RockStation

Arénát csináltak a sátorból – Zöld A Bíbor Band @ Városligeti Sörsátor, 2013. augusztus 9.

2013. augusztus 12. - viliricsi

ZBB20133.jpg

Hirtelen nem is rémlik, tudósítottunk-e már (’station-ös kollégák, avagy én) Budapest XIV. kerületéből, e Vajdahunyad vára – Petőfi Csarnok – Közlekedési Múzeum által bezárt háromszögben elhelyezkedő „épületből”, na szóval a Városligeti Sörsátorból? Nem tudom, az építmények élnek-e magánéletet, de meg kell hagyni: nevezett rock-mulató pont olyan, mintha a PECSA és a Fővárosi Nagycirkusz édes gyermeke lenne. Ráadásul pont félúton van kettő közt – kell-e több bizonyíték?

Ez az a hely, ahol az állampolgár „ingyé” szórakozhat kulturáltan, jófajta rockzenét fülelve. Na jó, ne legyünk naivak, semmi sincs „ingyé” – ülepünket alig helyezzük le valamelyik fapadra, a felszolgáló ott is terem, igaz, nem túl nagy a terem. Az árakról pedig vagy jót, vagy semmit. Viszont tudjuk, ELMŰ bácsi sem méri az áramot grátisz, hogy csak ezt az egyetlen tételt említsük a vállalkozás kiadásának költség-oldalán. Fogjuk fel tehát úgy, hogy egy-két Mátyás király arcképével díszített papírdarabért részesei lehetünk egy jó rock-bulinak, miközben az ehhez szükséges (?) folyadék beviteléről is gondoskodhatunk.

Valahogy nem jutott el hozzánk az infó, hogy a Zöld A Bíbor Band (továbbiakban: ZBB) előtt valakik majd bemelegítenek, de ha eljut sem biztos, hogy (egyéb elfoglaltság miatt) megfigyelhettük volna őket. Bárkik voltak, csak remélni tudjuk: egyszer majd valahol-valamikor tőlünk is kapnak egy esélyt!

A lényeg, hogy nem láttuk szükségesnek korán érkezni: e péntek este nem a ZBB-nek dolgozott az idő, mármint olyan értelemben, hogy az időjárás. Napközben forróság, mint a Purgatóriumban, hogy azután éjjel – a jóslatok szerint – óriási vihar kerekedjen. Kinek van kedve odafelé szétolvadni, hazafele vacogni? Úgy hittem, az egyébként érdeklődők többsége inkább izgalmas tv-filmet választ a hétvégi estére.

ZBB20131.jpgNekünk is adatott egy izgalmas film, ami arról szól: vajon sikerül-e kiszabadulnia az est főszereplőjének a Perpétum Mobile fogságából? Az egykor szuper-gruppnak indult formációból pont a két egykori P. Mobil tag, Kékesi „Bajnok” László (basszer) és Donászy Tibor (dobos) szállt ki. A Nagy Hard Rock Generációt mára „csupán” a korálos Fischer László képviseli. Mégis sokak tudatában a ZBB egyfajta P. Mobil tribute-zenekarként él. Mit kezdjenek a két lemeznyi saját anyaggal, miközben azokkal a koncertlátogatókkal is kezdeniük kell valamit, akik azért jöttek, hogy a Miskolcot énekeljék együtt Kiss Zolival?

Ősi cikkírói fordulat, hogy „no de ne vágjunk a dolgok elébe” – én most azt mondom: vágjunk! A koncert-tudósítónak nem adott meg, hogy titkos magnószalagokat, V.I.P.-listákat szerezzen meg, nekünk maximum a setlist orvul való lefotózása jut. A lista egy olyan tervről tanúskodott, melyben mindössze három echte P. Mobil-nóta eljátszása szerepel: Az óra körbe jár, Embered voltam, Rocktóber. Jelölve volt még az eredetileg P. Box, de később a mobilba „átszállított” A zöld, a bíbor és a fekete, a magyar Smoke on the water.  Sőt, legutoljára – a mérséklődni nem akaró tetszésnyilvánítás hatására – műsoron kívül megvolt még a Ha újra kezdeném. Középtájon meg adódott egy négy szám egybegyúrásából állott Korál-egyveleg. Ne feledkezzünk meg a két TRB (Tunyogi Rock Band) slágerről sem (Öregesen, Amikor mélyen vagy). A metaforaként használt Deep Purple dalcímről ugrik be, hogy felharsant egy ’70-es szerzemény a brit hard rock-etalontól, mégpedig a Bloodsucker. Ez így összesen – ami a saját és „idegen” tételek arányát illeti - nagyjából fifty-fifty. Káposzta és kecske.

Ezen a ponton két dolgot jegyeznék meg, mindkettőt örömmel. Egyszer, hogy nem jött be meteorológiai teóriám; magyarán teltház volt! Illetve telt sátor, mindegy. Ezen felül: a népesség ugyanolyan örömmel - és együtt énekléssel! - fogadta a friss saját zöngeményeket, mint a több évtizedes klasszikusokat. Gondolok itt az Álarcra, a maidenes ihletésű Tudom jólra, vagy a gyilok középtempó Vihar előttre (pedig a végén mégsem lett vihar).

ZBB20132.jpgHa már szóba került a másik nagy brit legenda is: Kiss Zoli mozdulatai, de mindenek előtt éneklési stílusa arról árulkodik, hogy nem múltak el nyomtalanul lelkében az Iron Maidnemben töltött évek. A nyitódal Öregesen jelesül úgy hangzott, mintha Tunyogi Péter és Bruce Dickinson duettjét hallanánk.

Szimpatikus ez a társaság. Jellemző, hogy a tíz perces szünetet – gondolom – pihenés céljával iktatták be, a tagok mégis azzal töltötték, hogy a közönség tagjaival diskuráltak. Kiss Zolival mi is átbeszéltük a zp-és Testament buli rejtelmeit, miközben Nagy „Liszt” Zsolt billentyűs a gyermekemmel haverkodott.

Kiss és Nagy – két showman! Zoli értelemszerűen, hiszen énekesi státusza mellett időnként felvette a fehér gitárt is, „Liszt” pedig, amikor feladata engedte szorgalmasan rohangált le a színpad előterébe „uszítani”, vagy éppen „zavarni” a többieket. A Krisztus-fazon basszusgitáros, Tolmacsov György – kinézetét meg nem hazudtolva – kedves, szeretetteljes, szerény ember. Hangszerét manapság ritkán látható, konzervatív módon egészen fenn, a gyomránál „hordja”. Krecsmarik Gábor (dobos) mintha a Korál egyveleg alatt tűnt volna a leglelkesebbnek (egy szóló is belefért). Fischer László (apám lehetne, mégis oly nehéz Lászlót írni Laci helyett) szintén frontember-alkat: vagy elmélyülten szólózik a Zoli és Zsolt által pakolt harmóniákra, vagy aktív kommunikációt folytat a „B középpel”.

Nem járok havonta ZBB-re, jó, ha évente teszem. Lehet, hogy minduntalan pont kifogom valamelyik végletet, de most kifejezetten jó volt látnom: nem csupán egy belterjes, szinte baráti kör volt kíváncsi e fiatal zenekarra. Úgy tűnt, kezdik magasan jegyezni a hard rock tőzsdén a ZBB-részvényeket. Ettől függetlenül csodával lenne egyenlő, ha ezekben az undergroundos tízes években egy ilyen típusú zenekar úgy istenigazából befutna. Talán mégis…

ZBB20134.jpg

FOTÓK: T. ERIKA

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr675455987

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Miklós Kocsi 2013.08.13. 09:30:45

......"..Valahogy nem jutott el hozzánk az infó, hogy a Zöld A Bíbor Band (továbbiakban: ZBB) előtt valakik majd bemelegítenek, de ha eljut sem biztos, hogy (egyéb elfoglaltság miatt) megfigyelhettük volna őket. Bárkik voltak, csak remélni tudjuk: egyszer majd valahol-valamikor tőlünk is kapnak egy esélyt!...."

"VILIRICSI", kedves,......
Nagyon szívesen segítek ....
A "bemelegítő"-valakik a MOONFLOWER COMPANY nevű trió volt.....amelynek én vagyok a vezetője....Kocsi Miklós.....gitáros.....
Tizenhárom éve álltunk össze , régi zenészek vagyunk, a "hőskor" kezdetétől a mai napig....beleértve az összes hangfal és gitárkészítések , amatőr idők lelkesedésétől kezdve a nagy színpadok, külföldi munkák, világ körüli hajókig mindent, amit a "szakma" jelent......
Amatőr korszak után a Nevada együttes gitárosa lettem 1977-ben , olyan nagy nevek helyét elfoglalva, mint Vörös István....Fischer Laci...és Radics Béla......Ma is játszom a Nevadával, de a MOONFLOWER az igazi , az általam kedvelt zenei "út"....
A banda eredetileg négy tagú volt, és a tradícionális hard rock vonalat jártuk....a 70-es évek nagy bandáinak számait játszva....a billentyűs...(Kalmár Géza) távozásával a trióvá csökkent csapat egy olyan útra váltott, amelyet nem sokan járnak: a valamikori LED ZEPPELIN emlékét idézzük fel az előadásainkon.....mint az említett Sörsátori "bemelegítés" során is.....
A dobosunk Muszta István, a valamikori , a 70-es évek "WASTAPS" nevű zenekarában dobolt, később külföldön és hajókon játszott 17 évig......
A banda "legfiatalabb " tagja Nemessányi László....( ismert hegedűkészítő) szintén nem mai kezdő,...több formációban is hátrahagyta a keze nyomát,...többek között az azóta elhunyt Ivánka Csaba -féle "TOPÓ"-ban.....
Ennyit a MOONFLOWER-ről.....
...." Bárkik voltak, csak remélni tudjuk: egyszer majd valahol-valamikor tőlünk is kapnak egy esélyt!...."....gondolom, most már nem gond ránk találni.....A banda elérhetőségei....Muszta István...:+36 30 976 07 80
Nemessányi László...:+36 20 393 10 17
Kocsi Miklós....:+ 36 30 253 61 55
Az interneten és a facebook-on is megtalálhatók vagyunk.....
Üdvözlettel....: Kocsi Miki

viliricsi 2013.08.14. 07:11:15

Huh! Rèszünkröl a megtiszteltetés! Minden további komment helyett: ezek után kötelező, de mégis örömteli feladat az említett mulasztás minél hamarabbi pótlása. Köszönjük, hogy jelentkeztetek!
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum