RockStation

Utolsó kommentek:

gigabursch 2021.04.19. 10:22:13

Ő is olyan, mint a vasárnapi húsleves.
Ezer éve ugyanaz, és ugyanaz marad. De ezért szeretjük.

Bejegyzés: Újabb szólódalt mutatott Billy Gibbons

Szabó Tódor 2021.04.18. 13:19:34

Ez egy vicc! Tényleg van, aki erre kiváncsi? Egy énekes meg egy basszusgitár sokat segítene. Szerencsére bőven van mit hallgatni.
Egyébként újabb bizonyíték arra, hogy a marketing egy komoly tudomány.

Bejegyzés: Jimmy Kimmelnél járt a Greta Van Fleet

weirdo 2021.04.18. 08:13:26

Jobban megnéztem, ennél még a Zeppelin is jobb volt egy fokkal

Bejegyzés: Jimmy Kimmelnél járt a Greta Van Fleet

weirdo 2021.04.18. 08:12:26

Amit eddig láttam, hallottam, tényleg jaj. mi ez a bajusz, ember??????

Bejegyzés: Jimmy Kimmelnél járt a Greta Van Fleet

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2021.04.17. 04:45:25

@Naki vagyok kerdojel: plusz ezer.
Ráadásul jó eséllyel valami dzsunka termék, rászitázva ez a márkanév, meg a Rammstájn grafika, oszt jól van, ugyanezt meg lehet venni fillérekért is.
De hát ilyen ez a popszakma...

Bejegyzés: Mennyi pénzed van fölösben? - Árban felsőkategóriás ruhamárkával szövetkezett a Rammstein

Naki vagyok kerdojel 2021.04.15. 12:08:39

Értem én, hogy elmaradtak a koncertek és kell a pénz, de ha úsznék a milliárdokban, akkor sem adnék ruháért ennyit. Inkább eljótékonykodnám, vagy odaadnám valami értelmes célra.

Bejegyzés: Mennyi pénzed van fölösben? - Árban felsőkategóriás ruhamárkával szövetkezett a Rammstein

éppnászos 2021.04.14. 22:18:34

ez olyan, mintha én játszanám (főleg a macska) - igazi macskazene :)

Bejegyzés: Amikor a macska billentyűzik, az improvizációs zene új értelmet nyer!

NZperX 2021.04.13. 07:46:07

Szerintem ez a zene az Eurovision világán kívül értelmezhetetlen.

Bejegyzés: Metalite – A Virtual World (AFM Records, 2021)

horrorpornó bábszínház 2021.04.09. 01:57:03

@tpl:
Hát nem én kezdtem, faszfej.
Számos ismert és sikeres rockzenekarban - na ne röhögtess.
Akkor nem írnál akkor ökörségeket, amiket megint összehordtál.
Bár hát ki tudja - a Beatles egyik tagjának sem volt fingja sem a zeneelméletről, ehhez képest legalább 3-an a 4-ből egész tisztességes életművet összekalapáltak, pedig volt, aki csak 40 évig élt közülük, még ha nem is szabad akaratából.

Al di Meola meg McLaughlin sem a 70-es évek terméke, mi? Utóbbi valamivel öregebb, mint Blackmore, de előbbi is csak <10 évvel fiatalabb. Persze, ők a jazz irányából érkeztek, az egy más világ, nagyon fiatal koromban hallgattam - mint akkoriban kb. mindenki más is, akivel egyik nap Pegén vagy Szakcsin, netán Minin találkoztál, másnap esetleg P. Mobilon, HBB-n, Pokolgépen vagy épp Európa Kiadón, Orkesztra Lunán vagy akár még punkkoncerteken is -, de nem igazán fogott meg.
Én végig a rockról beszéltem.

Malmsteen?
Hát lehet, hogy a világ összes skáláját IS ismeri és használja is, de a lélektelen dögunalom mintapéldája. (Magyarban ugyanez Szekeres Tamás, legalábbis a saját lemezein.)
Clapton a maga egyszerű játékával bármikor fél kézzel feltörli vele a padlót. A fentebb említettek szintén. Vagy akár a szintén nem világrengető technikájú, de mégis nagyon ízesen gitározó Bencsik Samu, aki mestere volt a viszonylag egyszerű, mégis felejthetetlen szólóknak, a P. Mobil 40 éve abból él, amiket ő írt. Meg még néhány másik zenekar is (Mobilmánia és társai).

(Csak zárójelben: a blues szót nem kötőjellel ragozzuk, bluesból, blueszal stb. Bár gondolom, több mint 30 éve helyesírsz is, és számos ismert és sikeres helyesírócsapatban helyesírtál, és ma is egy ilyenben játszol. Fetrengek a röhögéstől. Tudod, a tekintélyelvű érvelés még olyan embertől is büdös, akiről az ember tudja, hogy kicsoda, egy névtelen senkitől meg kifejezetten röhejes,)

Ja, egyébként lehet, hogy az frusztrál, hogy a te gitározásodat valóban elunják nemhogy 10, de fél perc alatt? Hát, van ilyen...

Bejegyzés: Tényleg ez lenne az évszázad száz legjobb rockdala?

tpl 2021.04.08. 07:05:00

@horrorpornó bábszínház: Blackmore frig skálát is használ, sőt pár Rainbow albumon fél-egész skálában is játszik. Lehet, hogy az utóbbit bem tudatosan választotta, iszonyat nagy tehetség a fickó, fül alapján is simán ráérez.

Te a hetvenes évek gitárhőseit emlited, akik mind a blues-ból, mint zenéből epitkeztek, legtöbbjük az "utcán" tanult gitározni és fingja sem volt, hogy hangtanilag mit játszik. De ez volt a 70es évek szépsége. Igazán szívből tudtak játszani. Persze, akkor is voltak képzett gitárosok, akik a blues-zal nem elégedtek meg, azt különböző műfajokkal vegyitették, később ezeket fúziós zenéknek kezdték hívni. A fúziós rock elképesztő tehetségű és tudású képviselője pl. Al di Meola, vagy John McLaughlin. Na, ők már simán vágták az általam említett skálákat (is).

A 80as évek elején olyan mega rockgitárosok jelentek meg, mint Van Halen, Malmsteen. Ők már ismerték a zeneelméletet, és zeneileg egy teljesen más műfajt teremtettek. Ez többek között annak volt köszönhető, hogy a pentaton csak az alapja volt a zeneiségüknek, nem a kizárólagos eszköze. A 80as évektől a rockzene valóban képzett zenészeket volt képes adni.

Nem értem a kioktató stílusodat. Öregem, inkább szállj le a magas lóról. Több mint 30 éve gitározom, számos ismert és sikeres rockzenekarban megfordultam, ma is egy ilyenben játszom és persze rendre belefutok okoskodó, kioktató f@szkalapokba, akikben valamilyen számomra érthetetlen oknál fogva elemi késztetés van arra, hogy mindenkinek nagy hanggal igazolják,miszerint ők qrvára mindent jobban tudnak.

Bejegyzés: Tényleg ez lenne az évszázad száz legjobb rockdala?

horrorpornó bábszínház 2021.04.08. 02:38:58

@tpl:
Igen, valóban vannak ilyen skálák, ügyesen puskáztál a Wikipédiáról, csak az a baj, hogy a rockzenében ezeket nemigen használja senki.

