahogy Wimi is mondta, mértéket kell tartani, ezért lesz egyszeri alkalom ez a koncert is. Ha nem így lenne, átfordulna egy olyan dologba, ami már nem lenne Örs emlékéhez méltó.

Mit adhatnak Örs emlékére az érkezők? És mit kapnak majd a képükbe tőletek pénteken?

Marci - Most pénteken a nézők egy másféle koncertet fognak kapni, mivel az AWS közönségéből vannak az előadók, nem más zenekarokból. Láthattuk már egymást tombolni a színpad előtt, most pedig a színpadon láthatjuk egymást bulizni.

Wimi - Minden ember, aki jegyet váltott erre a megmozdulásra, már hozzáadott az emlékhez, hiszen támogatta az alapítványt. A pultnál lesz egy Tappancsos doboz: aki a jókívánságait, emlékeit szeretné leírni, beledobhatja ebbe a dobozkába, illetve, s ha további összeggel szeretné támogatni az alapítványt, szintén ezen keresztül teheti meg, a dobozkát pedig Örs családjának adjuk oda. Tőlünk várhatnak a nézők arcon pörgést, könnyeket, teljes szívből odaadást és átélést, egy olyan átdolgozást, ami még sosem látott napvilágot!

 teamaws_cast_png.png

↡ Ha ez bejött, katt a képre a további írásaimért! ↡

rockstation_author_label_nemesur_png_v5.png

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr1617985552

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum