Logo Pic
StileDiVita 2025. március 14.

A Purim legvidámabb süteménye: hámán táska (hamantaschen)

Purim van. A zsidó farsang, eszem-iszom ünneplésének története, i.e. 450-re tehető, amikor a perzsa birodalomban élő zsidóság megmenekül a fogságból. Ezt a történetet Eszter könyve örökíti meg, ami szerint Eszter királyné és nagybátyja, Mordecháj közbenjárásának köszönhetően a zsidók megmenekültek a gonosz miniszteri tanácsadó, Hámán megsemmisítő tervei elől, így az életeket követelő veszély egyik napról a másikra örömbe tudott átcsapni. Nevének eredete több szálon fut. Az egyik legenda szerint Hámán miniszteri főtanácsos neve miatt, egy következő legenda szerint egy akkori hagyomány miatt, amelynek lényege, hogy a halálra ítéltek fülét levágták - a sütemény ezért hámán fülének is szokták hívni -, de a legvalószínűbb amit a zsidó nyelvészek állítanak, miszerint a hámán valójában a mákos töltelék miatt kapta a nevét, ugyanis a német-jiddis nyelvben a Mohntasch mákos táskát jelent, és a sütemény eredeti tölteléke is mákkal kevert lekvár. 

Összetevők - kb. 20 db-hoz -

150 g puha vaj
50 g porcukor
1 tojássárgája
200 g liszt 
1 kávéskanál sütőpor
1 nagy csipet só
fél citrom reszelt héja
lekvár: elsősorban meggy vagy mák, opcionálisan darált mákkal keverve

Elkészítés

A vajat, porcukrot és a tojássárgáját habosra keverjük, belekeverjük a citromhéjat, majd egy másik tálban a száraz alapanyagokat keverjük össze, vagyis a lisztet, sütőport, sót. Majd a száraz anyagok keverékét hozzákeverjük a folyékony alapanyagokhoz. Egy karos géppel alaposan összekeverjük, és tészta állagúra gyúrjuk. Majd folpackba csomagolva minimum 1.5 órára hűtőbe tesszük. Az idő elteltével a tésztát vékonyra nyújtjuk, miközben a sütőt előmelegítjük 180 fokra. A kinyújtott tésztából kb. 7 cm-es köröket vágunk ki. Mindegyik kör közepébe egy lapos teáskanál lekvárt helyezünk, majd jön a táskák elkészítése. Két egymás melletti oldalt kicsit felhajtjuk, majd a találkozásuknál lévő csücsköt összenyomjuk, hogy a lekvár ne folyjon ki, és ugyanezt tesszük a szabadon maradt oldallal is, csak ott a két végén lévő csücsköt nyomjuk össze. Arra figyeljünk, hogy a lekvár kilátszódjon a háromszögből. A kis táskákat áttesszük egy sütőpapírral bélelt tepsibe, és kb. 15 perc alatt megsütjük. A táskák inkább világos színűek legyenek, ne süssük őket túl. 

Vissza a címlapra
Rozmaring&Csokoládé
Legjobban pörgő posztok
Médiavisszhang a történelmi vereség után
venember83 • 5 nap
Az Atalanta elleni mérkőzés
Apuleius • 6 nap
Agnelli visszatérne a klub élére?
venember83 • 3 nap
A Hunyadi sorozat és a történelmi felvetések
Aetius_ • 4 nap
Vlad Tepes azaz Drakula gróf története
Dr Hessler • 6 nap
Cikkek a címlapról
Villámlátogatás a Rácalmási Vasúti Parkban
Egy kellemesnek ígérkező koratavaszi szombaton a Dunaújváros közelében a Duna jobb partján, Budapesttől mindössze hatvan kilométerre északra, tulajdonképpen az ország szívében fekvő Rácalmásra látogattunk. A közel ötezer lakosú város az útleírások alapján sok mindent kínál a kirándulóknak:…
Bakonyi rakott karaj
Oldalunkon többször is jeleztük, hogy nevünkhőz hűen hagyományőrző tájjellegű régi magyar recepteket is felvonultatunk. Valamikor még februárban készítettük ezt a receptet. Szerintem tetszeni fog. Hozzávalók: 1 kg kicsontozott sertés rövidkaraj 40 dkg darált sertés lapocka 70 dkg gomba, 6…
>