Nem tudom, Ritchie Blackmore neve mond-e neked valamit, de ő pl. pont ezt a két hanggal kiegészített pentatont használta gyakorlatilag egész életében (mivel még él, még ma is, lásd Blackmore's Night). Biztosan emiatt nem is volt 8 percnél hosszabb koncertjük soha a fennállásuk alatt, és emiatt nem volt túl sok olyan Deep Purple-koncert volt, ahol meghalt a közönség az unalomtól. Meg biztos ezért nem is játszott 10 másodpercnél hosszabb szólókat.
De ugyanez mondható el a kutyaütő Jimmy Page-ről és a Led Zeppelin nevű ismeretlen fos bandájáról is.
Szintúgy nemigen lépett ki ebből Tony Iommy sem, nyilván ezért nem is ismeri senki a Black Sabbath nevű sokadrangú brit amatőr garázszenekarnak még a nevét sem, mert pár perc után elunták, és hazament mindenki.
De egy bizonyos Jimi Hendrix még ennél is egyszerűbbet használt, mert ő csak a blueshangot rakta bele pluszban a pentatonba.
Egy csomó neves rockzenész meg még azt sem, megélnek a sima pentatonból.
De még a legvirgásabb titánok sem nagyon használnak mást az említett két hanggal kiegészített pentatont az adott hangnem dúr hangjaival (ez 3 plusz hang) kiegészített skálánál, viszont ezt a 3 dúr hangot csak is átvezető, "színező" hangként (pl. nyújtásnál) és elég ritkán veszik igénybe.

Gondoltál már arra, hogy esetleg csak te beszélsz alaptalan baromságokat, és fingod nincs egyébként a rockzenéről?

Hogy kicsit tanulgassál, íme egy kis olvasnivaló (bár kicsit más a terminológiája, mint az enyém, de kb. ugyanazokat mondja, és apróbb hibák vannak is benne,pl. az E6-on lehagy egy hangot a blues-hangsorok című ábráknál):
www.gitariskola.hu/pentaton_skalak_blues.html

Aztán csak óvatosan, nehogy nagyon fájjon!
(Ja, a gitárnyak a hagyományos tabulatúraelrendezéshez képest tükrözve van az ábrákon, egy másik fejezetben leírja azt is, hogy miért.)

Bejegyzés: Tényleg ez lenne az évszázad száz legjobb rockdala?

tpl 2021.04.07. 13:45:29

@horrorpornó bábszínház: aki csak pentatont és harmonikus moll skálát használ, annak nehéz lesz 10 percen keresztül fenntartania a hallgatóság figyelmét. A fél-egész, a domináns dúr, a frig, a líd, és a mixolid skálák ismerete és használata alap kell, hogy legyen de a domináns líd és az egész hang skálák is elvárhatóak. Azt el tudom képezni, hogy ezek a top100 listás zenekarok az általad említett két skálából is megélnek. Nem véletlen, hogy alig hallhatok közülük párat...

Bejegyzés: Tényleg ez lenne az évszázad száz legjobb rockdala?

horrorpornó bábszínház 2021.04.07. 13:10:25

@jancsi_31:
Öcsike, látszik, hogy a zenéhez is ostoba segg vagy, mint az életben mindenhez.
Én viszont - veled ellentétben - zenélek.
10 perces rögtönzést (ha szólóra gondolsz) kb. bármelyik közepes vagy annál jobb gitáros bármikor lejátszik, elég hozzá ismernie a pentaton skálát, ha pedig még a blueshangot (felemelt 4. hang) meg a cigány skála egy pluszhangját (felemelt 7. hang) is beleteszi, akkor mindenki el lesz ájulva, és mivel ezek teljesen harmonizáló hangok, nagyon nem tud mellényúlni, ha ebből nem lép ki.

@tpl:
Naponta hányszor szoktad elkövetni életed legnagyobb hibáját?

@Sir Gombóc:
Ha rendesen elolvasod, nem is írtam, hogy nem létezett.
Persze, már 1957-ben is volt elektronikus zene, mivel az egykori Delta főcímzenéje (Song of The Second Moon) is az, ráadásul tisztán elektronikus, és az akkori.
Amiket említesz, azok közül viszont egyik sem volt tisztán elektronikus zene, mindegyikben hangszereken is játszottak.

Bejegyzés: Tényleg ez lenne az évszázad száz legjobb rockdala?
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum