RockStation

Nehézsúly : Superbutt – You And Your Revolution

2008. december 19. - sunthatneversets

Úgy látszik karácsonyra belehúzott a magyar metál mezőny, hiszen a Wackor zseniális Uncommon Ground-ja, a Cadaveres igen erős Evilution-je után itt van Vörös András Superbutt-jának negyedik nagylemeze a You And Your Revolution. A csapat fejlődése eddig is töretlen volt és az új lemez megint egy újabb lépés előre.

Annak idején a Pioneer című klasszikussal ismertem meg a bandát, tudjátok ennek a klipjében üt a ringben Koncz Gabi bácsi, de nagyon, igaz a végén őt is kiütik. A csapat az első két lemez (2 Minutes For Roughing – 2001,  The Unbeatable Eleven – 2003) után a harmadik Black Soup-on már teljesen állandó minőséget hozott. A 2007-es nagy részben magyar nyelvű Szájon Át EP kitérője után pedig itt az új lemez, amely hihetetlen profi kiállítással, egy abszolút nehézsúlyú produkció.

A srácok nem bíztak semmit a véletlenre. A lemez Bakery-ben történt felvétele után Stockholm felé vették az irányt, ahol a Clawfinger és a Meshuggah közös stúdiójában a Clawfinger-es Jocke Skog  produceri segítségével készítették a keverést. A befektetett energia és pénz az eredményen is meglátszik: bivaly hangzás, szinte lélegző produkció.

Mivel a Superbutt idáig is megbízhatóan tolta a jó fajta modern metált nagy változásra senki ne számítson, ellenben egy pici dallamosodás és groove-osabb megközelítés mindenképpen tetten érhető a produkcióban, ami az együttes legérettebb lemezét eredményezi. Kimondott sláger nincs az albumon, viszont van 10 nagyon-nagyon erős dal.
 

Kezdésnek mindjárt itt van a Last Call. Ha már a Clawfinger stúdiójában folyt a keverés, akkor Zak Tell beállt egy kicsit vendégszerepelni Vörös András mellé. Húzós, groove-os darab András rendkívül erőteljes énekével, lüktető basszussal és finom, abszolút a háttérben maradó programozott alapokkal. A kettes Killer a címén kívül is gyilkos, de nekem a következő idiótán-vicces sanzonnal kezdő Figure a személyes kedvencem. Ilyen gyilkos, dallamos rock n roll szörnyeteget nem mostanában hallottam. Az ezt követő In Vain sötétebb hangulata szinte borúsra festi az amúgy klasszikusabb metál elemeket rejtő nótát. A majd hat perces Lift Her egy elképesztően jó modern metál témával nyit és bár a dal később hol megnyugszik, hol felpörög mégis megvan a saját ritmusa még a szinte ambient középrész ellenére is. A következő With Nails punkos rohanása keményebb kötésű nótába torkollik, Salim basszusa pedig elképesztő hangokat hoz. A hetes címadó szaggatottabb riffelést hoz és a Szentpéteri Zsolt, Szűcs Szabolcs gitáros duó is hozza magát. A következő Mother's Day üvöltősebb, basszusorientált darab, nagyszerű refrénnel és Szűcs Péter precíz dobjátékával. A Gone Far aztán megint modern metál a javából egy kis Iron Maiden-nel nyakon öntve. Basszusgitár virgák, fejben ragadó dallamos ének, kiváló gitártémák jellemzik. A lemezt a szigorúan betonozó Blisters zárja a maga kíméletlen módján.

A Superbutt a You And Your Revolution-nel egy nagyon érett produkciót tett le az asztalra. Minden hangból süt a profizmus és csak remélni tudom, hogy a kisebb külföldi sikerek után most már a nagyobbak jönnek. A zene mindenesetre tökéletesen alkalmas erre.

9/10
 

 Az új anyaghoz nincs még klip, úgyhogy inkább nézzük Kocz Gabi bácsit a Pioneer-ben.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr74830715

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum