RockStation

Jim Morrison botrányköltészete - Ma ötven éve tiltották le a Light My Fire élő felvételét...

2017. szeptember 18. - csubeszshuriken

ojn284-b88873974z_120170111151927000g72l3f95_10.jpgA legendás The Doors zenekar történetében 1967 volt az áttörés éve. Abban az évben két olyan lemezük is kijött, amik bozóttűz gyorsasággal terjedve gyújtogatták az akkori generáció forradalmian fiatal egyedeinek szívét. A közvetlenül az év elején saját néven megjelentetett első nagylemez szinte azonnal a legnagyobb bandák szintjére emelte a négytagú zenekart. Amiben a külön kiadott Light My Fire kislemeznek sem volt kicsi a szerepe. Jim Morrison felajzotta szövegeivel rajongóit. Amit a sajátos előadásmód aztán még sokkal provokatívabbra fűszerezett. Ezért voltak gondban a televíziócsatornák, akik a nézettség végett hívták adásba a The Doors zenekart, de az akkor jellemző konzervatív hozzáállásnak köszönhetően cenzúrázták is volna azt.

Így született egyesség Jim zenekara és az Ed Sullivan Show stábja között, hogy a Light My Fire című szám egy módosított szöveggel megy majd le az élő adásban, ahol nem hangzik majd el a "we couldn't get much higher" szövegrész. Mely egyességet Morrison természetesen felrúgott és ma ötven éve, 1967 szeptember 17 - én készült el az a felvétel, ahol ahogy kell, az eredeti szöveggel tolta az énekes, akit ilyen egyszerűen nem lehetett letiltani. Ezt az epizódot egyébként az Oliver Stone által rendezett The Doors film is megörökíti, ahol Val Kilmer játszotta Jim Morrison szerepét. Az eredeti felvétel viszont így festett a zenetörténelem egyik legfontosabb bandájával. Akik ennél a csatornánál és ebben a műsorban, többet nem léphettek fel...

A bejegyzés trackback címe:

https://rockstation.blog.hu/api/trackback/id/tr1112872750

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Chaoyang · http://xiongyali.blog.hu 2017.09.19. 04:50:49

A videót amit belinkeltel nem lehet megnézni Kínában.
Még VPN-el sem!!
WTF?

É2I 2017.09.19. 07:05:35

@Chaoyang:
Nem úgy van, hogy Kínában a VPN is tilos?
TrollOn:Egyébként meg gondolom az ottani demokratikus vezetőknél kellene bejelenteni a hibát, hátha intézkednek. ;)

V_Tamás 2017.09.19. 09:16:14

Light my Fire szerzője nem Jim Morrison, hanem Robby Krieger (gitáros). De az állítás ettől még igaz: Jim Morisson szövegei valóban zseniálisak.

Chaoyang · http://xiongyali.blog.hu 2018.05.23. 04:41:41

@É2I: azt mondja, hogy eagle rock. Not available in your country :)
A VPNeket leszedtek akinai netshoppokbol de attol meg lehet oket hasznalni ha mar volt valakinek. Azzal meg visszamegyek a google store-ba es szedek le más vpn-t is.
süti beállítások módosítása
ROCKSTATION online rockzenei magazin
rsszerk@rockstation.hu |  Impresszum