A koronavírus-járvány hatása az élőzenei- és fesztiválszektorra

2020. április 06. - rockstation

0metallica2018_100_eredmeny.jpgAz alábbiakban a Music Hungary Szövetség és a Hétfa Kutatóintézet közösen készített, járványhelyzettel kapcsolatos könnyűzeneipari helyzetelemzését találjátok. A statisztikákban jól látszik, mekkora kiesést szenved el a koncertek és fesztiválok törlésével az élőzenei szektor, milyen hatással van az az érintett dolgozókra.

Tovább

Elmarad az idei Nova Rock!

nr2019.jpgIgaz várható volt, de most már teljesen biztos: hivatalosan is elmarad az idei Nova Rock fesztivál! A döntés az osztrák szövetségi kancellár utasítása értelmében született, miszerint június végéig minden koncertet és fesztivált megtiltottak Ausztriában. A szervezők mindenki türelmét és megértését kérik.

Tovább

Sok-sok kétezres évek eleji koncertfelvétel jöhet?

meshuggah1.jpgLiberated Tape Archive címen indult el körülbelül egy hónapja az a YouTube csatorna, ahová elsősorban eddig ki nem adott, csakis privát archívumokban fellelhető koncertvideókat tesznek fel. Itt persze egy esetben sem kell DVD minőségű kép- és hanganyagra számítani, viszont egy rakat olyan filmet látni, ahol több ma is jól menő zenekar nyomatta már akkor is nagy hévvel, vagy éppen ma már nem, vagy nem igazán létező gárda igyekezett az el nem ért világhírnév felé. A teljesség igénye nélkül mi is mutatunk párat az előbbi kategóriából. A menü röviden: Avenged Sevenfold, Meshuggah, Ill Nino, Killswitch Engage, Chimaira, Papa Roach.

Tovább

Közös dalt vett fel a Die Krupps és Jyrki69

jurgen-jyrki-chinese-black-1024x576.jpgA Die Krupps és a The 69 Eyes frontembere, Jyrki69 is elkészítette a maga karanténvideóját, természetesen a "vigyázz magadra" szellemében. A közösen felvett és meglepően jól összerakott videóval kiegészített dal a The Neon Judgement '80-as évekbeli száma, a Chinese Black lett. Mutatjuk, hogyan sikerült!

Tovább

Koncertvideót készített az új lemezének címadójához a Sylosis

sylosis2020.jpgÚj videót készített a februárban megjelent friss alkotásához, a Cycle Of Sufferinghez a Sylosis. Az öt év lemezszünet után megjelent korongról a címadó nóta kapott egy koncertfelvételekből összerakott filmecskét, melyről lesüt, hogy húsz év után is van energia az eredeti felállásból már csak Josh Middleton gitáros/énekest tartalmazó zenekarban.

Tovább

Éld át újra a tavalyi Wacken koncertjeit!

wacken_2015_1.jpgAz egyik legnagyobb telekommunikációs cég által üzemeltetett MagentaMusic sem marad ki az otthonragadt emberek szórakoztatásából. Sőt, egy elég meredeket merítettek a zsírosbödönből! Ugyanis április 6-9. között minden nap 17:00-tól újra lehet majd élni a 2019-es Wacken egy-egy napját, illetve az azokról kiválasztott koncerteket. Aki ismeri a fesztivált, az tudja, hogy még a "kisebb" nevek is a felső ligából kerülnek ki, így a szórakozás több, mint garantált!

Tovább

Új kiadást kap az Abigail és a Fatal Portait, King Diamond két klasszikus lemeze!

kd2019.jpgÚj kiadást kap King Diamond első két, természetesen azóta örökzölddé érett alkotása, a Fatal Portrait és az Abigail. Az eredetileg 1986-ban és 1987-ben kiadott lemezek április 24-én kerülnek újra a polcokra, mégpedig a Metal Blade gondozásában. Ha esetleg valaki nem tudná, miről van szó, előbbiről a Halloween, utóbbiról a The Family Ghost című dalt megmutatták a CD és LP verzióban megjelenő csomagokról. A többféle vinyl kiadásokhoz (közöttük 200, illetve 1000 darabra limitált színes lemezekkel) dalszövegek és letöltőkód, a szintén LP-tokhoz hasonlító CD kiadásokhoz egy-egy kis poszter jár majd pluszban - a CD-verziókról képeket is mutatunk. A Mester új lemeze, a The Institute valamikor idén jelenik majd meg. Erről egyelőre nincs pontosabb infó.

Tovább

Sometimes - Új videó érkezett Chester Benningon volt csapatától, a Grey Daze-től

greydaze.jpgFriss videót adott ki az április 10 helyett június 26-án megjelenő lemezéhez, az Amendshez, azon belül is az Sometimes című dalhoz a Grey Daze. A Chester Bennington még a Linkin Park előtti csapataként ismertté vált zenekar egy egész ötletes, rajongókat valószínűleg elérzékenyítő klippel egészítette ki a dalt, mutatjuk, hogy sikerült!

Tovább

Dynamo Metalfest 2020

Nemzetközi thrashvériség és minden más (ami két napba belefér…)

dynamo_2020.jpg

A hollandiai Dynamo Open Air az 1990-es években metaltörténelmet írt. Ma már a helyszín más (igaz, csak Eindhoven városán belül költözött a fesztivál), a név is Dynamo Metalfestre módosult, de a 2015-ös újraindulás óta ismét derekasan tartja magát a rendezvény.

Tovább

Korona-Walkos Pantera-pólót, valakinek?

pantera94.jpgA Pantera marketingesei a koronavírus-járvány miatt kialakult helyzetben is igyekeznek a kor követelményeihez igazítani a merch-termékskálát. Ki is dobtak egy idepasszoló pólómintát, rajta az örök klasszikus dal, a Walk "be yourself / by yourself / stay away from me" részletével és a Vulgar Display Of Power borítón lévő koma maszkos képével. Azért azt gyorsan tegyük hozzá, hogy nem feltétlen a haszonhajhászás volt most az illetékesek célja, a póló megvásárlásából beeső bevétel 40%-a a MusiCares részére kerül átutalásra.

Tovább

Karanténklippel jelentkezett a Pit Of Saron

pos_promo_2020.pngA debreceni Pit Of Saron 2019-ben kezdett dolgozni harmadik nagylemezén, ami négy részletben jelenik meg. Az első negyed tavaly nyáron jött ki, egy klippel egyidejűleg, amit a No More Void című számhoz forgattak, a debreceni Hangszerarzenál új üzletében. Azóta történt a zenekarban egy tagcsere dobos poszton és már az új felállással léptek fel a fiúk a Tankcsapda előzenekaraként a T30-as turnén a Főnix csarnokban.

Tovább

The Path - Ambient dalt adott ki a Killswitch Engage énekese

0killswitchengag2018_03_eredmeny.jpgFriss nótával igyekszik megtörni a csendet a Killswitch Engage frontembere, Jesse Leach. Mondjuk a csendmegtörés itt egy kicsit talán erős kifejezés, hiszen a The Way Back Within név alatt kiadott The Path a maga ambientes, meditatív nyugalmával azért eléggé messze van a zajos témáktól, de maradjunk annyiban, hogy a maga nemében egy príma kis tétel lett!

Tovább

Nézd végig a Between The Buried And Me 2017-es DVD-jét!

betweentheburiedandmejan2018promo_638.jpgA rajongók biztosan élőben követték a csütörtök esti streamelést, de ha esetleg kimaradt volna a modern progmetalos Between The Buried And Me-nek a műsora, most pótolhatja! A menü a 2015-ös albumukat teljes egészében, élőben bemutató Coma Ecliptic: Live című DVD anyaga volt, mely alatt a tagok is beszálltak a különböző felületeken (YouTube, Twitch, stb.) folytatott chatelésekbe.

Tovább

A Leander Kills és a Mudfield megosztottan nyerte az idei Fonogram rock- és metal kategóriáját

lk2020.jpgA Leander Kills lemeze, a Luxusnyomor és a Mudfield új anyaga, a Sárrét vitte el a megosztott pálmát az idei Fonogram Díjátadó "Az év hazai hard rock vagy metal albuma vagy hangfelvétele" kategóriában. A két csapat  olyan előadók friss korongjait gyűrte maga alá, mint az Ann My Guard, a Junkies és az Ossian.

Tovább

Jön a Primal Fear új albuma!

pralfear_2018.jpgA 2020-ban abszolút modernnek hangzó Metal Commando címet adta az új nagylemezének a Primal Fear. A lassan már negyed évszázada menetelő német metalcsapat a tervek szerint július 17-én adja majd ki a tizenegy dalos korongot, melyről az első kislemezdal, az Along Came The Devil május 15-én érkezik majd. Addig is egy borítót már tudunk mutatni!

Tovább

Szinte Depeche Mode-ban tolja az Ulver

ulver.jpgÚj dalt adott ki az Ulver, ennek címe Little Boy. Ellentétben a névadó atombombával, ez inkább egy szinte táncolható, már-már Depeche Mode-ra hajazó nóta lett, viszont annak is a jobbik eresztéséből. A dal ingyenesen letölthető a zenekar Bandcamp-oldaláról, persze azért mi is megmutatjuk a szintén idén kiadott Russian Dollal együtt.

Tovább
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum